Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw, które w ostatnich latach zyskało ogromną popularność – nie tylko w kuchni roślinnej. Choć przez wiele lat był zapomniany, dziś wraca na talerze w najróżniejszych formach: od sałatek, przez smoothie, aż po chipsy.
Co to jest jarmuż?
Jarmuż to odmiana kapusty o charakterystycznych, ciemnozielonych i mocno pomarszczonych liściach. Pochodzi z rejonów śródziemnomorskich, ale od wieków uprawiany jest również w Polsce – szczególnie jesienią i zimą, bo dobrze znosi chłód.
Dlaczego warto jeść jarmuż?
Niepozorny jarmuż to w rzeczywistości bogate źródło witamin i składników odżywczych. Ma właściwości przeciwzapalne, zawiera przeciwutleniacze, a także dużo wapnia i żelaza. Mimo to nie wszyscy są przekonani do smaku tego warzywa i nie włączają go do swojej diety. Podpowiadamy, jak przygotować jarmuż, by posmakował nawet największym niejadkom. Zobaczcie, jak zrobić pesto z jarmużu, jak użyć go w sałatce, a jak w szakszuce.
Jak przechowywać jarmuż?
Najlepiej przechowywać jarmuż w lodówce, w luźno zamkniętym worku lub pudełku. Zużyjcie go w ciągu 3–5 dni od zakupu. Można go też zamrozić – wcześniej warto sparzyć liście wrzątkiem i dokładnie osuszyć.
Jarmuż można dodawać do wielu różnych dań – doda im nie tylko smaku, ale i tekstury. Oto nasze ulubione przepisy na jarmuż!