Kukbuk
Kukbuk
Przepis na pastę z pesto i jarmużem (fot. Ula Demczuk)

Jarmuż – przepisy na wspaniałe przysmaki

Pożywne, zdrowe liście jarmużu mogą być doskonałym dodatkiem do wielu potraw – od sałatek po makarony. To ciągle niedoceniana roślina, a jest zdrowa i pyszna! Wybraliśmy nasze ulubione przepisy z jarmużem w roli głównej - sami sprawdźcie!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Ula Demczuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw, które w ostatnich latach zyskało ogromną popularność – nie tylko w kuchni roślinnej. Choć przez wiele lat był zapomniany, dziś wraca na talerze w najróżniejszych formach: od sałatek, przez smoothie, aż po chipsy.

Co to jest jarmuż?

Jarmuż to odmiana kapusty o charakterystycznych, ciemnozielonych i mocno pomarszczonych liściach. Pochodzi z rejonów śródziemnomorskich, ale od wieków uprawiany jest również w Polsce – szczególnie jesienią i zimą, bo dobrze znosi chłód.

Dlaczego warto jeść jarmuż? 

Niepozorny jarmuż to w rzeczywistości bogate źródło witamin i składników odżywczych. Ma właściwości przeciwzapalne, zawiera przeciwutleniacze, a także dużo wapnia i żelaza. Mimo to nie wszyscy są przekonani do smaku tego warzywa i nie włączają go do swojej diety. Podpowiadamy, jak przygotować jarmuż, by posmakował nawet największym niejadkom. Zobaczcie, jak zrobić pesto z jarmużu, jak użyć go w sałatce, a jak w szakszuce.

Jak przechowywać jarmuż?

Najlepiej przechowywać jarmuż w lodówce, w luźno zamkniętym worku lub pudełku. Zużyjcie go w ciągu 3–5 dni od zakupu. Można go też zamrozić – wcześniej warto sparzyć liście wrzątkiem i dokładnie osuszyć.

Jarmuż można dodawać do wielu różnych dań – doda im nie tylko smaku, ale i tekstury. Oto nasze ulubione przepisy na jarmuż!

Przepis na szybką przekąskę - pieczone talarki selera z pesto jarmużowym (fot. Angela Matlak)

Pieczone talarki z selera z pesto jarmużowym

Jarmuż doskonale łączy się z selerem. Upieczony w piekarniku korzeń selera przyprawcie ziołowo-warzywnym pesto z dodatkiem nerkowców i soku z cytryny. Rumiane i chrupkie talarki zjadajcie zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Polecamy zrobić podwójną porcję, bo ta przekąska ma tendencję do szybkiego znikania.

Sprawdź przepis na pieczone talarki z selera z pesto jarmużowym >>

Lekki i sycący obiad -  Cytrynowe risotto z jarmużem (fot. Angela Matlak)

Cytrynowe risotto z jarmużem i groszkiem

Przepis na rześkie, wiosenne risotto z jarmużem, groszkiem i ze skórką cytrynową. Do podlewania koniecznie użyjcie wytrawnego białego wina.

Przed podaniem posypcie danie parmezanem i okraście dodatkową łyżką masła, by ryż był bardziej kremowy.

Sprawdź jak przygotować cytrynowe risott z jarmużem i groszkiem >>

Przepis na pastę z pesto i jarmużem (fot. Ula Demczuk)

Tagliatelle z pesto jarmużowym

Pesto nie musi być tylko z bazylii. Dla dzieci przygotujcie jego zdrowszą wersję – orzeszki pinii, parmezan i czosnek zblendujcie z… jarmużem. Do tego oliwa i koniecznie domowy makaron, który zrobicie z mąki pszennej i kaszy manny.

Ten obiad najlepiej przygotowywać wspólnie i bawić się dowolnie wycinanymi z ciasta kształtami.

Sprawdź przepis na tagliatelle z pesto jarmużowym >>

Przepis na wegańskie kaszotto z jarmużem

Kaszotto jaglane z jarmużem

Kaszotto to świetna alternatywa dla klasycznego risotta. Choć zawsze dobrze smakuje, bez względu na rodzaj kaszy, szczególnie polecamy go zjeść z jaglaną.

W wegańskim wydaniu łączą się ze sobą najlepsze smaki jesieni – za umami odpowiadają boczniaki (lub inne, dowolne grzyby), a porcji witamin dostarcza młody jarmuż. Danie już z daleka pachnie aromatycznym warzywnym bulionem.

Sprawdź przepis na kaszotto jaglane z jarmużem >>

Jarmuż – przepisy na pyszne dania!

Domowa pizza z jarmużem i kozim serem, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

Pizza z jarmużem i kozim serem

Do tej pizzy użyjcie raczej miękkich łodyg jarmużu, twarde mogą nie zdążyć się upiec. Do ciasta będziecie potrzebować mąki pełnoziarnistej i świeżych drożdży. Na wyrośniętym placku ułóżcie czerwoną cebulę, pieczarki, kozi ser i oczywiście jarmuż.

Pizzę najlepiej piec w piekarniku na kamieniu lub na specjalnej okrągłej blasze z dziurkami. Jeśli nie macie tych akcesoriów, być może potrzeba będzie paru minut dłużej na pieczenie.

Zobacz jak przygotować pizzę z jarmużem i kozim serem >>

szakszuka z jarmużem, zielona szakszuka, szakszuka, wytrawne śniadanie, śniadanie z jajkiem, szakszuka z warzywmi

Szakszuka z jarmużem

Co prawda w tradycyjnej szakszuce znajdziecie raczej pomidory lub szpinak, ale z jarmużem to bliskowschodnie danie jest równie dobre. Zacznijcie od usmażenia ziaren roślin strączkowych i jarmużu, a potem dodajcie fasolkę szparagową i brokuł.

Na koniec wbijcie jajka i jeszcze przez chwilę duście na patelni pod przykryciem. Posypana orzeszkami pinii lub nasionami słonecznika szakszuka będzie jeszcze smaczniejsza.

Sprawdź przepis na szakszukę z jarmużem >>

Sałatka z makaronem, yubą i jarmużem (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka makaronowa z yubą i jarmużem

Yuba to kożuch sojowy, który powstaje przy produkcji tofu – nie brzmi zbyt apetycznie? Jednak wystarczy połączyć ją w sałatce z makaronem ryżowym i ze świeżym jarmużem, a zmienicie zdanie.

Dla smaku dodajcie czerwoną cebulę i wstążki z marchewki. Sałatka najlepiej smakuje z olejem sezamowym i odrobiną cukru trzcinowego.

Zobacz jak przygotować sałatkę makaronową z yubą i jarmużem >>

wegańskie sushi, rolki sushi, domowe sushi, jedzenie dla dzieci, sushi dla dzieci, warzywne sushi, kuchnia azjatycka, pomysł na lunchbox, obiad do pracy, pieczony burak

Kolorowe sushi warzywne

Wegańskie rolki z barwnymi dodatkami to idealny pomysł na przekąskę w japońskim stylu.

My proponujemy zawinąć w arkusze nori jarmuż, buraka, marchew i awokado. Do tego sos sojowy i słodkie mango dla przełamania smaku.

Sprawdź przepis na kolorowe warzywne sushi >>

Dania z jarmużem – sprawdźcie te przepisy!

Kasza gryczana z grzybami i jarmużem

Tradycyjną kaszę gryczaną z grzybami urozmaicamy jarmużem – smażonym i w postaci chrupiących czipsów.

To fantastyczny pomysł na jesienny obiad, szczególnie jeśli jesteście właśnie po całodziennym grzybobraniu!

Sprawdź przepis na kaszę gryczaną z grzybami i jarmużem >>

Jarmuż orient express z makaronem ryżowym

Szybkie obiady potrafią uratować niejedno popołudnie. Makaron ryżowy zalejcie wrzątkiem, podobnie jarmuż.

Błyskawicznie przygotujcie sos na bazie miodu, chili i soli. Jeszcze uprażone nerkowce i obiad gotowy w niespełna pół godziny.

Sprawdź jak przygotować orientalny jarmuż z makaronem ryżowym >>

Na późne, szybkie śniadanie polecamy chrupki tost z jarmużem i camembertem (fot. Michał Lichtański)

Jarmuż z camembertem na toście

Takich śniadań nie potrafimy odmówić. Gdy znudzi wam się jarmuż w szakszuce, wykorzystajcie go do zrobienia chrupiących tostów z grillowanym i obłędnie pachnącym camembertem. Na początek jarmuż zblanszujcie, dzięki czemu wydobędziecie jego słodycz.

Następnie dodajcie pecorino wymieszane ze śmietaną. Wszystko ułóżcie na gotowej grzance – zjadajcie szybko, póki ciepłe.

Sprawdź jak przygotować tosty z jarmużem i serem camembert >>

Pieczony kalafior z jarmużem, morelami i suszonymi owocami (fot. dinnershow.studio)

Pieczony kalafior z morelami, grzybami leśnymi i jarmużem

Choć kalafior można jeść na surowo, w tej propozycji polecamy go upiec i podać ze słonymi czipsami z jarmużu.

Dodajcie też ulubione suszone grzyby i polejcie danie słodkim musem z moreli i cukru. Świetny pomysł na większą jesienną kolację.

Sprawdź przepis na pieczony kalafior z morelami, grzybami leśnymi i jarmużem >>

Najlepsze przepisy z jarmużem? Te są proste i sprawdzone

Sałatka z pieczonych pomidorów, jarmużu i dymki z purée bakłażanowym i miętowym olejem

Sałatka z pieczonych warzyw z miętowym olejem z czarnuszki

Wystarczy wstawić warzywa do piekarnika i przygotować szybki dip, a w czasie pieczenia można zająć się lekturą książki albo pomyśleć o deserze.

Różne odmiany pomidorów połączcie z porem, bakłażanem i jarmużem. Sos zróbcie z oleju rzepakowego i czarnuszki i doprawcie listkami świeżej mięty. 

Zobacz jak przygotować sałatkę z pieczonych warzyw z miętowym olejem z czarnuszki >>

Bento z sałatką z jarmużem (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z jarmużem, jabłkiem i orzechami laskowymi

Doskonała sałatka, którą można wziąć do pracy. Liście jarmużu sparzcie, polejcie cytryną i natrzyjcie solą – dzięki temu zmiękną i nabiorą smaku.

Potem do miski z jarmużem wrzućcie jabłko, orzechy laskowe, przygotujcie jeszcze kromki żytniego pieczywa. Ten zdrowy lunch z pewnością wzbudzi zazdrość kolegów i koleżanek w biurze.

Sprawdź przepis na sałatkę z jarmużem, jabłkiem i orzechami laskowymi >>

Fasola na sposób orientalny z sałatką (fot. dinnershow.studio)

Fasola w orientalnym sosie na purée ziemniaczanym z boczniakami, wędzonym twarogiem i cytrynową sałatką

Do fasoli doprawionej szałwią, tymiankiem i szalotką koniecznie zróbcie sałatkę. Ta z jarmużu, selera naciowego, jabłka i cytryny jest lekka, a do tego świetnie komponuje się z ostrzejszym orientalnym sosem.

Na koniec skropcie danie oliwą, doprawcie świeżo mielonym pieprzem i posypcie natką pietruszki.

Sprawdź przepis na fasolę w orientalnym sosie z purée ziemniaczanym z boczniakami, wędzonym twarogiem i cytrynową sałatką >>

Sprawdź również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk