Kukbuk
Kukbuk
naleśniki nie muszą być nudne - oto 5 alternatyw na śniadaniowych naleśników - naleśniki z całego świat

17 pomysłów na naleśniki dla dzieci

Marokańskie, owsiane, z dziurkami albo klasyczne z twarogiem – oto pochodzące z różnych zakątków świata przepisy na naleśniki, które posmakują nie tylko najmłodszym! Jak je zrobić?

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Monika Grabkowska / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

W dzieciństwie mało kto potrafił im się oprzeć. Gdy po domu rozchodził się zapach smażonych naleśników, szybko przybiegaliśmy do kuchni, by wyciągnąć ze stosu jeszcze ciepły placek. I nieważne było, czy podczas tej niebezpiecznej operacji poparzymy sobie palce albo czy mama zauważy brak jednego naleśnika – dla jego smaku, mimo że był jeszcze bez nadzienia, warto było ryzykować. Później, podczas śniadania lub obiadu, kolejne naleśniki znikały w zatrważającym tempie. Po pierwszym zjadało się drugi, trzeci… i tak aż do ostatniego. A do tego każdy można było zjeść z czymś innym – z serem, z konfiturą albo z jednym i drugim. Jeśli podobnie jak my, uwielbiacie naleśniki, sprawdźcie nasze przepisy na niezwykłe placuszki, pankejki i śniadaniowe torty nie tylko dla dzieci. Spróbujcie wszystkich!

Msemmen – naleśniki marokańskie z kaszą manną i miodem

Msemmen – naleśniki marokańskie z kaszą manną >> 

Chrupiące orientalne naleśniki swój smak zawdzięczają kaszy manny. Po wyrobieniu ciasta złóżcie je w kwadraty i usmażcie na złoty kolor. Gotowe możecie polać miodem i posypać orzechami lub podać z ulubionymi dodatkami. Pasuje do nich wszystko to, co tak chętnie dodajemy do rodzimych naleśników!

Reklama
Indyjskie naleśniki/placki kokosowo ryżowe z wiórkami kokosowymi (fot. Monika Domańska)

Indyjskie naleśniki ryżowo-kokosowe >>

Naleśnikom nikt się nie oprze. W tej wersji są idealne dla tych, którzy unikają mąki pszennej. Ciasto przygotowujemy z mąki ryżowej, wiórków kokosowych, a gotowe naleśniki wypełniamy po brzegi egzotycznymi owocami, na przykład mango albo marakują.

szybkie placki owsiane z figami i bekonem

Placuszki owsiane z figami >>

Puszyste i zdrowe placki z płatkami owsianymi i maślanką. Po usmażeniu możecie je podać z dowolnymi dodatkami, ale my szczególnie polecamy zrobić do nich czipsy z bekonu. Gotowe ułóżcie na placuszkach, dodajcie świeże figi i polejcie placuszki syropem klonowym lub miodem. Rewelacja!

Reklama
Amerykańskie placki na maślance - śniadanie na słodko z owocami (fot. Kasia Stadejek)

Puszyste pankejki z owocami >>

Oto pomysł na śniadanie w stylu amerykańskim. Grube pankejki po usmażeniu koniecznie ułóżcie w stos, udekorujcie owocami i polejcie syropem klonowym. Możecie go wymieszać z rozpuszczonym masłem – będzie jeszcze pyszniej!

marokańskie naleśniki z dziurkami podawane z masłem, miodem i cynamonem

Marokańskie naleśniki „milion dziurek” >>

Te naleśniki zrobicie w niespełna pół godziny. Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować suszonych drożdży, mąki pszennej i kaszy manny. Po usmażeniu na każdym naleśniku pojawiają się piękne dziurki, które aż się proszą, żeby wypełnić je miodem, cynamonem i masłem.

Bezglutenowe placki dyniowe z figami i migdałami (fot. Katarzyna Karus-Wysocka / cookitlean.pl)

Bezglutenowe placki z dyni z prażonymi jabłkami i figami >>

Może i wyglądają dość typowo, ale już pierwszy kęs zdradza, że te placki z klasycznymi mają niewiele wspólnego. Ciasto zrobicie z mąki kasztanowej i ze startej dyni, a smak podkreślicie prażonymi z cynamonem, miodem i wanilią jabłkami oraz figami. To połączenie jest tak doskonałe, że nie wiemy, czy lepiej zjeść te placki na śniadanie, czy może na deser?

Placuszki gryczane z kremem dyniowym i świeżymi figami na ciemnym talerzu (fot Maciek Niemojewski)

Placuszki gryczane z kremem dyniowym i figami >>

Te placuszki są wegańskie, a do tego bezglutenowe. Ciasto na nie przygotujecie z niepalonej kaszy gryczanej, cukru kokosowego i mąki ziemniaczanej. Placki najlepiej przełożyć pachnącym korzennymi przyprawami kremem dyniowym wymieszanym z masłem orzechowym. Na gotowych placuszkach koniecznie ułóżcie świeże figi. W wersji rozpustnej polecamy jeszcze polać je odrobiną syropu klonowego.

placki bananowe z miodem i cynamonem, placki bananowe, słodkie śniadanie, proste placuszki, placki owsiane, owsiane pankejki, placki z owocami, placki dla dzieci, placki bez cukru, szybkie śniadanie

Bananowe placuszki z miodem i nutą cynamonu >>

Jeśli rano nie macie wiele czasu, ale nie wyobrażacie sobie, by zacząć dzień bez czegoś słodkiego, ten przepis jest dla was. To ekspresowe danie zrobicie z banana, mąki owsianej i jajek – wystarczy połączyć wszystkie składniki i usmażyć placki na suchej patelni. Najlepiej smakują z jeżynami lub innymi sezonowymi owocami.

Pankejki z malinami, kremem i migdałami (fot. Alison Marras / unsplash.com)

Śniadaniowy tort >>

Ten tort można jeść nie tylko w urodziny. Puszyste omlety układamy jeden na drugim i przekładamy kremem z mascarpone i limonką. Na koniec suto polewamy syropem klonowym lub miodem, na wierzchu układamy świeże owoce i zwieńczamy tort odrobiną czekolady. Taki poranek nie może się nie udać.

placki z owocami, amerykańskie pankejki, pancakes, placki z syropem klonowym, śniadanie na słodko, puszyste placki, placki na maślance, szybkie śniadanie, co zjeść na śniadanie, placki z truskawkami

Puszyste pankejki z owocami i syropem klonowym >>

Jeszcze jedna pankejkowa propozycja. By placki były puszyste, dodajcie do ciasta sodę oczyszczoną. Część mąki pszennej warto zastąpić pełnoziarnistą lub chlebową orkiszową – dzięki temu pankejki będą jeszcze bardziej puchate, a ich smak ciekawszy. Z kolei odrobina ekstraktu waniliowego sprawi, że te amerykańskie naleśniki będą niezwykle apetycznie pachnieć i z pewnością zaostrzą apetyt na dalsze kulinarne podróże.

naleśniki ryżowe, naleśniki bezglutenowe, mąka ryżowa, naleśniki, placki bez glutenu, naleśniki bez glutenu, zdrowe naleśniki

Naleśniki ryżowe z jabłkami i żurawiną >>

Na początek słowo o zaletach: przygotowanie tych naleśników nie wymaga wiele wysiłku, a ciasto jest bezglutenowe. W czasie smażenia placków możecie przygotować nadzienie z prażonych jabłek i żurawiny z dodatkiem cytryny i cynamonu. Gotowe naleśniki polejcie miodem i posypcie uprażonymi płatkami migdałów.

Naleśniki z nadzieniem twarogowo-dyniowym >>

Nie będziemy oszukiwać, że naleśniki to jeden z naszych ulubionych sposobów na rozpoczęcie dnia, a do tego można przygotować je w wielu wersjach, w zależności od sezonu. W tym przepisie proponujemy farsz z purée z dyni z dodatkiem aromatycznej skórki z pomarańczy. Z cienkimi plackami sprawdzi się też wyśmienicie sos orzechowy na bazie masła orzechowego i syropu klonowego. Zrobiliście się już głodni?

francuskie naleśniki z pomarańczami - crepes suzette, w wersji bezalkoholowe, słodkie naleśniki dla dzieci

Crêpes Suzette dla dzieci >>

Coś dla tych, którzy uwielbiają pomarańcze. Kluczem jest odpowiednie przygotowanie syropu pomarańczowo-cytrynowego. Gdy już go zrobicie, usmażone naleśniki złóżcie w trójkąty, połóżcie na patelni z masłem i polejcie syropem. Chwilę podgrzewajcie – i gotowe! Polecamy szczególnie w okresie świątecznym – będą doskonałym przerywnikiem w raczeniu się bożonarodzeniowymi rarytasami.

Naleśniki z frużeliną wiśniową i karmelem miso >>

Próbowaliście kiedyś karmelu z miso? Słodycz cukru doskonale przełamuje ostra azjatycka przyprawa. Jeśli jeszcze was nie przekonaliśmy, koniecznie zjedzcie z takim kremem naleśniki. Do tego wegańska frużelina z wiśni i agaru – oto idealny przepis na słodko-słone śniadanie. 

naleśniki z nadzieniem różanym, naleśniki z twarożkiem, naleśniki z konfiturą, naleśniki kukbuk, śniadanie na słodko, słodkie śniadanie, naleśniki na śniadanie, pankejki

Naleśniki z nadzieniem śmietanowo-różanym >>

Przepis na klasyczne naleśniki z nieco mniej tradycyjnym, ale jakże smacznym nadzieniem. Usmażone na złoto cienkie placki posmarujcie przed złożeniem farszem z twarogu, ze śmietanki i z konfitury różanej. A na koniec, by uzyskać jeszcze bardziej rozpustny efekt, posypcie je cukrem pudrem.

Talerz z naleśnikami owsianymi z kremem z pomarańczy i pietruszki, plastry pomarańczy (fot. Anna Szewczyk)

Naleśniki owsiane z kremem z pomarańczy i pietruszki >>

Cienkie naleśniki ze słodkim kremem pomarańczowym sprawdzą się idealnie na leniwe śniadanie. Do tego mogą być niezwykle zdrowe. Do zrobienia ciasta zamiast mąki pszennej użyjcie owsianej. A krem przygotujcie z korzenia pietruszki, pomarańczy i mleczka kokosowego. Gwarantujemy, że smak jest rewelacyjny!

naleśniki z twarogiem, nalesniki, naleśniki z konfiturą, jak zrobić naleśniki

Chrupiące naleśniki z twarogiem śmietankowym >>

Prosty i szybki pomysł na letnie śniadanie. Tę wersję naleśników polubią nie tylko mali smakosze, ale również dorośli. Do środka dajemy twaróg śmietankowy, a na wierzch – konfiturę porzeczkową lub inną ulubioną. Pamiętajcie tylko, że kluczem do zrobienia perfekcyjnych naleśników jest dobrze rozgrzana patelnia!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk