Konkurs KUKBUK Poleca skierowany jest do lokalnych producentów, rzemieślników, właścicieli gospodarstw agroturystycznych i wszystkich tych, którzy dzielą się swoją pasją, tworząc produkty wyjątkowe i czyniąc nasze życie piękniejszym.
4. edycja KUKBUK Poleca
- Ludzie i inspiracje
Laureaci 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca w kategorii „ze spiżarni”
W ramach konkursu KUKBUK Poleca szukamy najlepszych producentów naturalnego jedzenia, kosmetyków i przedmiotów użytkowych oraz właścicieli wyjątkowych miejsc. Już po raz czwarty dzielimy się z wami efektami tych poszukiwań.
- Ludzie i inspiracje
Laureaci 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca
Już wiemy, które marki podbiły serca jury w tym roku i dlaczego. Poznajcie zwycięzców 4. edycji KUKBUK Poleca – producentów wyjątkowego jedzenia i kosmetyków naturalnych, rzemieślników oraz gospodarzy pięknych miejsc.
- Ludzie i inspiracje
Kategorie 4. edycji KUKBUK Poleca
Wiemy, że rzemiosło ma wiele twarzy. Chcąc docenić każdą z nich, stworzyliśmy osiem kategorii konkursu KUKBUK Poleca. Sprawdźcie, jakie produkty można zgłosić do udziału w tym roku!
- Ludzie i inspiracje
Jurorzy konkursu KUKBUK Poleca 2020
1 października rozpoczyna obrady jury konkursu KUKBUK Poleca. Tym razem będą dwudniowe, aby jurorzy mogli bez pośpiechu smakować, dotykać, wąchać, analizować etykiety, oglądać, skrupulatnie notować spostrzeżenia i… przespać się z trudnymi decyzjami.
- Ludzie i inspiracje
4. edycja konkursu KUKBUK Poleca
30 września minął termin zgłoszeń do tegorocznej edycji konkursu KUKBUK Poleca! Do udziału w nim zapraszamy producentów żywności, rzemieślników i właścicieli niebanalnych, gościnnych miejsc.
- Ludzie i inspiracje
Laureaci 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca w kategorii „ze spiżarni”
W ramach konkursu KUKBUK Poleca szukamy najlepszych producentów naturalnego jedzenia, kosmetyków i przedmiotów użytkowych oraz właścicieli wyjątkowych miejsc. Już po raz czwarty dzielimy się z wami efektami tych poszukiwań.
- Ludzie i inspiracje
Laureaci 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca
Już wiemy, które marki podbiły serca jury w tym roku i dlaczego. Poznajcie zwycięzców 4. edycji KUKBUK Poleca – producentów wyjątkowego jedzenia i kosmetyków naturalnych, rzemieślników oraz gospodarzy pięknych miejsc.
- Ludzie i inspiracje
Kategorie 4. edycji KUKBUK Poleca
Wiemy, że rzemiosło ma wiele twarzy. Chcąc docenić każdą z nich, stworzyliśmy osiem kategorii konkursu KUKBUK Poleca. Sprawdźcie, jakie produkty można zgłosić do udziału w tym roku!
- Ludzie i inspiracje
Jurorzy konkursu KUKBUK Poleca 2020
1 października rozpoczyna obrady jury konkursu KUKBUK Poleca. Tym razem będą dwudniowe, aby jurorzy mogli bez pośpiechu smakować, dotykać, wąchać, analizować etykiety, oglądać, skrupulatnie notować spostrzeżenia i… przespać się z trudnymi decyzjami.
- Ludzie i inspiracje
4. edycja konkursu KUKBUK Poleca
30 września minął termin zgłoszeń do tegorocznej edycji konkursu KUKBUK Poleca! Do udziału w nim zapraszamy producentów żywności, rzemieślników i właścicieli niebanalnych, gościnnych miejsc.
Daria pawlewska - redaktorka naczelna magazynu kukbukKonkurs skierowany jest do małych wytwórców, którzy oferują produkty najwyższej próby (...). Pragniemy pomagać im się rozwijać i promować ich działalność, bo wierzymy, że to, co robią, ma sens.
3. edycja KUKBUK Poleca
- Kultura i wiedza
Laureaci 3. edycji KUKBUK Poleca
Już wiemy, które produkty podbiły serca jury! Poznajcie laureatów 3. Edycji KUKBUK Poleca – producentów wyjątkowego jedzenia, rzemieślników i gospodarzy gościnnych miejsc z duszą
- Na mapie
Podróż? Naturalnie!
Za miastem, dla relaksu. Przebywanie na łonie natury niewątpliwie działa kojąco. Jednak na prawdziwy relaks składa się zazwyczaj wiele czynników. Liczy się nie tylko miejsce, w którym przebywamy, ale i misja towarzysząca jego tworzeniu oraz spójne z nią atrakcje, jakich skosztować możemy tylko tam. Pytanie brzmi: dokąd ruszyć za miasto, by odnaleźć takie perfekcyjne, niebanalne i gościnne miejsce?
- Kultura i wiedza
Jak smakuje Polska?
Niepowtarzalnie, pysznie i różnorodnie. Każdy region naszego kraju szczyci się charakterystyczną dla siebie kuchnią, powstałą w wyniku wielowiekowych doświadczeń kulinarnych mających ścisły związek z jego historią, i każdy słynie z wyjątkowych specjałów produkowanych w tradycyjny, od lat niezmienny sposób. My rozsmakowaliśmy się w Polsce dwa lata temu, kiedy ogłosiliśmy pierwszą edycję konkursu KUKBUK Poleca. Jesteśmy dumni z produktów „made in Poland”, dlatego chcemy wspierać budowanie ich marki i zachęcać konsumentów do mądrych, świadomych zakupów u rodzimych producentów.
- Kultura i wiedza
Poznajcie laureatów 3. edycji konkursu KUKBUK Poleca w kategorii „w płynie z procentami”
Marki, które w tym roku zostały wyróżnione w kategorii „w płynie z procentami”, zajmują się wytwarzaniem mało popularnych alkoholi. Można jednak mieć nadzieję, że niebawem zdobędą rozgłos, na jaki zasługują. Poznajcie naszych laureatów w ostatniej kategorii KUKBUK Poleca.
- Na mapie
Poznajcie bliżej laureatów 3. edycji konkursu KUKBUK Poleca w kategorii „w płynie bez procentów”
Zbierają owoce i zioła z sadów, pól i łąk. Suszą je lub wręcz przeciwnie – upłynniają. Wiedzą, z czym je połączyć i w jakiej formie podać, by wydobyć z nich to, co najlepsze.
- Na mapie
Poznajcie bliżej laureatów 3. edycji konkursu KUKBUK Poleca w kategorii „za miastem dla relaksu”
Laureaci kategorii „za miastem dla relaksu” wiedzą, jak przyjmować gości po królewsku. Przedstawiamy prawdziwe oazy spokoju dla zmęczonych miastem dusz i ciał.
- Kultura i wiedza
Laureaci 3. edycji KUKBUK Poleca
Już wiemy, które produkty podbiły serca jury! Poznajcie laureatów 3. Edycji KUKBUK Poleca – producentów wyjątkowego jedzenia, rzemieślników i gospodarzy gościnnych miejsc z duszą
- Na mapie
Podróż? Naturalnie!
Za miastem, dla relaksu. Przebywanie na łonie natury niewątpliwie działa kojąco. Jednak na prawdziwy relaks składa się zazwyczaj wiele czynników. Liczy się nie tylko miejsce, w którym przebywamy, ale i misja towarzysząca jego tworzeniu oraz spójne z nią atrakcje, jakich skosztować możemy tylko tam. Pytanie brzmi: dokąd ruszyć za miasto, by odnaleźć takie perfekcyjne, niebanalne i gościnne miejsce?
- Kultura i wiedza
Jak smakuje Polska?
Niepowtarzalnie, pysznie i różnorodnie. Każdy region naszego kraju szczyci się charakterystyczną dla siebie kuchnią, powstałą w wyniku wielowiekowych doświadczeń kulinarnych mających ścisły związek z jego historią, i każdy słynie z wyjątkowych specjałów produkowanych w tradycyjny, od lat niezmienny sposób. My rozsmakowaliśmy się w Polsce dwa lata temu, kiedy ogłosiliśmy pierwszą edycję konkursu KUKBUK Poleca. Jesteśmy dumni z produktów „made in Poland”, dlatego chcemy wspierać budowanie ich marki i zachęcać konsumentów do mądrych, świadomych zakupów u rodzimych producentów.
- Kultura i wiedza
Poznajcie laureatów 3. edycji konkursu KUKBUK Poleca w kategorii „w płynie z procentami”
Marki, które w tym roku zostały wyróżnione w kategorii „w płynie z procentami”, zajmują się wytwarzaniem mało popularnych alkoholi. Można jednak mieć nadzieję, że niebawem zdobędą rozgłos, na jaki zasługują. Poznajcie naszych laureatów w ostatniej kategorii KUKBUK Poleca.
- Na mapie
Poznajcie bliżej laureatów 3. edycji konkursu KUKBUK Poleca w kategorii „w płynie bez procentów”
Zbierają owoce i zioła z sadów, pól i łąk. Suszą je lub wręcz przeciwnie – upłynniają. Wiedzą, z czym je połączyć i w jakiej formie podać, by wydobyć z nich to, co najlepsze.
- Na mapie
Poznajcie bliżej laureatów 3. edycji konkursu KUKBUK Poleca w kategorii „za miastem dla relaksu”
Laureaci kategorii „za miastem dla relaksu” wiedzą, jak przyjmować gości po królewsku. Przedstawiamy prawdziwe oazy spokoju dla zmęczonych miastem dusz i ciał.
- Kultura i wiedza
Poznajcie bliżej laureatów 3. edycji konkursu KUKBUK Poleca w kategorii „dla urody”
W ramach kategorii „dla urody” nagradzamy wytwórców, którzy wiedzą, jak ważna jest codzienna pielęgnacja. We współpracy z TVN Style doceniliśmy wyjątkowe kosmetyki powstałe na bazie naturalnych składników.
- Kultura i wiedza
Poznajcie bliżej laureatów 3. edycji konkursu KUKBUK Poleca w kategorii „z warsztatu”
„Z warsztatu” to bez wątpienia najbardziej artystyczna kategoria konkursu KUKBUK Poleca. Z tego powodu jego jurorzy lubią zostawiać ją sobie na deser. Poznajcie tych, którzy tworzą absolutnie wyjątkowe przedmioty codziennego użytku.
- Kultura i wiedza
Poznajcie bliżej laureatów 3. edycji konkursu KUKBUK Poleca w kategorii „ze spiżarni”
Kategoria „ze spiżarni” od pierwszej edycji konkursu KUKBUK Poleca należy do najmocniejszych, zarówno pod względem liczby, jak i jakości zgłaszanych produktów. Przepyszne oleje, wyborne miody, wyśmienite kiszonki, oryginalne połączenia smakowe w słodkich i wytrawnych przetworach – wybór najlepszych nie jest łatwy. Sprawdźcie, kto w tym roku zdobył uznanie jury.
- Kultura i wiedza
Poznajcie bliżej laureatów 3. edycji konkursu KUKBUK Poleca w kategorii „z pola i z wody”
3. edycja KUKBUK Poleca wyłoniła 27 laureatów. Choć tworzą różne produkty, łączy ich dbałość o najwyższą jakość i zamiłowanie do dobrego, prawdziwego smaku. Poznajcie ich bliżej. Zaczynamy od kategorii „z pola i z wody”.
- Kultura i wiedza
Poznajcie bliżej laureatów nagród specjalnych 3. edycji konkursu KUKBUK Poleca
Zobaczcie, kto w tym roku zachwycił partnerów konkursu KUKBUK Poleca Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i LG Electronics.
laureaci
2. edycja 2018
- Ludzie i inspiracje
Wege Siostry: roślinne „serowarki”
O modzie na weganizm, pracy w siostrzanym duecie i ulubionych warszawskich restauracjach rozmawiamy z Zuzą i Magdą Rzymanek – właścicielkami firmy Wege Siostry i laureatkami drugiej edycji konkursu KUKBUK Poleca.
- Zdrowie i rozsądek
Shrub, switchel i oxymel, czyli co może ocet jabłkowy?
Jak zrobić domowy ocet jabłkowy, octowy energetyk i antybiotyk, zdradzają Marta Puchalska-Tupaj i Łukasz Tupaj z Sadu Zaścianki.
-
„Jedni w sobotę wspinają się na skałki, a inni tłoczą soki”
W tygodniu pracują na etacie, weekend spędzają w tłoczni. Poznajcie Martę i Łukasza z Sadu Zaścianki – pasjonatów i laureatów drugiej edycji KUKBUK Poleca.
- Ludzie i inspiracje
Ranczo spełnionych marzeń. Ich sery pokochał świat
Frontiera to po hiszpańsku granica. Ranczo Frontiera też mieści się na granicy – cywilizacji i dzikiej przyrody. To miejsce okrzyknięte przez Światowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej najlepszą farmą na świecie. Prowadzą ją Sylwia Szlandrowicz i Rusłan Kozynko – małżeństwo z Poznania, które ponad 20 lat temu zamieniło miasto na mazurską wieś.
- Ludzie i inspiracje
Wasabi na polskim gruncie. Kto uprawia japoński chrzan na Mazowszu?
Historia rodzinnego biznesu, który zaczął się od dobrej zabawy.
- Zdrowie i rozsądek
Jak znaleźć dobry krem? Przewodnik po drogeriach
Co znaczą łacińskie nazwy na opakowaniach? Czy ten krem jest lepszy od tamtego? Czy przy doborze kosmetyków pora roku ma znaczenie? Z tymi pytaniami udaliśmy się do eksperta, Joanny Hołuj, założycielki IOSSI, firmy, która zajmuje się produkcją kosmetyków naturalnych.
- Kultura i wiedza
Szafran – instrukcja obsługi
O tym, jak wydobyć pełnię smaku z najdroższej przyprawy świata, opowiada Stefan Lagae, laureat drugiej edycji konkursu KUKBUK Poleca.
- Kultura i wiedza
Leczy, pielęgnuje i smakuje. Sposoby na miód!
Smak, który wywołuje wzruszenie i przywołuje wspomnienie wakacji na wsi. Jak obchodzić się z miodem, aby wydobyć z niego to, co najlepsze, radzą Małgorzata i Dariusz Pucer - właściciele Pasieki Pucer, nagrodzonej przez jury drugiej edycji KUKBUK Poleca w kategorii „ze spiżarni”
-
Robienie sera, tak jak wina, to magia
Wiesz, jak to jest w korporacjach, w końcu miałem dosyć. Stwierdziłem, że jeśli mam się szarpać z idiotami, to wolę pogadać z kozami – mówi Tomasz Strubiński, który wraz z żoną Honoratą prowadzi gospodarstwo Kaszubska Koza wyróżnione przez jury KUKBUK Poleca. Produkuje sery chwalone w całej Europie.
- Ludzie i inspiracje
Wege Siostry: roślinne „serowarki”
O modzie na weganizm, pracy w siostrzanym duecie i ulubionych warszawskich restauracjach rozmawiamy z Zuzą i Magdą Rzymanek – właścicielkami firmy Wege Siostry i laureatkami drugiej edycji konkursu KUKBUK Poleca.
- Zdrowie i rozsądek
Shrub, switchel i oxymel, czyli co może ocet jabłkowy?
Jak zrobić domowy ocet jabłkowy, octowy energetyk i antybiotyk, zdradzają Marta Puchalska-Tupaj i Łukasz Tupaj z Sadu Zaścianki.
-
„Jedni w sobotę wspinają się na skałki, a inni tłoczą soki”
W tygodniu pracują na etacie, weekend spędzają w tłoczni. Poznajcie Martę i Łukasza z Sadu Zaścianki – pasjonatów i laureatów drugiej edycji KUKBUK Poleca.
- Ludzie i inspiracje
Ranczo spełnionych marzeń. Ich sery pokochał świat
Frontiera to po hiszpańsku granica. Ranczo Frontiera też mieści się na granicy – cywilizacji i dzikiej przyrody. To miejsce okrzyknięte przez Światowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej najlepszą farmą na świecie. Prowadzą ją Sylwia Szlandrowicz i Rusłan Kozynko – małżeństwo z Poznania, które ponad 20 lat temu zamieniło miasto na mazurską wieś.
- Ludzie i inspiracje
Wasabi na polskim gruncie. Kto uprawia japoński chrzan na Mazowszu?
Historia rodzinnego biznesu, który zaczął się od dobrej zabawy.
- Zdrowie i rozsądek
Jak znaleźć dobry krem? Przewodnik po drogeriach
Co znaczą łacińskie nazwy na opakowaniach? Czy ten krem jest lepszy od tamtego? Czy przy doborze kosmetyków pora roku ma znaczenie? Z tymi pytaniami udaliśmy się do eksperta, Joanny Hołuj, założycielki IOSSI, firmy, która zajmuje się produkcją kosmetyków naturalnych.
- Kultura i wiedza
Szafran – instrukcja obsługi
O tym, jak wydobyć pełnię smaku z najdroższej przyprawy świata, opowiada Stefan Lagae, laureat drugiej edycji konkursu KUKBUK Poleca.
- Kultura i wiedza
Leczy, pielęgnuje i smakuje. Sposoby na miód!
Smak, który wywołuje wzruszenie i przywołuje wspomnienie wakacji na wsi. Jak obchodzić się z miodem, aby wydobyć z niego to, co najlepsze, radzą Małgorzata i Dariusz Pucer - właściciele Pasieki Pucer, nagrodzonej przez jury drugiej edycji KUKBUK Poleca w kategorii „ze spiżarni”
-
Robienie sera, tak jak wina, to magia
Wiesz, jak to jest w korporacjach, w końcu miałem dosyć. Stwierdziłem, że jeśli mam się szarpać z idiotami, to wolę pogadać z kozami – mówi Tomasz Strubiński, który wraz z żoną Honoratą prowadzi gospodarstwo Kaszubska Koza wyróżnione przez jury KUKBUK Poleca. Produkuje sery chwalone w całej Europie.
- Zdrowie i rozsądek
Soki, które pomagają walczyć z przeziębieniem
Anna Sienkiewicz, założycielka firmy Eko Sok Bar, zdradziła nam swoje ulubione przepisy na zdrowe soki. Rozgrzeją, wzmocnią odporność, dodadzą energii.
- Ludzie i inspiracje
Z jego pracowni wyszły deska dla Jamiego Olivera i pałeczki dla Tajwańczyków
Na początku wszyscy pukali się w głowę, że robię deski kuchenne z wypłukanych w potoku kawałków drewna. Aż w 2010 roku przyszedł do nas z Zachodu boom kulinarny, gotowanie zrobiło się modne – mówi Jarek Berdak, artysta rzemieślnik, twórca marki I Love Nature.
- Ludzie i inspiracje
Jak zrobić jadalne prezenty pod choinkę?
Kochamy jadalne prezenty! Szczególnie te, które są nie tylko pyszne, ale też naturalnie piękne i proste w wykonaniu. O pomoc w przygotowaniu upominków poprosiliśmy szefa kuchni restauracji Folwarku Wąsowo Piotra Markowskiego.
- Kultura i wiedza
„Nie mam serca ich jeść”. Gdzie rodzi się polski pstrąg?
Droga przez las kieruje mnie w dół doliny. Mijam zamek w Ojcowie i staję na skrzyżowaniu szlaków do Groty Łokietka, Bramy Krakowskiej i Doliny Sąspowskiej. Tu wita mnie ogródek grillowy. Pstrągi wędzone i grillowane czekają na pierwszych gości.
- Kultura i wiedza
Nie tylko sushi! Kulinarne zastosowania wasabi
Chrzan japoński to roślina, której każda część jest jadalna. Sprawdźcie, jak wykorzystać jej kłącze, liście i kwiaty.
laureaci 2. edycji
Specjalnie wybrane artykuły cyklicznie w Twojej skrzynce.
DO TEGO DOSTĘP DO KUKBUK-OWYCH NIESPODZIANEK. ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA