Kukbuk
Kukbuk
kto zdobył złote jajo

Kto zdobył Złote Jajo KUKBUK Poleca?

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Już wiemy, które produkty podbiły serca jury! Poznajcie laureatów 3. Edycji KUKBUK Poleca – producentów wyjątkowego jedzenia, rzemieślników i gospodarzy gościnnych miejsc z duszą

Tekst: redakcja

Zdjęcie: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 31 Maja 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Za nami emocjonujący czas obrad i oczekiwania na werdykt jury 3. edycji KUKBUK Poleca. Do konkursu zgłosiło się ponad 270 wytwórców z całej Polski. Jednak certyfikat jakości KUKBUK Poleca oraz statuetkę – Złote Jajo – otrzymało tylko 25 z nich. Poznajcie laureatów 3. Edycji KUKBUK Poleca i dowiedzcie się, dlaczego jury postanowiło nagrodzić właśnie ich.

Dlaczego warto brać udział w konkursie KUKBUK Poleca

Z POLA I Z WODY

Ekologiczne Grzyby z Dąbrówki

Za świeży powiew egzotyki w grzybach z rodzimej uprawy: shitake, maitake, nameko i reishi, oraz za intrygujące spotkanie kubków smakowych z eryngii, soplówką jeżowatą, pieczarką i boczniakiem. Dobre do ćwiczenia dykcji i próbowania na surowo.  

Agrar Magnice

Za chrupkość i słodycz w szparagu tak doskonałym, że już w jednym kęsie wyczuwa się wszystkie wschody i zachody słońca, ziemię obudzoną z zimowego snu oraz czułą rękę gospodarza.   

Sie.jemy

Za nowoczesny mariaż biotechnologii i szacunku dla natury oraz za twórczy pęd ku młodym pędom i wszelkim listkom, które może i są mikro, ale mają gigantycznie wyrazisty smak.

Boucherie de Varsovie

Za wyśmienite mięso i kiełbasy wytwarzane zgodnie z tradycją rzemieślniczą i filozofią „od nosa do ogona”. Za świadomość, że wyborny smak mięsa ma źródło w szczęśliwym życiu zwierząt pochodzących z własnych oraz zaprzyjaźnionych małych gospodarstw. 

Antonius Caviar

Za magiczne perełki kawioru, do którego dodaje się tylko niewielką ilość soli, oraz wspaniałą intensywność smaku, pochodzącego od ryb niekarmionych hormonami. Delikates – to mało powiedziane!

 

ZE SPIŻARNI

Smak Natury Marek Hałat

Za niezmiennie doskonały smak olejów tłoczonych z pestek dyni uprawianej na malowniczych polach Roztocza i owoców orzecha włoskiego pochodzącego od lokalnych posiadaczy specyficznych odmian. Oleje są tłoczone ręcznie na ponad stuletniej drewnianej prasie, która odwzajemnia miłość dzisiejszych właścicieli do dziedzictwa ich przodków. 

Studio Kulinarne Devaldano

Za mistrzowską równowagę między naturalnym smakiem grzybów i owoców leśnych a dodawanymi do nich przyprawami. Idea niemarnowania (genialny ocet balsamiczny z macerowanych borowików!), zastosowana w przetworach, odnosi się również do jedzącego. Nie ma szans, aby cokolwiek zostawić na później.   

Cytrynowe Królowe

Za zadziorne połączenie kwaśnego z nieoczywistymi składnikami, a wszystko po to, by zasiąść na tronie wśród konfitur oraz w szczęściu i radości dumnie sprawować swoje rządy. Dwór w postaci serów wszelakich doskonale królowym służy.

Sosta

Za kolekcję musztard, o których marzy każdy smakosz, bo otwarcie mówią o swoim szlachetnym, prostym składzie. Bez grama cukru, za to w towarzystwie sprawdzonych przypraw, urzekają smakiem i bezkompromisowo naturalnym charakterem.  

Hummus Amamamusi

Za długofalową misję w służbie idealnego hummusu i majonezu bez jaj, co w przypadku tego ostatniego wcale nie oznacza braku humoru. Majobez podbija serca najbardziej zagorzałych zwolenników jajek w majonezie, a wykorzystana w nim aquafaba, czyli woda, w której gotowała się ciecierzyca do produkcji hummusu, spektakularnie zastępuje kurze białko. Jak w puzzlach, każdy element do siebie pasuje!  

 

Z WARSZTATU

Mosko Ceramics

Za odwagę w zacieraniu granic między funkcją i dekoracją oraz niebanalne myślenie o naczyniu jako obiekcie użytkowym. Wreszcie – za złote wnętrze codziennych przedmiotów, które pozwalają chwytać ulotne chwile.

Alpakino

Za koncept, w którym z miłości do zwierząt powstają produkty przyjazne ludziom. Przyjemne dla skóry i delikatne w dotyku, pomagają zasnąć nawet alergikom i astmatykom. Sen to zdrowie? W tym przypadku to powiedzenie nabiera sensu, który głęboko zapada w pamięć.

Paper Goods Design

Za nostalgiczne umiłowanie natury, grafiki, dizajnu i książek. Ta wyzwalająca kombinacja prowadzi do obsesyjnego wręcz obcowania z papierem. Nie patykiem na wodzie, a fotografią lub piórem na papierze zapisywane są przeszłość i przyszłość, także w formie przepisów.   

 

W PŁYNIE Z PROCENTAMI

Augustowska Miodosytnia

Za szlachetny smak trójniaka markowego, do którego produkcji użyto jedynie miodu, wody, przypraw i drożdży, oraz za zaangażowanie w przywracanie pięknych staropolskich tradycji bartnictwa i miodosytnictwa. 

Cydr Chyliczki

Za wykorzystanie jabłek ze starych sadów, zwłaszcza tych, które poczuły jesienny chłód i pierwsze nocne przymrozki. Za twórcze podejście do rzemieślniczego jabłecznika zwanego cydrem – doskonale ułożony, zachwyca dojrzałym, wyrazistym smakiem.

Nalewki Staropolskie – Świeża Wiśnia

Za pamięć o specjalnej odmianie wiśni zwanej nadwiślańską odrostówką, która, zamknięta w butelce, przypomina o gorącym lecie. Doskonała równowaga lekkiej słodyczy dojrzałych owoców i ich cudownej kwasowości przywodzi na myśl obiady i podwieczorki na świeżym powietrzu, gdy czas płynie niespiesznie.   

 

W PŁYNIE BEZ PROCENTÓW

Rezerwat Jabłek

Za kompleksowo przemyślany koncept, by odkrywać smaki szlachetnych odmian jabłoni i zamykać je w estetycznie zaprojektowanych opakowaniach. To prawdziwy rezerwat pełen wyjątkowych okazów. Do wytropienia w dawnych, często półdzikich sadach i do wypicia od razu.

Sad Zaścianki

Za odwagę w kreowaniu nowych produktów na bazie jabłek z rodzinnego sadu oraz za  dobroczynne działanie żywego octu jabłkowego, skoncentrowanego syropu zwanego shrubem i naturalnego antybiotyku o nazwie oxymel. Samo zdrowie wprost z natury. 

Dary Natury

Za moc ziół uprawianych według kalendarza biodynamicznego i ich relaksujące działanie, a także zaskakująco prostą formę produktu. Herbatka na patyku stawia na nogi, zwłaszcza po obfitym obiedzie.

 

DLA URODY

Szmaragdowe Żuki

Za funkcjonalne produkty o pięknych, prostych składach i za przywracanie mieszkańcom miast kontaktu z naturą. W składanym jej hołdzie rośliny trafiają do zwrotnych szklanych opakowań, a przy produkcji kosmetyków powstaje minimum odpadów.

Jan Barba

Za innowacyjne podejście i ekologiczne rozwiązania, na przykład balsam do ciała w kostce, oraz za kultywowanie wartości rzemieślniczych rodem z dwudziestolecia międzywojennego. Tego ducha da się wyczuć w codziennej filozofii Barby, jak również pod skórą, po nałożeniu kosmetyku.   

 

ZA MIASTEM DLA RELAKSU

Dom nad Wierzbami

Za autentyczność i prostotę, które pomagają w rozumieniu świata. Za księżyc odbijający się w tafli rzeki, bo Bug płynie obok, blisko wejścia do domu, i za pyszne posiłki przygotowywane z miłością, z najlepszej jakości lokalnych składników – pretekst do długich rozmów przy stole.  

Weranda Home

Za eleganckie połączenie gustownych wnętrz, kuchni opartej na lokalnych składnikach oraz przyrody, która wita gości od progu. A także za niedzielne obiady i możliwość błogiego relaksu z dala od zgiełku miasta. 

 

POLSKA SMAKUJE

Tree Nuts

Za bajeczny smak prażonych orzechów laskowych, który rozbudza zmysły i sprawia, że jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przenosimy się do leszczynowego sadu.

 

NAGRODA SPECJALNA LG ELECTRONICS

Bracia Sadownicy

Za sad przyjazny pszczołom (te dzikie mają tu swoje hotele) i jabłka, które same o siebie dbają, więc nie potrzebują sztucznego wosku. Za historię sięgającą 1905 roku i wiedzę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. A także za pożądaną w przypadku produktów rzemieślniczych wszędobylskość, bo Braci Sadowników spotkamy nawet na stacjach benzynowych.  

 

WYRÓŻNIENIA

Hagi Cosmetics

Za świetny skład oraz idący z nim w parze nowoczesny dizajn, za koncept oparty na harmonii z naturą i wizję świata postrzeganego jako system pięciu żywiołów. To one determinują wybór kosmetyków dla każdego z nas.

Lush Botanicals

Za spójność wizerunku i wysoką jakość produktów, za odpowiedzialne karmienie skóry odżywczymi koktajlami bez konserwantów.

 

 

 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka