Kukbuk
Kukbuk
Laureaci w kategorii Ze spiżarni w konkursie KUKBUK Poleca: Ancypo, Wikk.me, Kiszonki Pana Tadka, Mięsny Premium

Laureaci 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca w kategorii „ze spiżarni”

W ramach konkursu KUKBUK Poleca szukamy najlepszych producentów naturalnego jedzenia, kosmetyków i przedmiotów użytkowych oraz właścicieli wyjątkowych miejsc. Już po raz czwarty dzielimy się z wami efektami tych poszukiwań.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 14 minut!

Tegoroczna edycja KUKBUK Poleca wyłoniła 22 laureatów. Prezentację zwycięzców zaczynamy od kategorii „ze spiżarni”, w której co roku konkurencja jest największa, a wybór najtrudniejszy.

Wikk.me

Małą, rodzinną firmę z Goleniowa tworzą trzy siostry: Wiktoria, Julia i Ania. Dziewczyny w swojej pracowni własnoręcznie, w niewielkich partiach, wypiekają idealnie przyprawione i chrupkie granole, pełne najlepszej jakości orzechów, nasion i owoców liofilizowanych.

Granole Wikk.me co sezon zmieniają swój skład. Aktualnie dostępne jesienno-zimowe mieszanki to: Pekan Power, Raw Cacao, Crazy Pistachio, Cozy Cherry i Super Berry. Są w 100% naturalne, nie zawierają konserwantów, wzmacniaczy smaku ani rafinowanego cukru. Dziewczyny, przygotowując nowe przepisy, inspirują się własnymi potrzebami. Cały czas się rozwijają, zarówno na płaszczyźnie biznesowej, jak i kulinarnej oraz prozdrowotnej.

Granole Wikk.me co sezon zmieniają swój skład

Wierzą, że dzięki ciężkiej pracy i zaangażowaniu można spełnić każde marzenie. Prowadzą własny biznes, robią to, co uwielbiają, w zgodzie ze sobą i swoimi wartościami. Jedną z nich jest dbałość o środowisko. Wikk.me współpracuje ze sklepami zero waste, między innymi z Bez Pudła we Wrocławiu czy Na Gramy w Łodzi i Warszawie. W sklepie internetowym marki można kupić granolę w biodegradowalnym opakowaniu (300-350 gramów), a w większych ilościach – na wagę.

Wikk.me to uczciwe produkty w każdym aspekcie. Firma stawia na sprawdzonych, lokalnych producentów i uprawy fair trade. Jeśli wiśnia, to tylko z polskiej, rodzinnej manufaktury Cherry Tree, jeśli pestki dyni, to z Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego Monika Stryczek-Kuryluk, a miody z Pasieki Pucer (laureata 2. edycji KUKBUK Poleca). Z takich komponentów powstaje jakościowy produkt. Dziewczyny nie uznają kompromisów.

Granole Wikk.me są wypiekane na konkretne zamówienie, a to znaczy, że trafiają w ręce zamawiającego od razu po wyjęciu z pieca. Siostry same opracowują receptury.

Gdzie kupić?

W sklepie internetowym marki: wikk.me/.

Produkty są również dostępne stacjonarnie – pełną listę sklepów znajdziecie na Facebooku (@wikk.me) i Instagramie (@wikk_me). Tam z pierwszej ręki otrzymacie informację, kiedy i dokąd pojechała najświeższa dostawa granoli.

W ofercie Wikk.me są też granole bezglutenowe, wegańskie, a także wzmacniające odporność (z imbirem, cynamonem i cytrusami), dla mam karmiących (z kokosem i kwasem laurynowym, pobudzającymi laktację) oraz w wersji slim (z obniżoną zawartością węglowodanów, a zwiększoną białka).

Laureaci w kategorii Ze spiżarni w konkursie KUKBUK Poleca: Ancypo, Wikk.me, Kiszonki Pana Tadka, Mięsny Premium

Kiszonki Pana Tadka

Rodzina Adama Miczejki kisi warzywa i grzyby od pięciu pokoleń. W myśl zasady: zdrowo jesz – zdrowie masz. Jak głosi rodzinna legenda, najpyszniejsze przetwory robiła babcia. Przez wiele lat mogli zajadać się nimi nieliczni – rodzina, sąsiedzi i znajomi państwa Miczejków. Na szczęście to się zmieniło. A to za sprawą jarmarku online, który Adam Miczejko uruchomił wraz z przyjacielem Krystianem, aby rozkręcić sieć dystrybucji kiszonek swoich rodziców oraz innych wyjątkowych produktów pochodzących z małych, lokalnych gospodarstw. Wierzył, że kto raz spróbuje tych smaków, będzie do nich wracał. I się nie mylił.

Stworzył platformę online LokalniNaturalni.pl, ponieważ zależało mu na tym, aby klientom ułatwić dostęp do ekologicznych, tradycyjnych produktów, a rolnikom umożliwić bezpośredni kontakt z odbiorcą.

Pod marką Kiszonki Pana Tadka powstają najbardziej chrupiące ogórki kiszone, jakich miało okazję kosztować jury KUKBUK Poleca. W czym tkwi sekret ich wyjątkowości? W domowej recepturze i rzadko spotykanej staropolskiej odmianie ogórka, która od pięciu pokoleń jest uprawiana w tej samej rodzinie. Ale w ofercie firmy znajdują się również inne produkty, na przykład kiszona kapusta czy sok z kiszonego buraka.

Gdzie kupić?

Wszystkie produkty są dostępne na LokalniNaturalni.pl.

Od ponad trzech dekad rodzice pana Adama odsiewają warzywa z własnych nasion. Ich jakość została niedawno doceniona – stały się częścią zbioru banku genów utworzonego przy SGGW.

Ancypo

Mała, rodzinna firma z Sokółki koło Białegostoku specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin oraz mięs dojrzewających, wytwarzanych zgodnie z tradycyjnymi podlaskimi recepturami. Sztandarowymi produktami są tu Kumpiak Podlaski, który zachwycił jury KUKBUK Poleca, oraz Kindziuk Podlaski.


Kumpiak jest rodzajem szynki wieprzowej długo dojrzewającej, która od wieków była wytwarzana na terenie Podlasia. Oryginalny smak i zapach zawdzięcza naturalnemu procesowi suszenia oraz dojrzewania, które rozpoczyna się późną jesienią. Szynka dojrzewa w odpowiednich warunkach, w sąsiedztwie aromatycznych ziół przez minimum sześć miesięcy, w tym czasie twardnieje oraz nabiera znakomitego aromatu i smaku. Bardzo ważny jest też surowiec, dlatego mięso, z którego przyrządzany jest Kumpiak Podlaski, pochodzi od lokalnych hodowców, ze sztuk hodowanych na głębokiej ściółce i żywionych tradycyjnymi metodami.

Firmę założył Jan Ancypo. W rezultacie wieloletnich badań terenowych, prowadzonych wśród najstarszych mieszkańców Sokólszczyzny, z powodzeniem odtworzył tradycyjną recepturę i metodę suszenia wieprzowych szynek, których smak pamiętał z dzieciństwa. Dzięki niemu kumpiak jest dziś znany i doceniany w całej Polsce.

W 2009 roku kumpiak Ancypo zdobył tytuł Podlaskiej Marki Roku, a rok później Kulinarną Perłę na targach Polagra w Poznaniu. Został również wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ancypo z dumą i pełnymi garściami czerpie z tradycji kulinarnej wsi podlaskiej

Ancypo z dumą i pełnymi garściami czerpie z tradycji kulinarnej wsi podlaskiej, dlatego oprócz klasycznych wędzonek ma w ofercie również kiełbasy, pasztety, soloną słoninę oraz wędliny podrobowe – salceson, kaszankę czy pasztetową. To produkty najwyższej jakości, w 100% naturalne, bez konserwantów ani sztucznych dodatków. Od samego początku celem marki było przywrócenie dawnej świetności wyrobom królującym niegdyś na podlaskich stołach. Jan Ancypo zaraził swoją pasją dzieci, które dziś prężnie rozwijają firmę i kontynuują jego dzieło.

Gdzie kupić?

Niebawem wyroby Ancypo będzie można zamówić z dostawą do każdego miejsca w Polsce za pośrednictwem sklepu internetowego ancypo.pl.

Lista sklepów stacjonarnych jest dostępna tutaj.

Oprócz marki Ancypo rodzina prowadzi w Sokółce restaurację Pod Sokołem, która mieści się w ponad 100-letnim drewnianym domu przesiąkniętym duchem Podlasia. Lokal słynie z kuchni, która dzięki połączeniu tradycyjnych receptur z najnowszymi trendami fine dining pozwala ukazać regionalne dziedzictwo kulinarne z zupełnie nowej perspektywy. Restauracja ma na koncie wiele prestiżowych nagród (Tripadvisor Traveller’s Choice 2020 i wyróżnienia w Żółtym Przewodniku Gault & Millau w latach 2015-2019). W tym roku oferta Pod Sokołem została rozszerzona o usługi noclegowe. Na poddaszu czeka 10 dwuosobowych pokoi.

Mięsny Premium by Pogromcy Meatów

Na początku było mięso. I wielka miłość do niego. Potem rozpoczęła się niezobowiązująca przygoda z warszawskimi Targami Śniadaniowymi. Z mięsem w roli głównej, rzecz jasna. Przygoda ta szybko przerodziła się w prężnie działający lokal przy ulicy Koszykowej, pod szyldem Pogromcy Meatów. Od kilku lat podbija on serca i podniebienia klientów różnymi interpretacjami kanapek i burgerów. Można tam znaleźć zarówno klasyki, jak i krótkie limitowane serie inspirowane kuchniami z całego świata.

Rok 2019 to początek kolejnego etapu działalności, czyli Zakładu Przetwórstwa Mięsnego odebranego przez Inspekcję Weterynaryjną. Przeprowadzono wszystkie możliwe testy na surowcach, by mieć pewność, że finalne produkty, które znajdą się w ofercie nowej marki (to kolejny planowany krok w biznesie), będą najlepszej jakości. 

A gdy wszystko zostało skrupulatnie przetestowane, a testy wzorowo zdane, powstał Mięsny Premium by Pogromcy Meatów, czyli sklep internetowy z polskimi produktami spożywczymi premium (nie tylko mięsnymi). Choć jego twórcy wolą nazywać go przestrzenią, bo założenie jest takie, żeby nie tylko sprzedawać tam fantastyczne wyroby, ale też opowiadać o nich i doradzać, jak je przyrządzać.

Misją marki jest również edukacja – promowanie odpowiedzialnego podejścia do produkcji, wspieranie świadomego odżywiania i zdrowych nawyków oraz uwrażliwienie na jakość.

Jury KUKBUK Poleca doceniło Mięsny Premium by Pogromcy Meatów za udany powrót do odległej kulinarnej przeszłości oraz smak wielkowiekowej tradycji. Członków komisji konkursowej szczególnie zachwycił półgęsek.

Gdzie kupić?

Zakupy można zrobić pod adresem miesnypremium.pl.

Marka szykuje specjalną ofertę bożonarodzeniową w dwóch wariantach: tradycyjnym i bezmięsnym. Nie tylko przygotuje same pyszności, ale też zamieni się w pomocnika Świętego Mikołaja! Własny transport chłodniczy Mięsnego Premium pojawi się w największych miastach, żeby klienci mogli odebrać świeże produkty przed samymi świętami.

Dokładny harmonogram dostaw i pozostałe szczegóły są dostępne na stronie internetowej i w mediach społecznościowych marki.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk