Kukbuk
Kukbuk
Vienio i David Gaboriou

Jurorzy konkursu KUKBUK Poleca 2020

1 października rozpoczyna obrady jury konkursu KUKBUK Poleca. Tym razem będą dwudniowe, aby jurorzy mogli bez pośpiechu smakować, dotykać, wąchać, analizować etykiety, oglądać, skrupulatnie notować spostrzeżenia i… przespać się z trudnymi decyzjami.

Tekst: redakcja

zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 11 minut!

Do ubiegłorocznej edycji konkursu KUKBUK Poleca zgłosiło się ponad 270 producentów, którzy nadesłali łącznie ponad 800 produktów. Jurorzy nagrodzili 27 z nich. Za niewiele ponad miesiąc już po raz czwarty przyznamy Złote Jaja i certyfikaty KUKBUK Poleca tym wytwórcom, którym na sercu leży troska o smak, zdrowie, ludzi i przyrodę. I jak za każdym razem, zobowiązujemy się wybrać najlepszych!

W tym roku ze względu na szczególne okoliczności mamy jeszcze większe poczucie misji. Chcemy nie tylko przypomnieć ludziom smak prawdziwego jedzenia, zwrócić ich uwagę na ponadczasowe przedmioty, uczciwe produkty i piękne, gościnne miejsca, ale też uświadomić, jak dużo leży w naszych konsumenckich rękach. Bo certyfikat KUKBUK Poleca to nie tylko nagroda. Przyznając go rzetelnym producentom, chcemy im pomóc się wybić, a kupującym – wskazać drogę do dobrego jedzenia, rzemiosła, kosmetyku czy miejsca.

Przy takiej skali nie jest to jednak łatwe zadanie. Dlatego o pomoc w dokonaniu wyboru poprosiliśmy ekspertów. To przez ich ręce przejdą wszystkie zgłoszone produkty. To oni, kierując się wiedzą i doświadczeniem, zdecydują, kogo polecimy wam w tym roku. Poznajcie kapitułę 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca!

Daria Pawlewska

Współtwórczyni, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK. Zawsze głodna, uwielbia jeść, czytać i rozmawiać o jedzeniu oraz doszukiwać się jego symboliki i znaczeń w kulturze. Potrafi komunikować się w kilku językach obcych, zwłaszcza w restauracjach.

Oliwia Gede-Niewiadomska

Od ośmiu lat związana z KUKBUK-iem. Od początku pracowała nad tworzeniem i realizacją jego koncepcji kreatywnej. Opracowała również strategię i rozwiązania projektowe dla nowej odsłony KUKBUK.pl, której od dwóch lat jest wydawczynią. Lubi jeść wszystko, co wegetariańskie, uwielbia kawę, a także twórcze działanie z inspirującymi ludźmi i aktywność fizyczną.

Lara Gessler

Restauratorka, autorka książek kulinarnych „Słodki zielnik Lary” i „Orzechy i pestki”. Fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w akademiach kulinarnych oraz restauracjach w Londynie i Nowym Jorku. Córka znanej restauratorki Magdy Gessler, pasję do gotowania odziedziczyła po mamie i tacie – cukierniku. Współwłaścicielka restauracji Słodki Słony. Pasjonatka sportu i podróży. Uczestniczka trzeciej edycji programu „Ameryka Express”.

Grzegorz Łapanowski

Autor książek i programów telewizyjnych. Założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu. Producent Old Friends Kimchi. Kiedyś prowadził Food Lab Studio oraz program „Top Chef”. Dziś ojciec, urzędnik i pan kreatywny w foodowej agencji kreatywnej – Łapanowski Creative Grup.

Anna Nowak-Ibisz

Niezastąpiona ekspertka, która zyskała zaufanie kobiet w całej Polsce. Nikt tak jak ona nie potrafi odnaleźć się w gąszczu produktów i wybrać te, które zachwycają i są przydatne. To dzięki „Pani Gadżet” widzowie od lat wiedzą, na co warto zwrócić uwagę. Jest na bieżąco ze wszystkimi nowinkami i specjalnie dla TVN Style wyszukuje najciekawsze gadżety. Od testowania i polecania przeszła do czynu i teraz urządza mieszkania widzów! Program „Patent na dom” to skarbnica inspiracji i sprytnych rozwiązań.

David Gaboriaud

Kucharz z zamiłowania, coach kulinarny i pasjonat życia o polsko-francuskich korzeniach. Jest autorem książki kulinarnej „Coś francuskiego” i prowadzącym w kanale Kuchnia+. Przez kilka lat prowadził autorski program „David w Europie”, w którym przybliżał europejskie miasta od strony zarówno kulinarnej, jak i kulturowej. Obecnie wraz z Matteo Brunettim prowadzi program „Bitwa na smaki”. Jest zwolennikiem tradycyjnych produktów regionalnych. Uwielbia celebrować posiłki i delektować się jedzeniem.

Maciej Nowak

Krytyk teatralny i kulinarny, animator kultury, dziennikarz telewizyjny, publicysta. Zastępca dyrektora do spraw artystycznych w Teatrze Polskim w Poznaniu. Dyrektor Centrum Edukacji Teatralnej w Gdańsku (1991-2012), Nadbałtyckiego Centrum Kultury (1993-2000) oraz dyrektor naczelny i artystyczny Teatru Wybrzeże (2000-2006), który w tym czasie stał się jedną z najżywiej komentowanych polskich scen. Twórca i dyrektor Instytutu Teatralnego im. Zbigniewa Raszewskiego (2003-2013). Był jurorem polskiej edycji programu „Top Chef”. W „Dzień dobry TVN” prowadził cotygodniowy cykl „Podróżnik kulinarny”. Zadeklarowany mięsożerca. Od lat recenzuje polskie restauracje. 

Vienio

Właściwie Piotr Więcławski – raper i producent muzyczny, ikona polskiej sceny hip-hopowej. Współtwórca kolektywu Molesta Ewenement. Kulinarny pasjonat i smakosz. Autor książki „Brzuchomówcy”, w której rozmawia o kuchni, życiu i sztuce ze swoimi przyjaciółmi artystami. Gotuje, bo lubi. Robi to od dziecka, nauczył się tego od mamy. Promuje zdrową kuchnię i ekologiczny styl życia. Od lat jest wegetarianinem. Prowadził wiele kulinarnych programów telewizyjnych, między innymi „Coolturyści” w Travel Channel czy „Ślinotok” w Kuchni+.

Grażyna Lambach

Od dziewięciu lat związana z GaliLu. Twórczyni, a zarazem kosmetolog Gabinetów GaliLu przy alei Róż. Wcześniej przez 10 lat współpracowała z instytutami Clarins i Kanebo, gdzie zaszczepiono w niej holistyczne podejście do kosmetologii. W Gabinetach GaliLu dba o wprowadzanie do oferty wyjątkowych zabiegów z dziedziny aromaterapii, refleksologii, masażu powięziowego czy masażu shiatsu. Podróżując po świecie, stale zgłębia swoją wiedzę na temat masażu i pielęgnacji ciała – potem dzieli się nią z pracownikami.

Alina Szyrle

Od 11 lat pracuje w warszawskiej perfumerii GaliLu, gdzie odpowiada za poszukiwanie nowości kosmetycznych i perfumeryjnych z całego świata. Z wykształcenia i zamiłowania kosmetolog. Pasjonatka aromaterapii i naturalnych metod pielęgnacji oraz niekonwencjonalnego podejścia do kosmetyków.

Kasia Będzińska

Blogerka i influencerka. Od prawie sześciu lat prowadzi na Instagramie konto @minimaliving – zgromadziła na nim ponad 230 tysięcy obserwujących, z którymi dzieli się pasją do dizajnu i miłością do fotografii. Na swoim profilu zajmuje się głównie fotografią lifestyle’ową, produktową, flat lay oraz wnętrzarską, a prywatnie fotografuje wszystko i wszędzie. Jej twórczość w sieci to przede wszystkim pozytywny przekaz, humor oraz mnóstwo inspiracji. Jest pasjonatką dobrego dizajnu, stylu oraz pięknego i oczywiście smacznego jedzenia. Na co dzień tworzy content na swój profil oraz profile różnych marek, szkoli ludzi z zakresu fotografii instagramowej i lokowania produktu. Kocha minimalizm, kawę, piękne wnętrza i naturę, a zwłaszcza zwierzęta. Nie ma dnia, by nie miała w rękach aparatu.

Natalia Przybysz

Właścicielka jednego z najciekawszych kobiecych głosów na rodzimej scenie muzycznej, ale także kompozytorka i autorka tekstów. Objawiła się światu w 2011 roku jako połowa zespołu Sistars. Od kilku lat skupia się na solowej karierze. Do tej pory wydała pięć autorskich albumów – ostatni w 2019 roku zatytułowany „Jak malować ogień”. Jest weganką. Kulinarne inspiracje czerpie z podróży, najwięcej dał jej kilkumiesięczny pobyt w Indiach. Prowadzi i promuje ekologiczny styl życia. 

 

Do konkursu KUKBUK Poleca zapraszamy producentów żywności, kosmetyków, rzemieślników i właścicieli niebanalnych, gościnnych miejsc.

Zgłoszenia przyjmujemy do 30 września 2020. Można to zrobić, wypełniając formularz online.

Więcej o 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca dowiecie się z naszej strony.

 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk