Specjalnie wybrane artykuły cyklicznie w Twojej skrzynce.
DO TEGO DOSTĘP DO KUKBUK-OWYCH NIESPODZIANEK. ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA
- Ludzie i inspiracje
Dania z oliwą do zadań specjalnych
Na kulinarnej scenie oliwa często gra drugoplanowe role. Jest wspaniałym, ale tylko dodatkiem do mięs, sałatek i deserów. Są jednak dania, w których oliwa nie stoi w drugim rzędzie. Stanowi niezastąpiony składnik i zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Taka jest oliwa Monini GranFruttato.
- Zdrowie i rozsądek
Areta Szpura: Instrukcja obsługi przyszłości
O tym, dlaczego, chcąc uratować świat, powinniśmy się troszczyć nie tylko o środowisko, ale i o siebie nawzajem, a także o tym, jak pomóc planecie i nie zwariować, mówi nam Areta Szpura, aktywistka i autorka książki „Instrukcja obsługi przyszłości”.
- Zdrowie i rozsądek
Kuchnia w duchu less waste
W efekcie wzrostu świadomości konsumenckiej coraz więcej ludzi rewiduje swoje nawyki i szuka sposobów na to, by uczynić własny dom bardziej przyjaznym środowisku. Podpowiadamy, jak zadbać o planetę od kuchni!
- Zdrowie i rozsądek
Plastik a środowisko
Kiedy myślimy o plastiku, oczami wyobraźni widzimy śmieci w lasach czy nieposegregowane odpady. Tymczasem mikrocząsteczki plastiku można znaleźć niemal wszędzie. Dowiedz się, jak plastik wpływa na środowisko i jakie są dla niego alternatywy!
- Zdrowie i rozsądek
Ekoporadnik: co zrobić z choinką po świętach?
Każdego roku po Bożym Narodzeniu na wysypiska śmieci trafiają miliony drzew. Tymczasem, zamiast wyrzucać choinkę, można ją wykorzystać. Nawet do gotowania! Sprawdźcie nasz ekoporadnik i zobaczcie, co zrobić z choinką po świętach.
- Zdrowie i rozsądek
Wegańskie zamienniki jajka
Jeżeli zastanawiacie się, jaki jest idealny wegański zamiennik jajka, mamy coś, co ułatwi wam rozeznanie w temacie. Sprawdźcie, jak wyczarować roślinną jajecznicę, wege omlet czy rewelacyjne wegańskie ciasto.
- Zdrowie i rozsądek
Jak odwdzięczyć się pszczołom?
Każdego roku na świecie giną miliardy pszczół, także w wyniku szkodliwych działań człowieka. O tym, jak możemy im pomóc i odwdzięczyć się za dobroczynne działanie pszczelich produktów, mówi między innymi marka biżuteryjna YES.
- Zdrowie i rozsądek
Obieg zamknięty: w świecie roślinnych skór
Jabłko, ananas, mango, winogrono, liście alokazji, a nawet woda kokosowa to nie lista składników pysznej sałatki, ale materiały, które w przemyśle modowym z powodzeniem mogą zastąpić naturalną skórę.
- Zdrowie i rozsądek
Moda cyrkularna: 18 polskich marek
Moda cyrkularna z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a rosnąca świadomość konsumencka stała się motorem napędowym przemian w branży odzieżowej. Ekologiczną niszę wypełniły wyjątkowe lokalne marki.
- Zdrowie i rozsądek
Co możemy zjeść po terminie?
Przekroczenie daty podanej na opakowaniu nie zawsze musi być powodem do zmartwień. Jak właściwie odczytać datę ważności i co ona dokładnie oznacza?
- Zdrowie i rozsądek
Mroczna strona świąt
8 milionów zmarnowanych dyni, plastikowe znicze i góra papieru po prezentach – jak świętując, nie zapominać o planecie?
- Zdrowie i rozsądek
Jak pomóc naturze podczas podróży?
Turystyka rzuca długi cień na środowisko naturalne, a nieodpowiedzialne podróżowanie szkodzi całym ekosystemom. Co możemy zrobić, by temu zapobiec i wspomóc przyrodę?
- Ludzie i inspiracje
Dania z oliwą do zadań specjalnych
Na kulinarnej scenie oliwa często gra drugoplanowe role. Jest wspaniałym, ale tylko dodatkiem do mięs, sałatek i deserów. Są jednak dania, w których oliwa nie stoi w drugim rzędzie. Stanowi niezastąpiony składnik i zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Taka jest oliwa Monini GranFruttato.
- Zdrowie i rozsądek
Areta Szpura: Instrukcja obsługi przyszłości
O tym, dlaczego, chcąc uratować świat, powinniśmy się troszczyć nie tylko o środowisko, ale i o siebie nawzajem, a także o tym, jak pomóc planecie i nie zwariować, mówi nam Areta Szpura, aktywistka i autorka książki „Instrukcja obsługi przyszłości”.
- Zdrowie i rozsądek
Kuchnia w duchu less waste
W efekcie wzrostu świadomości konsumenckiej coraz więcej ludzi rewiduje swoje nawyki i szuka sposobów na to, by uczynić własny dom bardziej przyjaznym środowisku. Podpowiadamy, jak zadbać o planetę od kuchni!
- Zdrowie i rozsądek
Plastik a środowisko
Kiedy myślimy o plastiku, oczami wyobraźni widzimy śmieci w lasach czy nieposegregowane odpady. Tymczasem mikrocząsteczki plastiku można znaleźć niemal wszędzie. Dowiedz się, jak plastik wpływa na środowisko i jakie są dla niego alternatywy!
- Zdrowie i rozsądek
Ekoporadnik: co zrobić z choinką po świętach?
Każdego roku po Bożym Narodzeniu na wysypiska śmieci trafiają miliony drzew. Tymczasem, zamiast wyrzucać choinkę, można ją wykorzystać. Nawet do gotowania! Sprawdźcie nasz ekoporadnik i zobaczcie, co zrobić z choinką po świętach.
- Zdrowie i rozsądek
Wegańskie zamienniki jajka
Jeżeli zastanawiacie się, jaki jest idealny wegański zamiennik jajka, mamy coś, co ułatwi wam rozeznanie w temacie. Sprawdźcie, jak wyczarować roślinną jajecznicę, wege omlet czy rewelacyjne wegańskie ciasto.
- Zdrowie i rozsądek
Jak odwdzięczyć się pszczołom?
Każdego roku na świecie giną miliardy pszczół, także w wyniku szkodliwych działań człowieka. O tym, jak możemy im pomóc i odwdzięczyć się za dobroczynne działanie pszczelich produktów, mówi między innymi marka biżuteryjna YES.
- Zdrowie i rozsądek
Obieg zamknięty: w świecie roślinnych skór
Jabłko, ananas, mango, winogrono, liście alokazji, a nawet woda kokosowa to nie lista składników pysznej sałatki, ale materiały, które w przemyśle modowym z powodzeniem mogą zastąpić naturalną skórę.
- Zdrowie i rozsądek
Moda cyrkularna: 18 polskich marek
Moda cyrkularna z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a rosnąca świadomość konsumencka stała się motorem napędowym przemian w branży odzieżowej. Ekologiczną niszę wypełniły wyjątkowe lokalne marki.
- Zdrowie i rozsądek
Co możemy zjeść po terminie?
Przekroczenie daty podanej na opakowaniu nie zawsze musi być powodem do zmartwień. Jak właściwie odczytać datę ważności i co ona dokładnie oznacza?
- Zdrowie i rozsądek
Mroczna strona świąt
8 milionów zmarnowanych dyni, plastikowe znicze i góra papieru po prezentach – jak świętując, nie zapominać o planecie?
- Zdrowie i rozsądek
Jak pomóc naturze podczas podróży?
Turystyka rzuca długi cień na środowisko naturalne, a nieodpowiedzialne podróżowanie szkodzi całym ekosystemom. Co możemy zrobić, by temu zapobiec i wspomóc przyrodę?
- Zdrowie i rozsądek
Nowe życie materiału
Życie w świecie całkowicie pozbawionym plastiku czy smogu to utopia. Staramy się ograniczyć ich produkcję lub całkowicie wyeliminować. A gdyby tak potraktować je jako wartościowy surowiec?
- Zdrowie i rozsądek
Naturalna kolej rzeczy
Ekologia zagościła już w niemal każdym pomieszczeniu naszych domów. W kuchni robimy na nią coraz więcej miejsca – także dzięki innowacyjnym rozwiązaniom technologicznym.
- Kultura i wiedza
Ekologia, pizza i wielkie pieniądze, czyli Oscary od kuchni
Przed 92. ceremonią wręczenia Oscarów sprawdzamy jak wygląda kolacja oscarowa z udziałem najwybitniejszych współczesnych filmowców. Czy Akademia Filmowa zdoła odmówić sobie splendoru i widowiskowości, próbując dostosować się do ekologicznych trendów?
- Zdrowie i rozsądek
Bio, eko, organiczny, naturalny – jak się w tym połapać?
Produkty bio cieszą się niesłabnącą popularnością. I wcale nie jest to kwestia mody, lecz coraz większej świadomości konsumentów. Podpowiadamy, jak wybrać najlepsze ekologiczne produkty.
- Zdrowie i rozsądek
Choinka zero waste
Jak wybrać świąteczne drzewko, by nie szkodzić środowisku?
- Zdrowie i rozsądek
Ślad węglowy, czyli ciemna strona produktu
Zarówno w domu, jak i poza nim mamy na co dzień do czynienia z różnego rodzaju odpadami. Jednak niekończący się cykl kupowania i wyrzucania skutkuje nie tylko namacalnymi powodami do wstydu. Co ze śladem węglowym, którego jedynie pozornie nie dostrzegamy?
- Zdrowie i rozsądek
Kupujmy lokalnie
W mniej zamożnych krajach codzienne menu dyktuje ekonomia. Zależy ono zatem od dostępności produktów i cen. Z wyborem nie trzeba się główkować – na talerz trafia to, na co jest sezon, świeże, wprost z pola czy sadu.
- Zdrowie i rozsądek
8 stacjonarnych sklepów zero waste
Produkty bez zbędnych opakowań? Możliwość zakupu tylko takiej ilości towaru, jaka jest nam potrzebna? Pakowanie do własnych pojemników? Sprawdzamy, co oferują stacjonarne sklepy zero waste.
- Ludzie i inspiracje
Poszukiwacze skarbów
Zabierają ze śmietnika to, co inni wyrzucili. Wyłapują perełki polskiego dizajnu, ratują od zniszczenia i często przekazują dalej. Nigdy nie przejdą obojętnie obok altanki śmietnikowej – poznajcie śmietnikowych łowców.
- Ludzie i inspiracje
Codzienność Arety Szpury
Jak uratować świat i nie oszaleć? Zapytaliśmy o to Aretę Szpurę, by sprawdzić, jak żyje w dobie nadciągającej katastrofy i jakie ma sposoby na porządkowanie niełatwej rzeczywistości.
- Ludzie i inspiracje
Zero waste – bez przesady
Czy zero waste to jedzenie resztek lub radykalne ograniczenie generowanych śmieci? Nie według Jagny Niedzielskiej! Przeczytajcie tekst rozpoczynający nowy cykl na KUKBUK.pl.
- Ludzie i inspiracje
Aromaterapia w praktyce
Spadek energii, zmęczenie, potrzeba relaksu czy wyciszenia – olejki aromaterapeutyczne poradzą sobie z niemal każdym problemem.
- Ludzie i inspiracje
Wielkanocny stół inaczej
Święta Wielkanocne tuż-tuż. Przygotowując świąteczną stylizację, uciekamy od żółtych kurczaczków, ceramicznych zajączków i miliona innych wielkanocnych motywów. Pokażemy wam, czym dla nas jest Wielkanoc i jak ją spędzamy.
- Zdrowie i rozsądek
Kiełki – samo życie
Do kiełkowania nadają się wyłącznie pestki i nasiona nieprzeterminowane, nieprzetworzone (biały ryż odpada), najlepiej specjalnie przeznaczone do tego celu, a nie do uprawy ozdobnej czy przemysłowej. Ważne też, aby nie zostały wcześniej wystawione na działanie światła.
- Zdrowie i rozsądek
Polskie lokale z misją, które zmieniają świat
Marzycie, aby wspólnie z przyjaciółmi prowadzić lokal z misją? Jeśli tak, mamy dla was dobrą wiadomość. Spółdzielcy z całej Polski robią to od dawna – ze świetnymi efektami.
- Zdrowie i rozsądek
Superfoods, które warto przynieść ze spaceru
Cuda z polskiej łąki jesienią sprawdzą się dużo lepiej niż importowane z końca świata superfoods.
- Zdrowie i rozsądek
Jak wyhodować warzywa z resztek?
Czy wiedzieliście, że z odciętych przed jedzeniem części sałaty, pora czy selera mogą wyrosnąć nowe, pełnowartościowe warzywa?
- Zdrowie i rozsądek
Zakupy i gotowanie w duchu zero waste
Ekologicznie i oszczędnie. Jagna Niedzielska radzi, jak unikać marnowania żywności
-
Do czego służy skórka z jabłka?
Trend zero waste, popularny od jakiegoś czasu w kuchni, wkroczył również do przemysłu konfekcyjnego. Choć trudno sobie wyobrazić kurtki i buty uszyte z materiału wytworzonego ze skóry jabłek, takie rewolucyjne pomysły właśnie doczekały się realizacji.
- Zdrowie i rozsądek
Zero waste po polsku
Polska od lat znajduje się w czołówce krajów marnujących żywność. Potwierdził to raportu Banków Żywności zaprezentowany w ramach Światowego Dnia Żywności. Marka Grundig stara się to zmienić.
- Zdrowie i rozsądek
Alternatywne zastosowanie jedzenia, czyli życie po życiu
Podczas gdy masowa produkcja tworzyw sztucznych sukcesywnie rujnuje naszą planetę, coraz wyraźniej widać przeciwstawne tendencje i nowe wyzwania, jakie stawiają przed sobą projektanci. Z jakich materiałów powstają przedmioty dające nadzieję na zatrzymanie ciągu niszczycielskich zdarzeń?
- Zdrowie i rozsądek
Obierki warzyw i owoców – jeść czy nie?
Skórki ziemniaków, ogórków czy marchewki to skarbnica składników odżywczych, która najczęściej ląduje w śmietniku lub na kompostowniku. Zanim jednak je zjemy, poznajmy kilka zasad bezpieczeństwa.
- Zdrowie i rozsądek
Woda na wagę złota. Jak dać jej drugie życie?
Marnowanie żywności to nie jedyny problem, z jakim - ze względu na dobro naszej planety - musimy się zmierzyć. Równie dużym problemem jest nadmierne zużycie wody. Jak możemy to zmienić? Podpowiadamy wspólnie z marką Grundig!
- Zdrowie i rozsądek
O czym pamiętać, przechodząc na weganizm?
Odrobina cierpliwości, duże porcje, suszone owoce i przyjaźń z nasionami. Oto zestaw zdrowego i oszczędnego weganina.
- Zdrowie i rozsądek
Zero waste dla początkujących
Konsumpcjonizm robi się niemodny. Filozofie zero waste i respect food podbiły już Stany Zjednoczone i powoli zyskują popularność w Europie. Z ekologią warto być na bieżąco. Śpieszymy więc z wyjaśnieniami: co to takiego i z czym to się je.
- Zdrowie i rozsądek
Świat bez plastiku. Unia zakazuje stosowania nawet jednorazowych sztućców
Mikroplastik w rybach, słomki zaplątujące się w sieci rybackie i plastikowe sztućce zalegające na wysypiskach. To problem, z którym mierzy się współczesny świat. Problem bardzo ważny, o czym świadczy ostatnia decyzja Unii Europejskiej.
- Zdrowie i rozsądek
100 posiłków w koszu – jak tego uniknąć?
Tony jedzenia, jakie marnujemy w Polsce co roku, pozwoliłyby przez dziesięć lat karmić wszystkich mieszkańców Warszawy. Jak zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, by oszczędzić pieniądze i chronić środowisko? Jest kilka dróg.
- Zdrowie i rozsądek
Jak rozpoznać ekologiczną żywność i nie dać się oszukać?
Gdziekolwiek spojrzymy, tam znaczki eko, organic i bio – w gęstwinie pojęć można się zgubić. Co oznaczają certyfikaty i czy są godne zaufania? Oddzielamy ziarno od plew i przychodzimy z odpowiedziami na te pytania.
- Zdrowie i rozsądek
Poziomki z własnego parapetu? Oto tajniki uprawy
Lipiec to dobry czas, by posadzić poziomkę. Zanim na krzaczku pojawią się pachnące owoce, sprawdzi się jako roślina doniczkowa.
- Zdrowie i rozsądek
Gnicie, czyli drugie życie jedzenia
Czas nie oszczędza niczego, a szczególnie okrutny jest dla jedzenia – duża część spożywczej produkcji psuje się jeszcze przed trafieniem do sklepów, sporo gnije i pleśnieje w naszych lodówkach, piwnicach i szafkach. Dlaczego jedzenie się psuje?