Kukbuk
Kukbuk
Faszerowana, żółta papryka z fetą i ziołami (fot. dinnershow.studio)

15 sposobów na paprykę

Czerwona, żółta, a może zielona? Uniwersalna, używana w niemal każdej kuchni świata papryka urozmaici niejeden posiłek, nada mu słodycz lub ostrość. Podpowiadamy, w których daniach smakuje najlepiej!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: dinnershow.studio

Opublikowano: 29 Września 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Sezon na paprykę jest długi – zaczyna się w lipcu i trwa aż do listopada. To chrupiące, słodkie warzywo doskonale sprawdza się więc zarówno w orzeźwiających letnich daniach, jak i rozgrzewających jesiennych posiłkach. Jest bogatym źródłem antyoksydantów, witamin i potasu. Nic dziwnego, że tak często po nie sięgamy! Papryka stanowi nieodłączny składnik wielu wyśmienitych potraw, choćby jednogarnkowego leczo i meksykańskich tortilli, ale możemy przygotować z niej także salsę do empanadas, orzeźwiający chłodnik czy warzywną pastę kanapkową. Sprawdźcie, jakie jeszcze paprykowe inspiracje przygotowaliśmy!

Wegetariańskie leczo z bakłażenem i pieczywem (fot. Maciek Niemojewski)

Wegetariańskie leczo z cukinią, bakłażanem i ze świeżym pieczywem >>

Zdarzają się popołudnia, kiedy jedyne, czego nam potrzeba, to szybkie danie jednogarnkowe – rozgrzewające i pełne smaku. Podczas duszenia warzyw pokrójcie ulubione pieczywo. Sycące, zdrowe wegańskie leczo będzie gotowe w zaledwie pół godziny.

Kukurydziane tortille ze stekiem >>

Zanim skończy się sezon na paprykę, koniecznie dajcie jej szansę w wersji opalonej palnikiem. Aromatyczną, miękką paprykę przygotujecie też w piekarniku z funkcją grilla. Ten przepis świetnie nadaje się do gotowania w gronie przyjaciół – zbierzcie w kuchni zgrany zespół, a obiad w meksykańskim klimacie będzie gotowy w mgnieniu oka.

klopsiki greckie, dietetyczne danie z warzywami, przepisy okiem dietetyka

Klopsiki greckie z grillowanymi warzywami i oliwkami >>

Gdy za oknem jesienna plucha, rodzi się tęsknota za śródziemnomorskimi wakacjami. Warto wówczas sięgnąć po inspiracje kulinarne z Południa. Mięso indyka połączcie ze świeżymi ziołami i z fetą, a potem z masy uformujcie klopsiki. Po upieczeniu podajcie je w towarzystwie grillowanych warzyw i tzatziki na bazie jogurtu greckiego. Zdrowa grecka uczta gotowa!

Talerz empanadas z krewetkami i mozzarellą, sos pebre, listki kolendry

Empanadas z krewetkami i mozzarellą >>

Smażone lub pieczone empanadas, cieszące się wielką popularnością w Ameryce Południowej, to pozycja obowiązkowa dla miłośników śródziemnomorskich i latynoamerykańskich smaków. Proste w przygotowaniu chrupkie pierożki poprawią nastrój w szare jesienne popołudnie. Koniecznie podajcie je z sosem pebre, czyli chilijską salsą na bazie zielonej papryki.

placki ziemniaczane, placki ziemniaczane kukbuk, placki ziemniaczane proste, placki z ziemniaków, proste placki, placki warzywne, placki dla dzieci, kuchnia polska

Placki ziemniaczane z salsą paprykową >>

Placki ziemniaczane to niezawodny pomysł na szybki i smaczny obiad. Mimo że ich klasyczna wersja ze śmietaną i z cukrem nigdy nam się nie znudzi, tym razem polecamy zdrowszą wersję z warzywnym dodatkiem – prostą w przygotowaniu salsą na bazie pieczonej papryki.

kremowa pasta z fasoli z brokułami, pasta z fasoli z brokułami, pasta z fasoli, paprykowa pasta z fasoli, warzywny obiad, wegańska pasta z fasoli, pasta na kanapki, Dominika Wójciak

Kremowa pasta z fasoli i papryki ze smażonymi brokułami >>

W tej paście znajdziecie wszystko, co najlepsze – kremową bazę z fasoli i masła orzechowego, dymny aromat palonej papryki, słodycz rodzynek i pikantność chili. Ta propozycja idealnie sprawdzi się w roli pokrzepiającego i sycącego śniadania, jak również w towarzystwie smażonych brokułów, jako efektowna wegańska przystawka. Przygotujcie ją dzień wcześniej, żeby smaki mogły się przegryźć!

Krem pomidorowy z pieczoną papryką >>

Krem z pieczonych czerwonych warzyw to nietuzinkowa wariacja na temat klasycznej zupy pomidorowej. Upieczone warzywa zblendujcie do pożądanej konsystencji, dodajcie sól himalajską i bazylię i cieszcie się esencją smaków późnego lata. Ta warzywna zupa z pewnością przekona do siebie nawet największych niejadków!

Sos z czerwonej papryki (fot. Maciek Niemojewski)

Sos paprykowy >>

Gładki, aromatyczny sos o lekko kwaśnym smaku sprawdzi się i na zimno, i na ciepło. Spróbujcie go w różnych połączeniach – świetnie spisze się zarówno jako salsa do nachos czy quesadilli, jak i uzupełnienie warzywnego lub mięsnego pasztetu. Gwarantujemy, że w każdej roli smakuje doskonale!

Przepis na zapiekaną kapustę z sosem pomidorowym i parmezanem (fot. Ula Demczuk)

Zapiekane wstążki z kapusty z sosem pomidorowo-paprykowym >>

To danie stanowi ciekawą wariację na temat klasycznej włoskiej pasty. Upieczcie czerwoną paprykę, a następnie połączcie ją z podsmażoną szalotką i pomidorową passatą. Sos zapieczcie z pokrojoną na grube wstążki kapustą, a przed podaniem posypcie pecorino. W wersji wegańskiej do wykończenia dania użyjcie płatków drożdżowych.

Chłodnik z awokado, zielonych pomidorów, papryki i szczawiu >>

Oto szybki w przygotowaniu chłodnik z zielonych warzyw i ze szczawiu. Jeśli nie dodacie wody, zamiast zupy będziecie mieć orzeźwiającą salsę. Gładkie, kremowe awokado oraz aromatyczne pomidory i papryka przełamane smakiem gruszki to pełen smaku, zdrowy pomysł na letni posiłek.

Smażona papryka podana z truskawkami i miodem (fot. dinnershow.studio)

Smażona papryka z miodem i truskawkami >>

Takiej papryki jeszcze nie jedliście! Ta słodko-wytrawna propozycja to znakomity pomysł na nieoczywistą przystawkę. Papryka w towarzystwie miodu i truskawek będzie również świetną przekąską dla dzieci. To proste danie przygotujecie w mgnieniu oka!

Paprykowy mus z winogronami i czereśniami (fot. dinnershow.studio)

Mus z pieczonej papryki z winogronami, czereśniami i nerkowcami >>

Lekki, aksamitny mus o dymnym aromacie pieczonej papryki to coś, czego musicie spróbować. Doskonale komponuje się z chrupiącymi nerkowcami oraz soczystymi winogronami i czereśniami. Pomysł na prostą, zdrową przekąskę.

Miska kremu z pieczonej papryki, kalafiora i estragonu (fot. dinnershow.studio)

Krem z żółtej papryki ze smażonym kalafiorem i olejem estragonowym>>

Tą zupą śmiało możecie poczęstować rodzinę, drugą połówkę czy przyjaciół. Gęsty i gładki żółty krem ze słodkiej papryki warto przełamać chrupiącym kalafiorem. Wszystkie składniki doskonale połączy infuzowany estragonem olej, który przygotujecie samodzielnie w domu.

Faszerowana, żółta papryka z fetą i ziołami (fot. dinnershow.studio)

Papryka faszerowana ziemniakami z kminkiem i fetą z masłem cytrynowo-tymiankowym >>

Faszerowana papryka to kuchenny klasyk. Czasem jednak brakuje nam pomysłu, czym ją nadziać. Zamiast więc kolejny raz wypełniać ją mięsem mielonym czy ryżem, wypróbujcie nasz farsz ziemniaczany z kminkiem, fetą i masłem cytrynowo-tymiankowym!

Kiszone kolorowe papryki w słoiku (fot. dinnershow.studio)

Kiszona pieczona papryka z tymiankiem cytrynowym >>

Pieczemy i kisimy – brzmi prosto i faktycznie niewiele może tu pójść nie po naszej myśli, nawet jeśli fermentacja znana jest z nieprzewidywalności. Wystarczy trzymać się kilku zasad, by po dwóch tygodniach cieszyć się zdrową, aromatyczną kiszonką z pieczonej papryki!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka