Zdjęcia: dinnershow.studio
Przepisy: Beata Szmydki / cookingcoach.pl
krok 1
Awokado przekrawamy wzdłuż, przekręcamy i otwieramy. Usuwamy pestkę, wydrążamy łyżką miąższ i wkładamy awokado do blendera. Dodajemy pokrojone pomidory, paprykę, ogórka ze skórką, obraną gruszkę, szczawik, ogórecznik i zmiażdżony czosnek. Miksujemy na gładkie purée.
krok 2
Do zupy dolewamy wodę i oliwę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, syropem z agawy lub miodem. Miksujemy.
krok 3
Gotowy chłodnik przelewamy do misek. Posypujemy kwiatami, kiełkami i ewentualnie poziomkami. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Podajemy od razu.
Najlepszy sposób na upał? Chłodnik! Wypróbujcie nasze przepisy na niebanalną zupę, która orzeźwi i zregeneruje ciało.
Co jeść, kiedy doskwiera upał? Wypróbujcie przepisy na dania, które przyniosą ukojenie w gorące dni!
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.