Kukbuk
Kukbuk

Chłodnik z awokado, zielonych pomidorów, papryki i szczawiu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Chłodnik:
awokado
2 sztuki
zielone pomidory
2 sztuki
zielona papryka
1/2 sztuki
ogórek
8 grubych plastrów ze skórką
gruszka
1 sztuka
liście szczawiu
garść
liście ogórecznika
garść
czosnek
2 ząbki
zimna woda
50 ml
oliwa
2 łyżki
sól
szczypta
pieprz
szczypta
syrop z agawy
3 łyżeczki
Do podania:
ogórecznik
kwiaty i kiełki
oliwa
do skropienia
sok z cytryny
do skropienia
pieprz
do smaku

Zdjęcia: dinnershow.studio


Przepisy: Beata Szmydki / cookingcoach.pl

krok 1

Awokado przekrawamy wzdłuż, przekręcamy i otwieramy. Usuwamy pestkę, wydrążamy łyżką miąższ i wkładamy awokado do blendera. Dodajemy pokrojone pomidory, paprykę, ogórka ze skórką, obraną gruszkę, szczawik, ogórecznik i zmiażdżony czosnek. Miksujemy na gładkie purée.

krok 2

Do zupy dolewamy wodę i oliwę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, syropem z agawy lub miodem. Miksujemy.

krok 3

Gotowy chłodnik przelewamy do misek. Posypujemy kwiatami, kiełkami i ewentualnie poziomkami. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Podajemy od razu. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka