Kukbuk
Kukbuk
kremowa pasta z fasoli z brokułami, pasta z fasoli z brokułami, pasta z fasoli, paprykowa pasta z fasoli, warzywny obiad, wegańska pasta z fasoli, pasta na kanapki, Dominika Wójciak

Kremowa pasta z fasoli i papryki ze smażonymi brokułami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
pasta:
papryka
4 sztuki
ugotowana biała fasola
120 g
czosnek
1 zabek
masło orzechowe
2 łyżki
sok z cytryny
4 łyżki
sos sojowy
1 łyżka
dodatkowo:
brokuł
1 sztuka (400 g)
szalotka
3 sztuki
oliwa
4 łyżki
sos sojowy
2 łyżki
chili w płatkach
szczypta
rodzynki
40 g
orzeszki ziemne
40 g
natka pietruszki
1/2 pęczka

Przepis i zdjęcie: Dominika Wójciak

krok 1

Piekarniknagrzewamy do 230–240°C (góra–dół).

Najpierw przygotowujemy pastę. Papryki myjemu i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 40–45 minut, aż skorka stanie się miejscami czarna. Gorące warzywa przekładamy do szklanej miski i przykrywamy talerzem, by się zaparzyły. Dzięki temu skórka łatwo odejdzie od miąższu. Następnie przekładamy papryki do kielicha blendera, dodajemy fasolę, pokrojony na plasterki ząbek czosnku, masło orzechowe, sok z cytryny i sos sojowy. Miksujemy na gęsty jednolity krem. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.

krok 2

Brokuł myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki. Szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Smażymy na średnim ogniu, aż nabiorą koloru i miejscami się przyrumienią. Dodajemy sos sojowy, chili i rodzynki. Przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy warzywa przez około 20 minut, aż zmiękną.

krok 3

Wykładamy na talerz lub do miseczki porcję pasty, a na niej układamy smażone warzywa. Posypujemy posiekanymi orzeszkami i natką pietruszki.

Całość można podać z jajkiem ugotowanym na miękko albo usmażonym na maśle. Dobrze sprawdzi się też pokruszona  feta i podgrzana pita lub inny ulubiony rodzaj pieczywa.

TIP: pasta idealnie sprawdzi się w roli pysznego śniadania. Przygotujcie ją dzień wcześniej i zjedzcie w towarzystwie jajka na miękko.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!