Mus z pieczonej papryki z winogronami, czereśniami i nerkowcami
czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
czerwona papryka
1 sztuka
cukier
1 łyżka
nerkowce
5 sztuk
zielone winogrona
6 sztuk
czereśnie
6 sztuk
Przepis i wykonanie potrawy: Wit Szychowski
Zdjęcie: dinnershow.studio
Stylizacja: Agata Jankowska
krok 1
Paprykę przecinamy w górnej części, pozbywamy się nasion. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni – pieczemy w nim paprykę, aż pojawią się na niej czarne plamy.
krok 2
Przekładamy paprykę do metalowej miski i owijamy ją folią spożywczą. Kiedy papryka ostygnie, obieramy ją ze skóry i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier, miksujemy na gładki sos i chowamy do lodówki.
krok 3
Nerkowce prażymy na suchej patelni i lekko siekamy. Winogrona przecinamy na pół. Czereśnie drylujemy i przepoławiamy. Na musie paprykowym układamy dodatki i serwujemy.
Przepis pochodzi z 46 nr. Magazynu KUKBUK– Lato w mieście