Kukbuk
Kukbuk
Kiszone kolorowe papryki w słoiku (fot. dinnershow.studio)

Kiszona pieczona papryka z tymiankiem cytrynowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + czas kiszenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
dowolne kolorowe papryki
3-5 małych sztuk
tymianek cytrynowy
3-4 gałązki
woda
1 l
sól
1 i 1/2 łyżki

Przepis i wykonanie potrawy: Wit Szychowski


Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Papryki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż zmiękną i pojawią się na nich brązowe plamy.

krok 2

Przekładamy do wyparzonego słoika, dodajemy tymianek. Zagotowujemy wodę z solą – ostudzoną solanką zalewamy papryki. Zakręcamy słoik. Papryki są gotowe po 2 tygodniach.

 

Przepis pochodzi z 46 nr. Magazynu KUKBUK– Lato w mieście 

Więcej przepisów na przetwory:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk