Sezon na paprykę jest długi – zaczyna się w lipcu i trwa aż do listopada. To chrupiące, słodkie warzywo doskonale sprawdza się więc zarówno w orzeźwiających letnich daniach, jak i rozgrzewających jesiennych posiłkach. Jest bogatym źródłem antyoksydantów, witamin i potasu. Nic dziwnego, że tak często po nie sięgamy! Papryka stanowi nieodłączny składnik wielu wyśmienitych potraw, choćby jednogarnkowego leczo i meksykańskich tortilli, ale możemy przygotować z niej także salsę do empanadas, orzeźwiający chłodnik czy warzywną pastę kanapkową. Sprawdźcie, jakie jeszcze paprykowe inspiracje przygotowaliśmy!
Pyszne sposoby na paprykę
Czerwona, żółta, a może zielona? Uniwersalna, używana w niemal każdej kuchni świata papryka urozmaici niejeden posiłek, nada mu słodycz lub ostrość. Podpowiadamy, w których daniach smakuje najlepiej!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: dinnershow.studio
Wegetariańskie leczo z cukinią, bakłażanem i ze świeżym pieczywem
Zdarzają się popołudnia, kiedy jedyne, czego nam potrzeba, to szybkie danie jednogarnkowe – rozgrzewające i pełne smaku. Podczas duszenia warzyw pokrójcie ulubione pieczywo. Sycące, zdrowe wegańskie leczo będzie gotowe w zaledwie pół godziny.
Sprawdź nasz przepis na wegańskie leczo z cukinią i bakłażanem >>
Kukurydziane tortille ze stekiem
Zanim skończy się sezon na paprykę, koniecznie dajcie jej szansę w wersji opalonej palnikiem. Aromatyczną, miękką paprykę przygotujecie też w piekarniku z funkcją grilla. Ten przepis świetnie nadaje się do gotowania w gronie przyjaciół – zbierzcie w kuchni zgrany zespół, a obiad w meksykańskim klimacie będzie gotowy w mgnieniu oka.
Klopsiki greckie z grillowanymi warzywami i oliwkami
Gdy za oknem jesienna plucha, rodzi się tęsknota za śródziemnomorskimi wakacjami. Warto wówczas sięgnąć po inspiracje kulinarne z Południa. Mięso indyka połączcie ze świeżymi ziołami i z fetą, a potem z masy uformujcie klopsiki. Po upieczeniu podajcie je w towarzystwie grillowanych warzyw i tzatziki na bazie jogurtu greckiego. Zdrowa grecka uczta gotowa!
Zobacz przepis na greckie klopsiki z grillowanymi warzywami i oliwkami >>
Empanadas z krewetkami i mozzarellą
Smażone lub pieczone empanadas, cieszące się wielką popularnością w Ameryce Południowej, to pozycja obowiązkowa dla miłośników śródziemnomorskich i latynoamerykańskich smaków. Proste w przygotowaniu chrupkie pierożki poprawią nastrój w szare jesienne popołudnie. Koniecznie podajcie je z sosem pebre, czyli chilijską salsą na bazie zielonej papryki.
Placki ziemniaczane z salsą paprykową
Placki ziemniaczane to niezawodny pomysł na szybki i smaczny obiad. Mimo że ich klasyczna wersja ze śmietaną i z cukrem nigdy nam się nie znudzi, tym razem polecamy zdrowszą wersję z warzywnym dodatkiem – prostą w przygotowaniu salsą na bazie pieczonej papryki.
Kremowa pasta z fasoli i papryki ze smażonymi brokułami
W tej paście znajdziecie wszystko, co najlepsze – kremową bazę z fasoli i masła orzechowego, dymny aromat palonej papryki, słodycz rodzynek i pikantność chili. Ta propozycja idealnie sprawdzi się w roli pokrzepiającego i sycącego śniadania, jak również w towarzystwie smażonych brokułów, jako efektowna wegańska przystawka. Przygotujcie ją dzień wcześniej, żeby smaki mogły się przegryźć!
Sprawdź przepis na kremową pastę z fasoli i papryki ze smażonymi brokułami >>
Krem pomidorowy z pieczoną papryką
Krem z pieczonych czerwonych warzyw to nietuzinkowa wariacja na temat klasycznej zupy pomidorowej. Upieczone warzywa zblendujcie do pożądanej konsystencji, dodajcie sól himalajską i bazylię i cieszcie się esencją smaków późnego lata. Ta warzywna zupa z pewnością przekona do siebie nawet największych niejadków!
Sos paprykowy
Gładki, aromatyczny sos o lekko kwaśnym smaku sprawdzi się i na zimno, i na ciepło. Spróbujcie go w różnych połączeniach – świetnie spisze się zarówno jako salsa do nachos czy quesadilli, jak i uzupełnienie warzywnego lub mięsnego pasztetu. Gwarantujemy, że w każdej roli smakuje doskonale!
Zapiekane wstążki z kapusty z sosem pomidorowo-paprykowym
To danie stanowi ciekawą wariację na temat klasycznej włoskiej pasty. Upieczcie czerwoną paprykę, a następnie połączcie ją z podsmażoną szalotką i pomidorową passatą. Sos zapieczcie z pokrojoną na grube wstążki kapustą, a przed podaniem posypcie pecorino. W wersji wegańskiej do wykończenia dania użyjcie płatków drożdżowych.
Sprawdź przepis na zapiekane wstążki z kapusty z sosem pomidorowo-paprykowym >>
Chłodnik z awokado, zielonych pomidorów, papryki i szczawiu
Oto szybki w przygotowaniu chłodnik z zielonych warzyw i ze szczawiu. Jeśli nie dodacie wody, zamiast zupy będziecie mieć orzeźwiającą salsę. Gładkie, kremowe awokado oraz aromatyczne pomidory i papryka przełamane smakiem gruszki to pełen smaku, zdrowy pomysł na letni posiłek.
Sprawdź przepis na chłodnik z awokado, zielonych pomidorów, papryki i szczawiu >>
Smażona papryka z miodem i truskawkami
Takiej papryki jeszcze nie jedliście! Ta słodko-wytrawna propozycja to znakomity pomysł na nieoczywistą przystawkę. Papryka w towarzystwie miodu i truskawek będzie również świetną przekąską dla dzieci. To proste danie przygotujecie w mgnieniu oka!
Sprawdź przepis na smażoną paprykę z miodem i truskawkami >>
Mus z pieczonej papryki z winogronami, czereśniami i nerkowcami
Lekki, aksamitny mus o dymnym aromacie pieczonej papryki to coś, czego musicie spróbować. Doskonale komponuje się z chrupiącymi nerkowcami oraz soczystymi winogronami i czereśniami. Pomysł na prostą, zdrową przekąskę.
Zobacz przepis na mus z pieczonej papryki z owocami i orzechami >>
Krem z żółtej papryki ze smażonym kalafiorem i olejem estragonowym
Tą zupą śmiało możecie poczęstować rodzinę, drugą połówkę czy przyjaciół. Gęsty i gładki żółty krem ze słodkiej papryki warto przełamać chrupiącym kalafiorem. Wszystkie składniki doskonale połączy infuzowany estragonem olej, który przygotujecie samodzielnie w domu.
Zobacz przepis na krem z żółtej papryki ze smażonym kalafiorem i olejem estragonowym >>
Papryka faszerowana ziemniakami z kminkiem i fetą z masłem cytrynowo-tymiankowym
Faszerowana papryka to kuchenny klasyk. Czasem jednak brakuje nam pomysłu, czym ją nadziać. Zamiast więc kolejny raz wypełniać ją mięsem mielonym czy ryżem, wypróbujcie nasz farsz ziemniaczany z kminkiem, fetą i masłem cytrynowo-tymiankowym!
Kiszona pieczona papryka z tymiankiem cytrynowym
Pieczemy i kisimy – brzmi prosto i faktycznie niewiele może tu pójść nie po naszej myśli, nawet jeśli fermentacja znana jest z nieprzewidywalności. Wystarczy trzymać się kilku zasad, by po dwóch tygodniach cieszyć się zdrową, aromatyczną kiszonką z pieczonej papryki!
Sprawdź przepis na kiszoną, pieczoną paprykę z tymiankiem cytrynowym >>
Meksykańskie wrapy z sałaty z czerwoną papryką, pomidorami i kuminem
Wegetariańskie wrapy z pomidorami, czerwoną papryką i salsą świetnie się sprawdzą jako zdrowy obiad lub pożywny lunch. Listki kolendry i kiełki nadadzą daniu charakter i kuszący kolor. Jeśli jesteście fanami awokado, możecie je zblendować i dodać do wrapów – doskonale skomponuje się z całością.
Sprawdź przepis na meksykańskie wrapy z sałaty z czerwoną papryką, pomidorami i kuminem >>
Makaron z cukinii i marchwi w sosie paprykowym
Pokrojona w nitki cukinia to doskonała warzywna alternatywa dla klasycznego spaghetti. Dodajcie do niej paprykę, a stworzycie połączenie idealne! Cukinię pokrójcie za pomocą specjalnej temperówki, a następnie podajcie z chili, papryką i boćwiną. Na koniec posypcie orzechami włoskimi. To zdecydowanie zdrowsza propozycja od tradycyjnego makaronu, danie nie zawiera glutenu i jest niskokaloryczne.
Zobacz przepis na makaron z cukinii i marchwi w sosie paprykowym >>
Omlet z porem, papryką, pomidorkami cherry i ze skwarkami z tofu
Omlet bez jajek? Nic prostszego. Od czego mamy mąkę z ciecierzycy, płatki drożdżowe i proszek do pieczenia. Smak podkręcamy kurkumą i wędzoną papryką. Przyjemne chrupanie zapewnią por i papryka, a całość dopełnią pomidorki koktajlowe. Gwarantujemy, że to proste danie zasmakuje nie tylko weganom!
Wypróbuj przepis na omlet z porem, papryką, pomidorkami cherry i ze skwarkami z tofu >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?