Wakacje i letnia aura zachęcają, by większość czasu spędzać na zewnątrz. Porośnięte ziołami i kwiatami łąki, ustronna plaża czy miejski park to idealne miejsca na piknik. Aby w słoneczny dzień zaznać pełnego relaksu, nie potrzeba wiele – wystarczy trochę zieleni, koc, wiklinowy kosz, a do tego kilka smacznych i prostych przekąsek, które uprzyjemnią leniuchowanie. W upalne dni nikomu nie jest po drodze z rozgrzaną kuchenką czy piekarnikiem, dlatego jeśli wybieracie się na piknik, postawcie na szybkie dania, które bez problemu zabierzecie na wycieczkę.
Przekąski na piknik
Latem wszystko smakuje lepiej na świeżym powietrzu! Przygotujcie więc wiklinowy kosz, spakujcie do niego koc i kilka przysmaków i wybierzcie się na wycieczkę, aby cieszyć się pysznymi przekąskami w plenerze.
Tekst: redakcja
Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Rafał Kwiczor
Gdy dotrzecie na łąkę czy leśną polanę, pozostanie wam już tylko delektowanie się pysznościami
Lato nie trwa wiecznie, dlatego by nacieszyć się nim w pełni, wybierzcie przekąski z sezonowych warzyw i owoców. Na pikniku świetnie sprawdzi się sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową, ciasto francuskie z prosciutto i pastą z suszonych pomidorów, letnia bruschetta lub marynowane warzywa. Nie zapomnijcie o deserach! Do koszyka zapakujcie kuszące słodkości, takie jak blueberry bars z orzechową kruszonką lub cherry pie z nutą limonki. By skutecznie ugasić pragnienie, sięgnijcie po kompot z wiśni, porzeczek lub czereśni albo orzeźwiającą lemoniadę melonową.
Oto najsmaczniejsze przekąski na piknik, które przygotujecie szybko, a później z łatwością przewieziecie – rowerem, samochodem czy tramwajem. Nie zwlekajcie więc: spędźcie chwilę w kuchni, potem zapakujcie co trzeba i zorganizujcie letnią ucztę na trawie! Gdy dotrzecie na łąkę czy leśną polanę, pozostanie wam już tylko delektowanie się pysznościami i błogi relaks na łonie natury.
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową
Ta prosta i zdrowa sałatka świetnie sprawdzi się na obiad albo lekką kolację. Kusi bogactwem sezonowych warzyw, cieszy oczy kolorami, a ciału dostarcza sporą porcję witamin. Doskonale odnajdzie się też w piknikowym koszyku! Przygotujecie ją szybko i równie szybko zapakujecie do pudełka, na krótszą lub dłuższą wycieczkę.
Sprawdź, jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową >>
Letnia sałatka warzywna z arbuzem
Ta letnia sałatka to jasny dowód na to, że arbuza z powodzeniem możemy używać nie tylko do deserów i lemoniady, ale także do bardziej pożywnych dań. Ta wersja jest dość treściwa, a swój smak zawdzięcza – poza owocami – wegańskiej fecie. Dodajcie pomidory, kiełki, świeże zioła i orzechy laskowe. To danie świetnie sprawdzi się na pikniku. Pamiętajcie tylko, żeby warzywa łączyć z sosem dopiero chwilę przed podaniem!
Sałatka ziemniaczana z groszkiem
Ta sałatka jest pożywna, a do tego prosta i szybka – jej zrobienie zajmie wam zaledwie 30 minut. Ziemniaki pokrójcie na połówki i ugotujcie do miękkości. Groszek cukrowy podsmażcie, mrożony groszek ugotujcie, a następnie dodajcie je do ziemniaków. Z posiekanej cebuli, skórki z cytryny, majonezu, śmietany, octu, musztardy i cukru przygotujcie sos i polejcie nim warzywa. Przed podaniem sałatkę możecie posypać pokruszonym blue cheese.
Ciasto francuskie z prosciutto i pastą z suszonych pomidorów
W klasycznych kanapkach nie ma nic złego, ale tym razem zaszalejcie i na piknik zabierzcie ciasto francuskie z prosciutto i pastą z suszonych pomidorów. Nie dość, że to szybkie danie, to jeszcze bez problemu przetransportujecie je w lanczowym pudełku. Pst! Tak przygotowane zawijasy możecie podawać na ciepło lub w formie zimnej przekąski z dodatkiem ulubionego sosu.
Zobacz przepis na ciasto francuskie z prosciutto i pastą z suszonych pomidorów >>
Letnia bruschetta
Bruschetta z nektarynką, żółtym pomidorem, marynowaną papryczką jalapeño i rukolą to nie tylko idealna propozycja na wieczór z ulubionym serialem, ale także świetny pomysł na piknikową przekąskę. Jest prosta i błyskawiczna w przygotowaniu – pełną witamin i smaku bruschettę zrobicie w 15 minut! Nie zapomnijcie, aby przed podaniem polać ją oliwą, octem balsamicznym, a później posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli serwujecie bruschettę na pikniku, dodatki ułóżcie na niej tuż przed podaniem.
Bruschetta z pikantną salsą z awokado, kukurydzy i pomidora
Pomidor malinowy, kukurydza, awokado i kolendra to połączenie idealne! Grzanki udekorujcie salsą i kolendrą i podajcie od razu po przygotowaniu. Jeśli bruschettę chcecie zjeść na pikniku, salsę nałóżcie na pieczywo chwilę przed podaniem! Pyszna, świeża, do tego przyjemnie chrupiąca przekąska!
Wypróbuj przepis na bruschettę z pikantną salsą z awokado, kukurydzy i pomidora >>
Bruschetta z tapenadą i kolendrą
To świetna przekąska na piknik na balkonie, ale doskonale smakuje też na zimno, na plaży czy w parku. Na pokrojonej bagietce rozsmarujcie po łyżce tapenady, ułóżcie plastry pomidorków, a wierzch posypcie startą mozzarellą. Pieczywo wstawcie do piekarnika na 5-7 minut, a na koniec na upieczonych bruschettach ułóżcie oliwki. Spakujcie do pudełka, a przed podaniem polejcie redukcją balsamiczną i posypcie listkami kolendry. Doprawcie szczyptą soli morskiej – i gotowe! To pyszne danie przygotujecie w zaledwie 20 minut.
Blueberry bars z orzechową kruszonką
Ta prosta przekąska sprawi, że wasze pociechy zapomną o niezdrowych czekoladkach i cukierkach. Blueberry bars z orzechową kruszonką doskonale sprawdzą się jako przysmak zapakowany do lanczowego pudełka i zabrany na wycieczkę za miasto. Choć przepis nie jest najkrótszy, przygotowanie tego dania jest bardzo proste – nie zniechęcajcie się. Pamiętajcie, żeby ciasto pokroić w kostkę dopiero, gdy będzie zimne! Deser możecie podać z garścią świeżych borówek lub z gałką ulubionych lodów – to idealne połączenie!
Cherry pie z nutą limonki
To ciasto ma w sobie wszystko, czego oczekujemy od idealnego deseru na piknik – jest gładkie i rozpływa się w ustach, a do tego perfekcyjnie pasuje do leniwej atmosfery i relaksu na łonie natury. Kiedy będziecie je robić, nie żałujcie soku z wiśni – szczególnie w sezonie. Z jego dodatkiem ciasto będzie bardziej owocowe i smaczniejsze!
Marynowane warzywa
Oto najprostszy sposób na pyszne warzywa w zalewie octowej – i świetny pomysł na przekąskę podczas letniego grilla czy pikniku. Tak przygotowane warzywa doskonale sprawdzą się jako komponent sałatki lub w kanapce, ale możecie też jeść je bez dodatków. W każdej odsłonie będą smakować doskonale!
Kompot czereśniowy
Ten kompot orzeźwia i ma piękny kolor, a dzięki dodatkowi goździków jest także bardzo aromatyczny. Czereśnie umyjcie, wrzućcie do garnka, a następnie zalejcie wodą i doprowadźcie do wrzenia. Zmniejszcie ogień i gotujcie około 30 minut. Kompot posłodźcie, dodajcie sok z cytryny i goździki. Przed podaniem wrzućcie do szklanek kilka listków mięty! Pst! Owoce wyłowione z kompotu będą doskonale smakować jako deser. Jeśli nie przepadacie za czereśniami, ten orzeźwiający napój możecie zrobić z wiśni lub porzeczek.
Lemoniada melonowa
Owocowa lemoniada z kostkami lodu to idealna propozycja na letnie dni. Słodki smak melona dobrze jest przełamać kwaskową limonką. Miąższ melona pokrójcie w kostkę, przełóżcie do blendera i rozdrabniajcie, aż otrzymacie gładkie purée. Przelejcie je do miski, dodajcie sok z limonki, rozdrobnioną miętę i zimną wodę. Wstawcie lemoniadę do lodówki. Przed podaniem wrzućcie do szklanek lód i świeże listki mięty. Na zdrowie!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?