Kukbuk
Kukbuk
Blueberry bars z orzechową kruszonką – prosty przepis (fot. Maciej Niemojewski)

Blueberry bars z orzechową kruszonką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 80 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Spód:
mąka pszenna
150 g
drobny cukier
50 g
sól
szczypta
ziemne masło
110 g
zimna woda
1-2 łyżki
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
Kruszonka:
mąka owsiana
50 g
mąka migdałowa
30 g
zimne masło
40 g
masło migdałowe
25 g
drobny cukier trzcinowy
40 g
Nadzienie:
borówki
450 g
cukier puder
30 g
skrobia z tapioki
10 g
skórka z cytryny
z 1 sztuki
sok z cytryny
z 1 sztuki

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, drobny cukier i sól. Dodajemy zimne masło pokrojone w drobną kostkę, 1 łyżkę zimnej wody i ekstrakt waniliowy. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Gdyby było zbyt suche, dolewamy wody.

krok 2

Formę o wymiarach 20×20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy wyrobione kruche ciasto, równomiernie je rozprowadzamy, dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

krok 3

Do kolejnej miski przesiewamy mąkę owsianą i migdałową, dodajemy pokrojone w małe kawałki zimne masło, masło migdałowe i drobny cukier trzcinowy. Składniki szybko rozcieramy między palcami, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Kruszonkę wstawiamy do lodówki.

krok 4

Borówki myjemy, osuszamy, wsypujemy do miseczki. Dodajemy cukier puder, skrobię, skórkę i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy.

krok 5

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na schłodzony spód wykładamy borówki i posypujemy je kruszonką. Formę wstawiamy do piekarnika na 35 minut (wierzch ciasta powinien ładnie się zarumienić). Gotowe studzimy w foremce. Po ostudzeniu kroimy w kostkę i podajemy z garścią świeżych borówek lub z gałką ulubionych lodów.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk