Kukbuk
Kukbuk
Przepis na letnią sałatkę warzywną z arbuzem – proste i szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się jako lekki obiad (fot. Maciej Niemojewski)

Letnia sałatka warzywna z arbuzem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
arbuz
800 g
żółty pomidor
1 sztuka
pomidor malinowy
1 sztuka
pomidorki koktajlowe
150 g
świeże zioła: mięta, bazylia, koperek
garść
oliwa
4 łyżki
ocet winny
2 łyżki
sól morska
1 łyżeczka
świeżo mielony czarny pieprz
½ łyżeczki
roszponka
opcjonalnie 50 g
ulubione kiełki
opcjonalnie 30 g
wegańska feta
50 g
prażone orzechy laskowe
30 g

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Arbuz, pomidory – żółty i malinowy – kroimy w sporą kostkę, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.

krok 2

Świeże zioła siekamy i łączymy w miseczce z oliwą, octem, solą i pieprzem. Dressing przelewamy do miski z warzywami i delikatnie mieszamy.

krok 3

Na talerzach możemy rozłożyć roszponkę i ulubione kiełki i na to nałożyć sałatkę lub podać ją bez zieleniny. Wierzch posypujemy pokruszoną wegańską fetą i orzechami laskowymi. Podajemy od razu po przygotowaniu.

TIP

Jeśli chcemy zabrać tę sałatkę na piknik, nie łączymy wcześniej warzyw z sosem – robimy to tuż przed podaniem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk