Kukbuk
Kukbuk
Letnia bruschetta – prosty przepis na piknikową przekąskę (fot. Maciej Niemojewski)

Letnia bruschetta

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ulubiona bagietka
100 g
masło
do smarowania
nektarynka
1 sztuka
żółty pomidor
1 sztuka
marynowana papryczka jalapeño
⅓ sztuki
rukola
garść
oliwa
2 łyżki
redukcja balsamiczna
2 łyżki
sól
do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
do smaku

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułkę kroimy w plastry o grubości 1 centymetra i smarujemy je masłem. Układamy kromki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy ją do piekarnika na 5-7 minut.

krok 2

Nektarynkę i pomidora kroimy w półplastry, papryczkę siekamy. Na grzankach układamy rukolę, kawałki nektarynki i pomidora. Dodajemy również dowolną ilość posiekanej papryczki. Wierzch polewamy oliwą, sosem balsamicznym oraz posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Więcej pomysłów na kanapki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk