Kukbuk
Kukbuk
Lemoniada melonowa - prosty przepis

Lemoniada melonowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
melon kantalupa
½ sztuki
sok z cytryny
40 ml
świeża mięta
garść
zimna woda
300 ml
lód
do podania

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Melon kroimy na kawałki, wycinamy gniazda nasienne, pozbywamy się twardej skórki, a miąższ tniemy w kostkę. Przekładamy do blendera i rozdrabniamy, aż otrzymamy gładkie purée.

krok 2

Melonowy mus przelewamy do miski, dodajemy sok z limonki, rozdrobnioną miętę i zimną wodę. Mieszamy. Napój wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby smaki się połączyły. Przed podaniem wrzucamy do szklanek dowolną ilość lodu i zalewamy je melonową lemoniadą. Możemy dodać świeże listki mięty.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk