Kukbuk
Kukbuk
Prosta i szybka w przygotowaniu przekąska na piknik – bruschetta z pikantną salsą z awokado, kukurydzy i pomidora (fot. Maciej Niemojewski)

Bruschetta z pikantną salsą z awokado, kukurydzy i pomidora

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ulubiona bagietka
100 g
masło
do smarowania
pomidor malinowy
1 sztuka
kukurydza świeża lub konserwowa
100 g
dojrzałe awokado
1 sztuka
świeża kolendra
garść + do dekoracji
oliwa
2 łyżki
sok z limonki
z 1 sztuki
sól
do smaku
płatki chili
½ łyżeczki

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułkę kroimy w plastry o grubości 1 centymetra i smarujemy je masłem. Układamy kromki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy ją do piekarnika na 5-7 minut.

krok 2

Pomidora pozbawiamy gniazd nasiennych, drobno kroimy i wrzucamy do miseczki. Dodajemy ziarna kukurydzy, obrane i pokrojone w drobną kostkę awokado, poszatkowaną kolendrę, oliwę, sok z limonki, sól i płatki chili i mieszamy.

krok 3

Na grzanki nakładamy po łyżce salsy, dekorujemy dodatkową kolendrą i podajemy od razu po przygotowaniu. Jeśli bruschettę chcemy zjeść na pikniku, salsę nakładamy tuż przed podaniem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk