Choć makaron to specjalność kuchni włoskiej, przez stulecia przenikał do zwyczajów kulinarnych innych państw. Dziś, mimo wielkiej popularności tradycyjnej pasty, takiej jak spaghetti aglio e olio, tagliattele z ragù alla bolognese czy klasyczna carbonara z guanciale, coraz częściej łączy się go z lokalnymi, sezonowymi składnikami i uzyskuje w ten sposób niepowtarzalne, wyjątkowo smaczne kompozycje. Rigatoni doskonale odnajduje się w towarzystwie kalafiora, linguini tworzy udaną parę z botwiną, a sycylijski makaron casarecce fantastycznie prezentuje się na talerzu z pesto z liści rzodkiewki. Ale smak nie jest ich jedyną zaletą: makarony są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu – niektóre dania z nich będą gotowe w zaledwie kwadrans! Z tego powodu znakomicie sprawdzą się w roli lunchu do pracy, szybkiego obiadu dla dzieci czy kolacji na ostatnią chwilę. Sprawdźcie, jak je przygotować!
Proste makarony
Szukacie sposobu na szybki obiad do pracy? A może szykujecie kolację na ostatnią chwilę? Pyszny, sycący makaron przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Z talerzy zniknie jeszcze prędzej.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Paulina Czyżewska
Linguini z fetą, ogórkiem i miętą
Jeśli marzy wam się pyszny i sycący makaron, koniecznie wypróbujcie przepis na linguini z fetą, ogórkiem i miętą. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie 10 minut, a składniki, których będziecie potrzebować, bez problemu znajdziecie na sklepowych półkach – będzie więc idealnym daniem w te dni, kiedy szybko trzeba ugotować coś wyjątkowego. Sos ogórkowy, makaron i parmezan połączcie w garnku, a następnie podgrzewajcie na średnim ogniu, cały czas mieszając. Później dodajcie fetę i garść posiekanej mięty, doprawcie solą według uznania i dokładnie wymieszajcie. Aby potrawa świetnie prezentowała się na talerzu, makaron zawińcie wokół widelca i za pomocą łyżki lub chochli nałóżcie na talerz. Przed podaniem nie zapomnijcie posypać go miętą i świeżo mielonym pieprzem – będzie jeszcze lepiej wyglądał i smakował!
Makaron z cukinią, oliwkami i parmezanem
Poza makaronem i przyprawami do przygotowania tego pysznego dania będziecie potrzebować zaledwie kilku składników: cukinii, oliwek i parmezanu. Po ugotowaniu makaronu pamiętajcie, aby zachować ½ szklanki wody – przyda się później i sprawi, że sos do spaghetti będzie bardziej kremowy. Wykorzystajcie też smak, który pozostanie na patelni po smażeniu cukinii. Na średnim ogniu uprażcie na niej ziarna czarnego pieprzu. Po chwili dodajcie wodę po makaronie, 1 łyżkę oliwy, spaghetti, 3 łyżki parmezanu, cukinię i oliwki. Dokładnie wymieszajcie, a przed serwowaniem danie posypcie obficie parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe!
Wypróbuj przepis na makaron z cukinią, oliwkami i parmezanem >>
Pappardelle z kalafiorem, orzechami włoskimi i parmezanem
Kalafior jest na tyle wdzięcznym warzywem, że chyba nigdy nam się nie znudzi! Można przyrządzić go na dziesiątki różnych sposobów. I choć świetnie smakuje jedynie z masłem i bułką tartą, czasem warto połączyć go z mniej oczywistymi składnikami. To pyszne warzywo niespodziewanie dobrze odnajduje się między innymi w towarzystwie makaronu. Tym razem proponujemy użyć pappardelle. Nie będziecie potrzebowali wymyślnych składników ani nie spędzicie w kuchni zbyt dużo czasu – to danie robi się zaledwie 20 minut! Do tego zestawienia radzimy dodać aromatyczne przyprawy i parmezan. Gwarantujemy, że nie będziecie żałować!
Zobacz przepis na pappardelle z kalafiorem, orzechami włoskimi i parmezanem >>
Penne z łososiem i kaparami
Penne, jeden z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych makaronów, znakomicie łączy się z wieloma dodatkami – można go podać z mięsem, warzywami i rozmaitymi sosami. Często występuje w towarzystwie sosu pomidorowego i nierzadko bywa łączony z kurczakiem czy ze szpinakiem. My tym razem zdecydowaliśmy się na dodanie do niego łososia i kaparów. Taką wersję penne przygotujecie w zaledwie kwadrans, więc resztę wieczoru możecie spędzić na innych przyjemnościach. Makaron serwujcie posypany natką pietruszki – nie tylko dla kolorowego akcentu, ale i dla smaku.
Pappardelle ze szparagami i z sosem z suszonych pomidorów
Ten pochodzący ze środkowo-północnych Włoch makaron rewelacyjnie prezentuje się na talerzu i świetnie wzbogaca nawet najprostsze dania, a do tego znakomicie łączy się z rozmaitymi sosami. Tym razem postanowiliśmy podać go ze szparagami i z sosem z suszonych pomidorów – to świetny przepis na proste, ale pożywne danie! Na patelni podgrzejcie ugotowane pappardelle, sos z suszonych pomidorów, parmezan i blanszowane szparagi, a później wszystko dokładnie wymieszajcie. Makaron wyłóżcie na talerz i udekorujcie kilkoma suszonymi pomidorami. Aby danie jeszcze lepiej wyglądało i smakowało, przed podaniem posypcie je parmezanem. Jego nigdy za wiele!
Sprawdź, jak przygotować pappardelle ze szparagami i z sosem z suszonych pomidorów >>
Linguini z porem, dymką i fetą
Ostrawy smak pysznego pora doskonale łączy się ze śmietankowym nadzieniem wytrawnych tart i nadaje wyrazistość farszowi smażonych pierożków, ale jeśli wolicie szybsze dania, użyjcie pora jako dodatku do pasty. Będzie prosto i smacznie! W połączeniu ze świeżym imbirem, z dymką i fetą wszystkie jego zalety zostaną uwydatnione. Linguini podajcie na dużym talerzu, posypane pokruszoną fetą i posiekaną dymką. Gwarantujemy, że po wypróbowaniu tego prostego przepisu nabierzecie ochoty na kolejne kulinarne eksperymenty.
Spaghetti w sosie szpinakowo-czosnkowym z jajkiem i parmezanem
Jeśli szpinak wciąż kojarzy się wam z koszmarem z dzieciństwa, odczarujcie go, przygotowując ten makaron. Spaghetti w sosie szpinakowo-czosnkowym z jajkiem i parmezanem zrobicie bez problemu we własnej kuchni i zajmie wam to zaledwie chwilę. Pachnie czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem i kusi parmezanem – zasmakuje więc każdemu! Kiedy makaron będzie gotowy, nałóżcie go na talerz, a na środek wyłóżcie jajko. Danie posypcie parmezanem i czarnym pieprzem. Uczta gotowa w zaledwie kwadrans!
Sprawdź przepis na spaghetti w sosie szpinakowo-czosnkowym z jajkiem na miękko i parmezanem >>
Prosty makaron rigatoni z kalafiorem
Kalafior i makaron to nadspodziewanie dobrany duet! Pyszne białe warzywo świetnie się komponuje zwłaszcza z popularnym na Sycylii rigatoni, makaronem charakteryzującym się głębokimi żłobieniami, które doskonale wchłaniają sos. Aromatyczne przyprawy i dodatek parmezanu sprawią, że myślami przeniesiecie się na wąskie uliczki Palermo.
Szybki makaron pappardelle z cukinią i wędzonym twarogiem
Wędzony twaróg świetnie sprawdza się jako przekąska czy składnik sałatek, ale warto go spróbować także z makaronem. W tym prostym przepisie proponujemy do tego zestawienia dołączyć grillowaną cukinię. Przed podaniem koniecznie posypcie pappardelle pokruszonymi karmelizowanymi orzechami ziemnymi!
Zobacz, jak przygotować szybki makaron pappardelle z cukinią i wędzonym twarogiem >>
Wiosenny makaron linguini z botwiną
Makaron linguini z botwiną to świetny pomysł na sycący i szybki obiad. Ten prosty przepis jest kolejnym dowodem na to, że wiosenna botwina doskonale sprawdza się nie tylko w zupie! Połączona z fetą, bazylią i tymiankiem, rozbudzi apetyt na kolejne kulinarne wyzwania i eksperymenty.
Prosty makaron casarecce z pesto z liści rzodkiewki
W upalne dni, gdy czas przyjemniej spędza się na dworze niż w kuchni, warto przygotować danie, które nie zatrzyma nas zbyt długo przy garnkach. Na piękną pogodę proponujemy sycylijski makaron casarecce, który świetnie odnajduje się w towarzystwie lekkich warzywnych sosów. Podajcie go z jajkiem sadzonym i świeżo mielonym pieprzem.
Sprawdź nasz przepis na prosty makaron casarecce z pesto z liści rzodkiewki >>
Makaron linguini z fasolą
Linguini z fasolą świetnie nadaje się na obiad czy kolację z przyjaciółmi. Choć fasola nie jest typowym dodatkiem do włoskiej pasty, dzięki niej danie jest nie tylko pełne smaku, ale też sycące. Pasta miso wprowadza do tego dania z makaronu intrygujący słodko-słony smak, a rukola nadaje odrobinę ostrości. Doprawcie je świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Makaron z masłem szałwiowym i łososiem
Makaron z masłem szałwiowym i łososiem to idealny sposób na szybki, sycący obiad. Masło doskonale komponuje się z rybą i podkreśla jej delikatny smak. To proste danie jest fantastycznym pomysłem na romantyczną kolację, ale sprawdzi się także w roli zwykłego obiadu do pracy.
Sprawdź przepis na prosty makaron z masłem szałwiowym i łososiem >>
Makaron z pieczonymi pomidorami
Pieczone pomidory to rewelacyjny dodatek do śniadań, obiadów i kolacji. Są pyszne, a do tego zawierają dużo witamin i minerałów. Tym razem proponujemy dodać je do makaronu. Wraz z aromatycznymi ziołami i parmezanem stworzą klasyczną, ponadczasową kompozycję, do której warto wracać.
Makaron z chorizo i pietruszką
Pochodząca z Hiszpanii kiełbasa chorizo jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza papryce i długiemu suszeniu. Doskonale sprawdza się w połączeniu z różnego rodzaju makaronami. W naszej propozycji charakteru i koloru daniu dodaje natka pietruszki, która sprawia, że jego smak jest intensywniejszy i głębszy. Ten szybki przepis wykonacie w zaledwie 20 minut.
Przygotuj makaron z chorizo i pietruszką we własnej kuchni >>
Sprawdź również:
- Kultura i wiedza
Makaron – zrób go sam
„Uwierz, że kiedy po raz pierwszy przygotujesz swój makaron, uzależnisz się” – uprzedza Mateo Zielonka zwany Pastamanem.
- Kultura i wiedza
Zbrodnie na kuchni włoskiej
Śmietana wlana do carbonary i sztywne risotto to przykłady mrożące krew w żyłach. Bartek Kieżun radzi, jak nie zmasakrować dań rodem z Italii.
- Ludzie i inspiracje
10 sposobów na makaron
Śmietana i jajko, szparagi z pistacjami, a do tego solidna porcja parmezanu. Zdradzamy idealne połączenia z makaronem.
- Kultura i wiedza
Makaron – zrób go sam
„Uwierz, że kiedy po raz pierwszy przygotujesz swój makaron, uzależnisz się” – uprzedza Mateo Zielonka zwany Pastamanem.
- Kultura i wiedza
Zbrodnie na kuchni włoskiej
Śmietana wlana do carbonary i sztywne risotto to przykłady mrożące krew w żyłach. Bartek Kieżun radzi, jak nie zmasakrować dań rodem z Italii.
- Ludzie i inspiracje
10 sposobów na makaron
Śmietana i jajko, szparagi z pistacjami, a do tego solidna porcja parmezanu. Zdradzamy idealne połączenia z makaronem.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?