Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na proste makarony – linguini z porem, dymką i fetą (fot. Paulina Czyżewska)

Linguini z porem, dymką i fetą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
biała część pora
½ sztuki
dymka
2 sztuki
sól
do gotowania + do smaku
linguini
110 g
oliwa
1 łyżeczka
świeży imbir
20 g
świeżo mielony czarny pieprz
1½ łyżeczki + do dekoracji
śmietana 18%
2 łyżki
starty parmezan
2 łyżki
feta
½ opakowania

Przepis i przygotowanie: Edward Czarnecki


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Umyty por i obrane cebulki kroimy w plastry, łodyżkę dymki siekamy i zostawiamy do dekoracji. W osolonej wodzie gotujemy linguini tak, aby było al dente. Odcedzamy makaron, zachowujemy ½ szklanki wody z gotowania.     

krok 2

Pokrojone warzywa – cebulki i por – smażymy przez 3-4 minuty na patelni, na oliwie, z posiekanym imbirem, ze szczyptą soli i z 1 łyżeczką pieprzu. Cały czas mieszając, dodajemy śmietanę, parmezan i 1 łyżkę wody z gotowania. Doprawiamy solą i pieprzem.   

krok 3

Do sosu wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Linguini wykładamy na duży talerz i posypujemy pokruszoną fetą i posiekaną dymką. Danie serwujemy posypane szczyptą czarnego pieprzu.

Więcej przepisów na makaron:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk