Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na proste makarony – spaghetti w sosie szpinakowo-czosnkowym z jajkiem i parmezanem (fot. Paulina Czyżewska)

Spaghetti w sosie szpinakowo-czosnkowym z jajkiem na miękko i parmezanem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Sos szpinakowo-czosnkowy:
świeży szpinak
200 g
sól
½ łyżeczki
lód
kilka kostek
czosnek
2 ząbki
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka
oliwa
1 łyżka
Spaghetti:
ocet
1 łyżeczka
jajko "zerówka"
1 sztuka
sól
do gotowania
spaghetti
110 g
starty parmezan
2 łyżki + do dekoracji
świeżo mielony czarny pieprz
do dekoracji

Przepis i przygotowanie: Edward Czarnecki


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Robimy sos szpinakowo-czosnkowy. Garść szpinaku odkładamy. Resztę blanszujemy w gotującej się osolonej wodzie przez minutę, a następnie studzimy w wodzie z lodem. Odcedzone liście, obrany czosnek, pieprz i oliwę miksujemy w blenderze.

krok 2

W wodzie z octem przez 5 minut gotujemy jajko. Studzimy je w zimnej wodzie, a następnie delikatnie obieramy ze skorupki. W osolonej wodzie gotujemy spaghetti tak, aby było al dente. Odcedzamy.    

krok 3

Do garnka wrzucamy makaron, dodajemy sos ze szpinaku, odłożoną wcześniej garść szpinaku i 2 łyżki parmezanu. Mieszamy. Makaron zawijamy wokół widelca i za pomocą łyżki lub chochli nakładamy na talerz. Pośrodku kładziemy jajko. Danie podajemy posypane parmezanem i czarnym pieprzem.   

Więcej przepisów na makaron:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk