Kukbuk
Kukbuk
Przepis na szybki makaron linguini z fasolą (fot. Maciek Niemojewski)

Makaron linguini z fasolą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
fasola
1 puszka
oliwa
2 łyżki
tahina
1 łyżka
miso
1 łyżka
tymianek
garść
linguini
1 opakowanie
rukola
2 garści
świeżo mielony pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Fasolę odcedzamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią fasolę, chwilę smażymy. Dodajemy tahinę, miso i listki tymianku. Dokładnie mieszamy i smażymy do momentu aż wszystkie składniki połączą się.

krok 2

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy – zostawiamy około 100 mililitrów wody z gotowania. Wrzucamy makaron na patelnię z fasolą i wlewamy wodę z jego gotowania, dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy. Dodajemy rukolę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i podajemy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk