Kukbuk
Kukbuk
Przepis na makaron z cukinią i twarogiem (fot. Maciek Niemojewski)

Szybki makaron papardelle z cukinią i wędzonym twarogiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
cukinia
1 duża sztuka
oliwa
3 łyżki
sól
do smaku
cytryna
½ sztuki
bazylia
1 pęczek
miód
1 łyżka
orzechy ziemne
garść
papardelle
1 opakowanie
wędzony twaróg
100 g

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Cukinię kroimy na podłużne plastry, smarujemy je oliwą (1 łyżką) i lekko solimy. Grillujemy na patelni lub w piekarniku. Do grillowanej cukinii dodajemy sok i skórkę otartą z ½ cytryny, posiekaną bazylię i 2 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.

krok 2

W małym garnku roztapiamy miód z 1 łyżką wody, dodajemy orzechy, solimy. Gdy powstanie karmel, wylewamy go na talerzyk wyłożony papierem do pieczenia. Studzimy, a następnie kruszymy.

krok 3

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mieszamy dokładnie z cukinią, dodajemy pokruszony twaróg. Podajemy posypane pokruszonymi karmelizowanymi orzechami.

Więcej przepisów z cukinią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk