Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na proste makarony – linguini z fetą, ogórkiem i miętą (fot. Paulina Czyżewska)

Linguini z fetą, ogórkiem i miętą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Linguini:
sól
do gotowania + do smaku
linguini
110 g
feta
70 g
mięta
garść + do dekoracji
starty parmezan lub grana padano
3 łyżki
świeżo mielony czarny pieprz
do dekoracji
Sos ogórkowy:
ogórek gruntowy
1 sztuka
czosnek
1 ząbek (lub 2 – według uznania)
oliwa
2 łyżki
sól
szczypta
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka

Przepis i przygotowanie: Edward Czarnecki


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

W osolonej wodzie gotujemy linguini tak, aby było al dente. Odcedzamy makaron, zachowujemy 1 szklankę wody z gotowania. Kroimy fetę w kostkę i siekamy garść liści mięty.    

krok 2

Przygotowujemy sos ogórkowy. Ogórek kroimy w kostkę i wraz z obranym czosnkiem, wodą z gotowania makaronu, oliwą, solą i pieprzem miksujemy przez 3 minuty w blenderze.  Sos powinien mieć gładką konsystencję.    

krok 3

Przygotowany sos przelewamy do garnka. Wrzucamy do niego makaron i parmezan. Podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając, a następnie dodajemy fetę i garść posiekanej mięty. Doprawiamy solą według uznania i mieszamy. Makaron zawijamy wokół widelca i za pomocą łyżki lub chochli nakładamy na talerz. Danie serwujemy posypane miętą i świeżo mielonym pieprzem.   

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk