Kukbuk
Kukbuk
Małe pączki w cukrze

Pączki – przepisy (nie tylko) na tłusty czwartek

Pączki, miękkie, puszyste, z rozpływającym się w ustach nadzieniem, to klasyk, którego nie trzeba przedstawiać. Najlepsze są te domowe, jeszcze ciepłe, jedzone chwilę po upieczeniu. Wybraliśmy nasze ulubione przepisy na pączki na tłusty czwartek i nie tylko!

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Kochamy pączki w każdej wersji – od klasycznych, z konfiturą różaną, po te z nutą nowoczesności: z czekoladą, kremem pistacjowym lub karmelowym lukrem. Mamy też coś dla eksperymentatorów: holenderskie oliebollen, donuty z polewą czy uwielbiane przez wielu oponki. 

Pączki to idealne pole do kulinarnych eksperymentów. Dlaczego nie spróbować nadzienia z kremu kasztanowego albo pączków z serka homogenizowanego? Smażone czy pieczone, z klasyczną lukrową glazurą lub szaloną posypką – możliwości są nieskończone.

I choć tłusty czwartek pozostaje oficjalnym świętem pączków, nie ma powodu, by czekać na niego okrągły rok. Nasze przepisy pozwolą wam przyrządzać idealne pączki zawsze, kiedy najdzie was ochota na coś słodkiego. W końcu kto powiedział, że pączki mają być tylko na chwilę?

Pączki to nie tylko słodki deser – to tradycja i odrobina radości, którą chętnie dzielimy się z innymi. Oto najlepsze przepisy na pączki na tłusty czwartek!

Jak zrobić pączki domowe na tłusty czwartek? Podpowiadamy!

Domowe pączki jak u babci

Smak wspomnień zamknięty w pączkach, które rozpływają się w ustach. Przepis na tradycyjne pączki nigdy nie zawodzi. Ich sekretem jest idealnie puszyste drożdżowe ciasto, wyrabiane z sercem i cierpliwością, tak jak robiła to babcia.

W oryginalnym przepisie pączki są bez nadzienia, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by je do nich dodać już po usmażeniu. Obsypane cukrem pudrem pączki to dowód, że domowe receptury zawsze smakują najlepiej.

Sprawdź przepis na pączki jak u babci >>

Pączki tradycyjne z kremem

Lubicie oryginalne nadzienia do pączków? My też! Kochamy krem cytrynowy, czekoladowo-orzechowy albo kasztanowy. Wszystkie są pyszne. Ważne, by ciasto było puchate i dobrze wyrośnięte, a krem – lekki i aksamitny.

Nasze pączki nadziewamy już po upieczeniu – uważajcie tylko, by nie przesadzić z ilością kremu! A na wierzch lukier czy cukier puder? Sami zdecydujcie!

Sprawdź przepis na pączki tradycyjne z kremem >>

Pączki z lukrem i wiórkami kokosowymi na tacy

Pączki serowe z lukrem

Ach, pączki z dodatkiem twarogu! Są wyjątkowo mięciutkie i wilgotne, a w połączeniu z cytrynowym lukrem smakują po prostu wybitnie. My zrobiliśmy je w kształcie klasycznych donutów, ale można z nich też uformować zgrabne kuleczki i usmażyć je w takiej formie, też będą pyszne.

Lukier natomiast warto zabarwić na ulubiony kolor – pączki będą mieć jeszcze bardziej apetyczny wygląd.

Sprawdź przepis na pączki serowe z lukrem >>

Najlepsze domowe pączki – przepisy na tłusty czwartek

Kakaowe pączki z malinami

Jak zrobić pączki, które zaskoczą gości? Te z dodatkiem kakao mają wyjątkowo ciekawy, intensywny smak. Kropką nad i są tu maliny, które dodają im świeżości.

Idealnie komponuje się z nimi także solony karmel z dodatkiem rumu, ale zwykły lukier też będzie dobry. Ta wariacja na temat klasycznych pączków przypadnie do gustu tym, którzy lubią eksperymenty. 

Sprawdź przepis na kakaowe pączki z malinami >>

Pączki-krączki z kremem kasztanowym

Zamiast klasycznych pączków możecie przygotować tzw. krączki. Nazywamy je tak, ponieważ są zrobione z ciasta francuskiego i przypominają croissanty.

Nie będziemy ukrywać, jest przy nich nieco pracy, potrzebują też czasu, by wyrosnąć, ale efekt wynagrodzi wam wszelkie trudy. Gotowe ciastka przełóżcie kremem kasztanowym i polejcie karmelem – czysta rozpusta!

Sprawdź przepis na pączki-krączki z kremem kasztanowym >>

Małe pączki w cukrze

Beignets soufflés 

Beignets soufflés to pączki w najlepszym francuskim wydaniu. Te delikatne, smażone poduszeczki z ciasta parzonego zaskakują chrupiącą skórką i aż się proszą o nadzienie lub posypanie cukrem pudrem.

Idealne do kawy, na słodkie leniwe poranki lub jako efektowny deser, którym można zrobić wrażenie bez zbędnego wysiłku. Proste, lekkie i niesamowicie kuszące – pączki idealne!

Sprawdź przepis na beignets soufflés >>

Jak przygotować domowe pączki? Sprawdźcie nasze przepisy

Pączki z serka homogenizowanego

Najprostszy i najszybszy przepis na pączki? Wypróbujcie pączki z serka homogenizowanego. Wszystkie składniki łączymy, a gotowe ciastko porcjujemy przy użyciu łyżki i od razu wrzucamy na gorący tłuszcz.

To ekspresowy przepis, który zawsze wychodzi – gotowe pączki posypcie cukrem pudrem lub polejcie cytrynowym lukrem. 

Sprawdź przepis na pączki z serka homogenizowanego >>

Oliebollen, holenderskie pączki, holenderskie drożdżówki, pączki bez nadzienia, pączki, domowe słodycze, domowe pączki

Oliebollen

Oliebollen, czyli holenderskie pączki, to małe kulki szczęścia, które zachwycają prostotą i smakiem. Jak zrobić pączki holenderskie? Puszyste drożdżowe ciasto smaży się bez nadzienia na złocisty kolor i serwuje na przykład z cukrem pudrem.

To pączki idealne na zimowe wieczory i bardzo popularne w karnawale. Holendrzy je uwielbiają – czas, byśmy też zaczęli!

Sprawdź przepis na oliebollen >>

Bolinho de chuva de abóbora – pączki z dynią

Pączki mają to do siebie, że są deserem uniwersalnym, znanym w wielu krajach. Warto więc wypróbować przepis na latynoskie pączki z dodatkiem dyniowego purée.

Dzięki dyni ciasto jest mięciutkie i przyjemnie wilgotne, nabiera też pięknego koloru. Usmażone pączki posypujemy cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu – smakują po prostu doskonale!

Sprawdź przepis na bolinho de chuva de abóbora – pączki z dynią >>

Oponki

Cudowna alternatywa dla pączków – oponki. Można zrobić je z dodatkiem sera, a można po prostu ze zwykłego ciasta. Miękkie i delikatne, smażone na złocisty kolor, a potem obsypane cukrem pudrem lub polane lukrem – trudno im się oprzeć!

Ich charakterystyczny kształt sprawia, że są nie tylko smaczne, ale też doskonale prezentują się na stole. 

Sprawdź przepis na oponki >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk