Kukbuk
Kukbuk

Pączki-krączki z kremem kasztanowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny + 2,5 godziny wyrastania + cała noc chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
20 sztuk:
ciasto:
suche drożdże
9 g
mąka pszenna
600 g
cukier
1/4 szklanki
sól
1 łyżka
woda
1/3 szklanki
mleko
1 szklanka
masło
250 g
Krem:
kasztany
0,5 kg
śmietana 30%
300 g
wanilia
1 laska
masło
1 łyżeczka
różowa sól himalajska
szczypta
cukier
pół łyżeczki
karmel:
cukier
8 łyżek
masło
2 łyżki
śmietanka 36%
50 ml
sól
szczypta
dodatkowo:
olej
1 litr

Przepis i zdjęcie: Magdalena Klimczak, daretocook.pl

Krok 1

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować. Suche składniki wsypujemy do dużej miski, powoli dodajemy mleko (w temperaturze pokojowej) oraz drożdże. Wyrabiamy wszystko na jednolitą, sprężystą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, a później na pół godziny do lodówki.

Krok 2

Pomiędzy 2 arkusze papieru wkładamy miękkie masło. Rozwałkowujemy je, aż otrzymamy kwadrat o boku około 10 centymetrów, i wkładamy do lodówki na około 5 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt 20 × 30 centymetrów. Na krótszej krawędzi umieszczamy masło i składamy ciasto na trzy części. Sklejamy delikatnie boki i rozwałkowujemy na prostokąt o dłuższym boku – około 40 centymetrów. Ponownie składamy ciasto na trzy części, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 10 minut. Rozwałkowywanie, składanie i schładzanie powtarzamy trzykrotnie, przy czym złożone ostatni raz ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Krok 3

Kasztany nacinamy i pieczemy około 25 minut w 190 stopniach. Studzimy i letnie obieramy ze skorupki. Odkładamy 5 sztuk do dekoracji. W garnuszku podgrzewamy śmietankę z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Dodajemy kasztany i gotujemy około 10 minut. Wyławiamy laskę wanilii i ostrym nożem wyjmujemy ziarenka. Wrzucamy je do kasztanów i miksujemy, niekoniecznie na gładką masę.

Krok 4

Pozostałe kasztany podsmażamy z masłem, solą i cukrem, aż pokryją się skorupką z karmelu. Po wystygnięciu siekamy. W rondelku rozpuszczamy 8 łyżek cukru. Kiedy zacznie brązowieć, dodajemy masło, śmietankę i sól. Gotujemy 2-3 minuty i odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 5

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 mm. Szklanką wycinamy kółka, kieliszkiem – dziurki w kółkach. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte krączki smażymy na gorącym oleju około minuty z każdej strony. Wystudzone przekrawamy na pół i wypełniamy kremem kasztanowym. Podajemy polane karmelem i posypane kasztanami.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk