Kukbuk
Kukbuk

Bolinho de chuva de abóbora - pączki z dynią

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
purée z dyni
pół szklanki
maślanka
pół szklanki
jajko
3 sztuki
rum
2 łyżki
skórka z 1 pomarańczy
anyż
1 gwiazdka
cukier
3 łyżki
sól
szczypta
mąka kukurydziana
70 g
mąka pszenna
220 g
proszek do pieczenia
pół łyżeczki
soda oczyszczona
1 łyżeczka
olej roślinny do smażenia
1 l
dodatkowo:
cukier puder
2 łyżki
cynamon
1 łyżeczka

Przepis i zdjęcie: Cafe La Ruina

Krok 1

W misce mieszamy dynię, maślankę, jajka, rum, skórkę z pomarańczy i roztarte ziarenka anyżu. Do drugiej miski wsypujemy cukier, sól i przesiewamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi. W garnku rozgrzewamy olej do temperatury 175 stopni. Nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk