Kukbuk
Kukbuk

Oponki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
woda
125 ml
masło
100 g
sól
szczypta
cukier
szczypta
mąka
1 szklanka
jajko
4 sztuki
olej do smażenia
1 l

Przepis: Dominika Krzemińska


Zdjęcie: dinnershow studio

Krok 1

Wodę zagotowujemy z masłem, solą i cukrem. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od garnka i zrobi się lekko błyszczące. Masę studzimy, po wystudzeniu dodajemy jajka i miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółka – najlepiej końcówką w kształcie gwiazdki – po jednym na przygotowane zawczasu kwadraty (10 × 10 centymetrów) wycięte z papieru do pieczenia.

Krok 2

Oponki smażymy na porządnie rozgrzanym tłuszczu – papier możemy wrzucić na olej razem z ciastem. Chwilę smażymy, aż oponki się przyrumienią. Po tym czasie łatwo będzie zdjąć papier, przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć na złoto. Po usmażeniu odsączamy oponki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk