Kukbuk
Kukbuk
Bułeczki semlor na tacy

Bułeczki semlor

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
bułeczki
masło
80 g
mleko
250 ml
świeże drożdże
25 g
cukier puder
40 g
mąka pszenna
350 g
sól
1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
kardamon mielony
2 łyżeczki
jajko „zerówka”
1 sztuka
nadzienie
marcepan
100 g
śmietana 36%
500 ml
cukier waniliowy
1 łyżeczka
mleko
do rozcieńczenia
cukier puder
do posypania

Przepis: inspirowany recepturą londyńskiej kawiarni ScandiKitchen


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przygotowanie: Marcin Liwarski i Diana Kosiorek

krok 1

Roztapiamy masło. Łączymy je z mlekiem i studzimy do temperatury 37-38 stopni. Dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy cukier i ponownie mieszamy. Dodajemy połowę mąki, a także sól, proszek do pieczenia, mielony kardamon i ½ jajka – drugą połowę zachowujemy do smarowania bułeczek przed pieczeniem.

krok 2

Mieszamy dokładnie do połączenia się składników, a następnie stopniowo dosypujemy mąki, aż ciasto zacznie robić się lepkie. Ugniatamy je do momentu, kiedy zrobi się gładkie i będzie odchodzić od miski. Zostawiamy w ciepłym (nie gorącym) miejscu, aż podwoi objętość (30-40 minut).

krok 3

Przekładamy ciasto na posypany mąką blat. Zagniatamy ponownie przez kilka minut – w razie potrzeby dosypujemy mąki. Dzielimy ciasto na 12 równych kawałków i formujemy z nich kule. Umieszczamy je na blasze w sporych odstępach – bułeczki podczas pieczenia podwoją objętość. Zostawiamy do wyrośnięcia na 25-30 minut. Po tym czasie delikatnie smarujemy bułeczki jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 8-10 minut, aż się zarumienią. Warto doglądać ich podczas pieczenia – łatwo mogą się przypalić.

krok 4

Gdy bułki całkowicie ostygną, odcinamy ich górę – około 1½ centymetra. Wydrążamy mniej więcej ⅓ miąższu i przekładamy okruchy do oddzielnej miski. Mieszamy pastę z migdałów z miąższem bułek, aż utworzy się bardzo lepka masa. Jeśli jest zbyt gęsta, możemy wlać odrobinę mleka, żeby składniki lepiej się połączyły. Nadzienie przekładamy do bułek.

krok 5

Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy bułeczki. Następnie przykrywamy je odkrojonymi wcześniej kawałkami i posypujemy cukrem pudrem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk