Kukbuk
Kukbuk

Pączki z kremem kasztanowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina + 2 godziny wyrastania
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
20 sztuk:
ciasto:
mąka
500 g
cukier
50 g
sól
duża szczypta
gałka muszkatołowa
1/4 łyżeczki
suche drożdże
14 g
masło
40 g
jajko
2 sztuki
tłuste mleko
150 ml
woda
100 ml
smalec lub olej do smażenia
Nadzienie kasztanowe:
upieczone i obrane kasztany
250 g
cukier biały
1/4 szklanki
cukier brązowy
1/4 szklanki
mleko
1,5 szklanki
ziarenka z połowy laski wanilii

Przepis: Marta Karcz


Zdjęcie: dinnershow studio

Krok 1

Mąkę, cukier, sól i gałkę przesiewamy do dużej misy. Dodajemy drożdże, mieszamy. W pojemnym rondlu rozpuszczamy masło, w miseczce roztrzepujemy jaja, w osobnym naczyniu odmierzamy mleko i wodę. Kiedy masło się rozpuści, dolewamy do niego mleko i wodę, dzięki temu otrzymamy optymalną temperaturę – masło się schłodzi, a płyny ogrzeją. Następnie przelewamy zawartość rondla do miski z mąką i mieszamy, najlepiej palcami, aż składniki się połączą.

Krok 2

Przekładamy zawartość misy na wysypany mąką blat i zaczynamy ugniatać, aż uzyskamy spójne ciasto – około 10-15 minut. Możemy też wrzucić składniki do robota kuchennego i w nim wyrobić ciasto. Gotowe powinno odstawać od ręki (lub końcówki miksera). Przekładamy je z powrotem do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza, ugniatamy chwilę i dzielimy na około 20 części. Z każdej porcji formujemy kulkę, układamy na podsypanej mąką blasze do pieczenia i odstawiamy na kolejną godzinę, aby pączki wyrosły.

Krok 3

W tym czasie przygotowujemy nadzienie: kasztany, dwa rodzaje cukru, mleko i ziarenka wanilii umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 30 minut, aż kasztany trochę zmiękną, a smaki się przegryzą. Pod koniec gotowania płyn się nieco zredukuje i zgęstnieje. Miksujemy wszystko na krem (możemy pozostawić cząstki kasztanów dla bardziej grudkowatej tekstury). Krem schładzamy. Niewykorzystany przechowujemy w lodówce i zjadamy jako śniadaniowe smarowidło do croissantów, brioszek, bułeczek.

Krok 4

Gdy pączki wyrastają już około 50 minut, rozgrzewamy w głębokiej patelni lub dużym rondlu tłuszcz. Optymalna temperatura to 170-180 stopni – najlepiej sprawdzić ją za pomocą termometru kuchennego. Możemy też zanurzyć w oleju kawałek chleba – jeśli zacznie brązowieć w czasie nie dłuższym niż 50 sekund, olej jest gotowy. Zwracamy uwagę na to, aby nie smażyć zbyt wielu pączków naraz, gdyż wtedy temperatura oleju spadnie, pączki będą się dłużej smażyć i wchłoną więcej tłuszczu. Smażymy z dwóch stron, aż zrobią się złotobrązowe. Wyławiamy szczypcami lub łyżką cedzakową, przekładamy na ręczniki papierowe. Smażymy kolejną partię.

Krok 5

Kiedy pączki przestygną, nadziewamy je masą kasztanową. W tym celu przekładamy nadzienie do rękawa cukierniczego, wciskamy końcówkę głęboko w pączek i wyciskamy pożądaną ilość nadzienia.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk