Wszyscy to znamy – po pracy trzeba jeszcze zrobić zakupy, odebrać dzieci, posprzątać, a na dodatek uprasować wciąż rosnącą stertę ubrań. Gdy każda minuta jest na wagę złota, warto sięgnąć po przepisy, które pozwolą zaoszczędzić czas i bez trudu przygotować smaczne, zdrowe obiady. Gwarantujemy, że chrupiących naleśników z kremowym twarogiem czy krągłych pulpecików nie odmówią nawet największe niejadki, a wy, zamiast krzątać się w kuchni, spędzicie więcej czasu z waszymi pociechami.

Obiady dla dzieci w 30 minut
Braknie wam czasu na gotowanie? Z tymi przepisami przygotujecie szybkie i smaczne dania dla swoich pociech.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem >>
Chrupiące trójkąty pełne sera i dodatków robi się błyskawicznie, a do tego można je nadziewać tym, co akurat jest w lodówce. Jeśli wasze dzieci nie przepadają za szpinakiem lub dynią, porcję warzyw z powodzeniem przemycicie w tym meksykańskim daniu. Quesadillas podajcie jeszcze ciepłe, z jogurtem i ze świeżymi ziołami.

Chrupiące naleśniki z twarogiem śmietankowym >>
Sprawdzą się nie tylko na śniadanie – to także propozycja na słodki obiad dla wszystkich łasuchów. Cudownie chrupiące naleśniki dorosłym przywodzą na myśl domową kuchnię, a dzieciom dają energię do nauki. Mąkę pszenną wymieszajcie z cynamonem, jajkiem i mlekiem. Po usmażeniu przełóżcie naleśniki twarogiem śmietankowym posłodzonym miodem i dodajcie dowolną ilość ulubionych konfitur.

Pulpeciki wieprzowe z gruszką >>
Które dziecko nie lubi kotletów mielonych? Do mięsa wieprzowego dodajcie szałwię, imbir i startą na tarce gruszkę. Dzięki temu pulpeciki będą słodsze i dużo smaczniejsze. Najlepiej pasują do sałatki, komosy albo świeżych warzyw. Doskonały sposób na przemycenie porcji warzyw i owoców w ciekawym obiedzie.

Zupa z soczewicy z morelami >>
Rozgrzewająca w chłodne popołudnie, gęsta i smakowita zupa, którą zrobicie w 30 minut. Soczewicę opłuczcie, a potem ugotujcie z morelami i bulionem warzywnym. Przyprawcie sokiem z cytryny oraz pieprzem. Jeśli dzieci wolą nieco ostrzejsze smaki, możecie dodać odrobinę chili.

Omlety cukiniowe z pastą z awokado >>
Małym miłośnikom awokado polecamy wytrawną pastę, która świetnie sprawdza się ze złocistymi omletami. Te z kolei szybko smażymy na patelni, smarujemy pastą z dodatkiem szczypiorku i na koniec zwijamy w zgrabne ruloniki. Zamiast na oleju omlety lepiej usmażyć na maśle klarowanym – będzie zdrowiej i smaczniej.

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i fetą >>
Pomysł na szpinak w niebanalnym wydaniu. Do tego danie przygotujecie w niecałe pół godziny. Szpinak podsmażcie na patelni z czosnkiem, dodajcie ziemniaki, a na koniec jajka. Odrobina fety na wierzch – i do piekarnika. Szybko i prosto!

Placki z kalafiora z kremowym labnehem >>
Warzywne placki bez trudu zapakujecie do szkolnych tornistrów. Zamiast bułki tartej wykorzystajcie panierkę panko – dzięki temu placki będą wyjątkowo chrupiące. A na wierzch nałóżcie dip z jogurtu naturalnego i za’ataru.

Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce >>
Od takich frytek wprost nie można się oderwać! Rumiane i chrupkie, najlepiej smakują w duecie z czosnkowym jogurtem z dodatkiem majonezu. Każdą frytkę obtoczcie w panierce z bułki tartej, parmezanu i jajka. Pieczcie do zrumienienia i podajcie, póki ciepłe. Naprawdę szybki obiad!

Wegańskie curry z kalafiorem i fasolką >>
To curry równie dobrze smakuje na ciepło, jak na zimno. Kalafiora i fasolkę upieczcie z dużą ilością oliwy, a po wyjęciu z piekarnika ułóżcie na curry z cebuli, papryki i mleczka kokosowego. By danie było nieco słodsze i bardziej kuszące dla dzieci, możecie dodać odrobinę cukru trzcinowego.

Krem pomidorowy z pieczoną papryką >>
Na obiad nic nie sprawdza się tak jak ulubiona zupa wszystkich dzieci. Pomidorową możecie podać z ryżem lub makaronem, a także z ciepłymi grzankami. Wykorzystajcie sezon na pomidory i do gęstego, rozgrzewającego kremu dodajcie paprykę oraz parę ząbków czosnku.

Fettuccine alla papalina >>
Z tym przepisem makaron po prostu nie może się nie udać. Tagliatelle z dużą ilością parmezanu i szynką podsmażoną z cebulą dzieciom nigdy się nie nudzą, także dorośli uwielbiają tak przyrządzony makaron. Najważniejsze, że obiad jest gotowy w 15 minut!

Kurczak w zdrowej panierce >>
Panierka wcale nie musi być niezdrowa. Wystarczy zrobić ją z płatków owsianych i dodać odrobinę słodkiej papryki, by była jeszcze smaczniejsza. Pierś kurczaka obtoczcie w zdrowej panierce i jajku, a potem usmażcie na oleju. A jeśli chcecie, by kotlety były bardziej jędrne i soczyste, zamarynujcie wcześniej mięso w solance.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?