Kukbuk
Kukbuk
Zapiekanka makaronowo-serowa - Przepis Vienia

Kluski kolanka w sosie serowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 MIN
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
makaron kolanka
500 g
mleko tłuste
500 ml
holenderska gouda
garść
ser cheddar
garść
ser topiony ementaler
mały kawałek
sól
do smaku
pieprz
do smaku
płatki kukurydziane
50 g
ser parmezan
50 g

Przepis: Piotr Vienio Więcławski


Zdjęcie: materiały prasowe

krok 1

Kluseczki makaronowe gotujemy według przepisu na opakowaniu i odsączamy na durszlaku.

krok 2

Do drugiego garnka wlewamy 500 ml mleka i stawiamy na małym gazie. Kiedy mleko będzie już gorące, wsypujemy do niego powoli kawałki sera: najpierw gouda, potem cheddar, a na końcu topiony ementaler, który nadaje potrawie wyjątkowy smak i konsystencję. Dla zaostrzenia smaku możemy dodać również kawałek sera pleśniowego, jak lazur czy gorgonzola. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy sos i czuwamy nad jego konsystencją. Powinien być gęsty jak ciasto na naleśniki.

krok 3

Do oddzielnego garnka wsypujemy makaron i wlewamy sos serowy. Starannie mieszamy, żeby wszystko się połączyło.

krok 4

Teraz przygotowujemy top. W blenderze rozdrabniamy płatki kukurydziane lub chrupki kukurydziane o smaku sera. Do powstałej masy dodajemy tarty parmezan.

krok 5

Do brytfanki wsypujemy serowy makaron, posypujemy go z wierzchu parmezanowo-kukurydzianą posypką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Kiedy top zbrązowieje, danie jest gotowe.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Brzuchomówcy" Piotr Vienio Więcławski, wyd. Burda książki

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka