Kukbuk
Kukbuk
Puszyste ciastko czekoladowe z masą makową, ozdobione owocami

Puszyste ciasto z masą makową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut + 2 godziny namaczania maku + godzina odstawienia do lodówki
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
MASA MAKOWA:
230 g
mak
230 g
masło
100 g
miód
4 łyżki
rodzynki
40 g
płatki migdałowe
30 g
rum
50 ml
sok z pomarańczy
1 sztuka
mascarpone
410 g
śmietana
400 ml
żółtko jajka
4 sztuki
cukier
6 łyżek
nalewka wiśniowa
100 g
CIASTO:
jajko "zerówka"
6 sztuk
cukier
200 g
gorzka czekolada
3 tabliczki
masło
250 g
mąka pszenna
45 g
soda oczyszczona
1 łyżeczka

krok 1

Jajka ubijamy za pomocą miksera razem z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i łączymy w misce z ubitymi jajami, mąką i sodą. Ciasto przelewamy do formy obsypanej mąką i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut. Gdy ciasto wystygnie, kroimy je na dwa blaty.

krok 2

Mak zalewamy wodą, odstawiamy na 2 godziny, po czym wstawiamy na ogień i gotujemy przez 40 minut. Następnie dokładnie odcedzamy i mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Na patelni rozgrzewamy masło z miodem. Gdy składniki się połączą, dodajemy rodzynki, migdały, rum oraz sok i skórkę z pomarańczy. Podgrzewamy przez chwilę i łączymy z makiem.

krok 3

Śmietanę ubijamy za pomocą miksera i wstawiamy do lodówki. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy serek mascarpone. Jeśli masa jest mało słodka, możemy dosłodzić ją cukrem pudrem. Śmietanę łączymy z kremem mascarpone i nalewką. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

krok 4

Ciasto przekrajamy na pół. Na środek dolnego blatu nakładamy centymetrową warstwę masy makowej tak, by pozostawić 2 cm odstępu od brzegu blatu. Następnie nakładamy krem mascarpone na całej powierzchni blatu (pamiętajmy, aby nie mieszać kremu przed nałożeniem!). Posypujemy go cukrem muscovado i za pomocą widelca robimy dekoracyjne smugi. Ciasto przykrywamy górnym blatem. Nakładamy na niego znów trochę kremu i dekorujemy ulubionymi owocami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk