Święta zbliżają się wielkimi krokami, a na wigilijnym stole nie może zabraknąć klasycznych dań. Nie obejdzie się bez ryb, sałatki warzywnej i oczywiście pierogów. Jeśli jednak na widok serwowanego kolejny rok z rzędu barszczu i karpia w galarecie macie ochotę zakrzyknąć „nuda!”, podpowiadamy, co zrobić, by – nie rezygnując z dobrze znanych bożonarodzeniowych smaków – nadać tradycyjnym potrawom odrobinę lekkości. Wciąż kłaniamy się śledziom i pierogom, ale robimy to z większym luzem.
17 sposobów na przełamanie świątecznego menu
Oto propozycja menu, które nieco odmieni tradycyjny świąteczny stół. Nie bójcie się eksperymentować!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Anna Szewczak
Kanapki z tatarem ze śledzia >>
Tatar kojarzy się jednoznacznie – swojski smak wyrobił sobie należytą renomę. W tym wydaniu jednak śledź zaskakuje latynoskim charakterem. Nie próbowaliście nigdy połączenia klasycznego tatara ze śledzia z awokado, kolendrą i limonką? Dajcie mu szansę, a nie pożałujecie.
Śledzie w marynacie cytrusowej >>
Cytrusowa słodycz i ryba – to nie może się nie udać. Co więcej, znakomicie sprawdzi się w święta. Lekka marynata z cytryny, pomarańczy i mandarynki, przyprawiona goździkami, nie tylko nada odpowiedni aromat rybie, ale również pokaże wszystkie możliwości kulinarne drzemiące w poczciwym śledziu. To może być hit wigilijnej kolacji.
Tatar z pieczonego buraka >>
Wegetariański tatar? Puryści jedzeniowi gryzą się w język. Jednak zamiast się unosić, lepiej rozkoszować się tym rarytasem. Połączcie buraka i białą rzodkiew i podkręćcie smak sokiem z limonki. Temu tatarowi nie oprą się nawet najwięksi miłośnicy mięsa.
Barszcz z fasolą jaś >>
Nie podejmujemy się rozstrzygnięcia odwiecznego sporu, którą zupę podać na wigilię – barszcz czy grzybową. Niemniej mamy pewną apetyczną propozycję na jedną z nich. Zupę z buraków przygotujcie na bulionie warzywnym, a zamiast z uszkami podajcie ją z fasolą jaś, która nada barszczowi zupełnie nowy charakter.
Chrupiące paluchy rybne >>
Nie od dziś wiadomo, że dzieci trudno przekonać do ryb. Maluchy, które na grzyby, kapustę i karpia kręcą nosem, na pewno nie odmówią chrupiących paluszków rybnych. Dlatego na wigilijną kolację zamieszajcie co nieco i przygotujcie domowe paluchy rybne. Dzięki temu przepisowi zadowoleni będą zarówno paluchowi smakosze, jak i ci, dla których liczą się skład i wartościowe składniki. Pst! Nie zapomnijcie przygotować do nich sosu aioli – palce lizać!
Pierożki empanadas z wędzoną papryką >>
Pierogi są nieodzownym elementem świątecznej tradycji kulinarnej. Z reguły na stołach królują te z kapustą i grzybami. A gdyby tak puścić odrobinę wodze fantazji? Argentyńskie empanadas z kuminem, soczewicą, batatami, chili i wędzoną papryką są pełne smaku i z pewnością podgrzeją atmosferę podczas Wigilii.
Pierogi z karpiem >>
Nie ma co kryć: za karpiem przepadają tylko prawdziwi koneserzy. Tę dość specyficzną w smaku rybę jadamy jedynie od święta i za każdym razem przygotowujemy ją w ten sam sposób. Tymczasem my proponujemy podać karpia w zupełnie nowej wersji – delikatne pierogi z farszem z ryby, ziemniaków i pora mają szansę zawojować wigilijny stół. Gwarantujemy, że już nigdy nie przyjdzie wam do głowy, żeby rezygnować z karpia w święta.
Pieczarki po grecku >>
Nie dajcie się zmylić nazwie – ta potrawa niewiele ma wspólnego z Grecją. I choć co roku się zastanawiamy, dlaczego ryba po grecku nazywa się tak, a nie inaczej, do jednoznacznych wniosków jeszcze nie doszliśmy. Co innego w przypadku eksperymentowania z przepisem. Na tegoroczne święta polecamy wam przygotować bezrybną wersję tej tradycyjnej potrawy. Tym razem uzależniającą mieszankę korzeniowych warzyw uzupełniają pieczarki. To połączenie uraduje wszystkich biesiadników, a w szczególności zwolenników kuchni roślinnej. Co więcej, danie możecie przygotować dużo wcześniej, bo im dłużej będzie przechowywane, tym lepiej będzie smakować.
Rolada dyniowa z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i ze szpinakiem >>
Jeśli na świątecznym stole pojawiała się rolada, to zazwyczaj ze szpinakiem i z łososiem. A może by tak bez ryby, za to z suszonymi pomidorami i orzechami? To dobra propozycja dla osób nietolerujących glutenu i tych, które postanowiły zrezygnować z jedzenia mięsa. Co więcej, mamy poważne podejrzenia, że ta wegetariańska rolada zasmakuje również zwolennikom bardziej tradycyjnych świątecznych smaków.
Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną >>
Z pozoru składniki nie za bardzo do siebie pasują, ale, jak to zwykle bywa w takich niebanalnych kompozycjach, finalnie doskonale się uzupełniają. Białą fasolę połączcie z ziemniakami, cebulą i jabłkiem. Ta pachnąca majerankiem wegańska zapiekanka doskonale rozgrzeje po dłuższym świątecznym spacerze.
Roladki z bakłażana w aromatycznym sosie pomidorowym >>
Propozycja dla tych, którym nieco się już przejadły klasyczne świąteczne potrawy. Bakłażana pokrójcie w plastry i oprószcie solą. Następnie ułóżcie na nich farsz z marchewki, orzechów i cebuli. Te proste, ale nie mniej wyraziste smaki połączone z bakłażanem skąpanym w sosie pomidorowym będą rewelacyjną i apetyczną odmianą na wigilijnym stole.
Gołąbki z kaszą >>
Popularne danie w wersji dla tych, którzy nie jedzą mięsa lub niekoniecznie za nim przepadają. Kasza gryczana połączona z białym serem i miętą daje niesamowity efekt. Kapusta z pomidorami to również wyśmienite połączenie. Gdy gołąbki będą już uduszone, możecie je śmiało stawiać na stole. A wszystkim tym, którzy będą podejrzliwie patrzyć na nieoczywiste świątecznie danie, polecamy najpierw spróbować tych gołąbków. Może się okazać, że tak narodzi się nowa wigilijna tradycja.
Kotleciki z kalafiora w migdałach >>
To idealne danie dla dzieci, które nie przepadają za wigilijnymi potrawami. Skoro bigos jeszcze nie budzi w nich zachwytu, przygotujcie niebanalne kotlety z kalafiora w panierce z migdałów. Ta bezmięsna alternatywa zasmakuje nie tylko małym gościom. Uwaga! Kotleciki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wędzony łosoś zapiekany pod purée ziemniaczanym >>
Danie, którego nie sposób przestać jeść. Wywołuje w każdym prawdziwą błogość i przynosi kulinarne spełnienie. Łosoś połączony z ziemniakami jest kompozycją prawie doskonałą. Do stanu idealnego potrzebujecie tylko beszamelu i zielonego groszku, które dopełnią prawdziwej kulinarnej rozkoszy. Co więcej, danie z pewnością ucieszy tych, którzy nie są wielkimi amatorami karpia czy śledzia.
Smażony łosoś z kremem kalafiorowym >>
Kolejna subtelna propozycja z łososiem, która da wytchnienie od niektórych świątecznych potraw. Delikatna ryba podana na kalafiorowym purée z dodatkiem pomidorków koktajlowych i czerwonej fasoli będzie bezkonkurencyjna. A do tego przyrządzenie tego dania zajmie wam nieco ponad pół godziny. Dzięki temu zdążycie się spokojnie przygotować na przyjście gości.
Krokiety z ziemniaków >>
Banalny przepis na rewelacyjne danie, które sprawdzi się i jako potrawa świąteczna, i jako przekąska podczas wieczornego seansu serialowego. Połączenie ziemniaków, sera i zsiadłego mleka spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotowanie drobnych krokietów zajmie wam niecałą godzinę, za to efekt – gwarantujemy – będzie doskonały.
Puszyste ciasto z masą makową >>
Świąteczne biesiadowanie bez ciasta się nie liczy. Tym razem proponujemy wam wariację na temat klasycznego makowca. Zamiast ciasta drożdżowego przygotujcie jego czekoladowy odpowiednik. Będziecie do tego potrzebować mąki pszennej, masła, gorzkiej czekolady, jajek i oczywiście maku. Do farszu makowego koniecznie dodajcie odrobinę soku pomarańczowego, rum i mascarpone. Jesteśmy przekonani, że ten makowiec wejdzie na stałe do świątecznego menu.
Sprawdź również:
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: świąteczne dania
Jeśli kuchnia włoska może jeszcze bardziej zaskakiwać i oszałamiać bogactwem smaku, to właśnie w magicznym okresie świąt. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze wigilijne dania rodem ze słonecznej Italii!
- Ludzie i inspiracje
Świąteczny obiad. Tradycyjny, ale z pomysłem
Wieczerza jak co roku, a jednak inna. Kucharze z Farmy Bii wiedzą, że wystarczy zmienić jeden składnik, aby święta smakowały odrobinę inaczej.
- Ludzie i inspiracje
Marta Dymek: polska tradycja w wersji wege
Jak mówić o kuchni roślinnej i czy da się gotować po polsku bez mięsa? O swojej najnowszej książce opowiada nam Marta Dymek, autorka Jadłonomii.
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: świąteczne dania
Jeśli kuchnia włoska może jeszcze bardziej zaskakiwać i oszałamiać bogactwem smaku, to właśnie w magicznym okresie świąt. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze wigilijne dania rodem ze słonecznej Italii!
- Ludzie i inspiracje
Świąteczny obiad. Tradycyjny, ale z pomysłem
Wieczerza jak co roku, a jednak inna. Kucharze z Farmy Bii wiedzą, że wystarczy zmienić jeden składnik, aby święta smakowały odrobinę inaczej.
- Ludzie i inspiracje
Marta Dymek: polska tradycja w wersji wege
Jak mówić o kuchni roślinnej i czy da się gotować po polsku bez mięsa? O swojej najnowszej książce opowiada nam Marta Dymek, autorka Jadłonomii.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?