Kukbuk
Kukbuk
Roladki z bakłażana w aromatycznym sosie pomidorowym, przepis Anna Szewczak

17 sposobów na przełamanie świątecznego menu

Oto propozycja menu, które nieco odmieni tradycyjny świąteczny stół. Nie bójcie się eksperymentować!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Anna Szewczak

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a na wigilijnym stole nie może zabraknąć klasycznych dań. Nie obejdzie się bez ryb, sałatki warzywnej i oczywiście pierogów. Jeśli jednak na widok serwowanego kolejny rok z rzędu barszczu i karpia w galarecie macie ochotę zakrzyknąć „nuda!”, podpowiadamy, co zrobić, by – nie rezygnując z dobrze znanych bożonarodzeniowych smaków – nadać tradycyjnym potrawom odrobinę lekkości. Wciąż kłaniamy się śledziom i pierogom, ale robimy to z większym luzem.

Kanapki z tatarem ze śledzia na świąteczne śniadanie (fot. Maciek Niemojewski)

Kanapki z tatarem ze śledzia >>

Tatar kojarzy się jednoznacznie – swojski smak wyrobił sobie należytą renomę. W tym wydaniu jednak śledź zaskakuje latynoskim charakterem. Nie próbowaliście nigdy połączenia klasycznego tatara ze śledzia z awokado, kolendrą i limonką? Dajcie mu szansę, a nie pożałujecie.

Przepis na śledzia w marynacie cytrusowej (fot. Maciek Niemojewski)

Śledzie w marynacie cytrusowej >>

Cytrusowa słodycz i ryba – to nie może się nie udać. Co więcej, znakomicie sprawdzi się w święta. Lekka marynata z cytryny, pomarańczy i mandarynki, przyprawiona goździkami, nie tylko nada odpowiedni aromat rybie, ale również pokaże wszystkie możliwości kulinarne drzemiące w poczciwym śledziu. To może być hit wigilijnej kolacji.

Tatar  zpieczonego buraka z jabłkiem i cebulą, MAKRO

Tatar z pieczonego buraka >>

Wegetariański tatar? Puryści jedzeniowi gryzą się w język. Jednak zamiast się unosić, lepiej rozkoszować się tym rarytasem. Połączcie buraka i białą rzodkiew i podkręćcie smak sokiem z limonki. Temu tatarowi nie oprą się nawet najwięksi miłośnicy mięsa.

wegetariański barszcz czerwony podawany z fasolą jaś, przepis rodziny Święcickich

Barszcz z fasolą jaś >>

Nie podejmujemy się rozstrzygnięcia odwiecznego sporu, którą zupę podać na wigilię – barszcz czy grzybową. Niemniej mamy pewną apetyczną propozycję na jedną z nich. Zupę z buraków przygotujcie na bulionie warzywnym, a zamiast z uszkami podajcie ją z fasolą jaś, która nada barszczowi zupełnie nowy charakter.

Chrupkie paluszki rybne jako alternatywa na świąteczny stół

Chrupiące paluchy rybne >>

Nie od dziś wiadomo, że dzieci trudno przekonać do ryb. Maluchy, które na grzyby, kapustę i karpia kręcą nosem, na pewno nie odmówią chrupiących paluszków rybnych. Dlatego na wigilijną kolację zamieszajcie co nieco i przygotujcie domowe paluchy rybne. Dzięki temu przepisowi zadowoleni będą zarówno paluchowi smakosze, jak i ci, dla których liczą się skład i wartościowe składniki. Pst! Nie zapomnijcie przygotować do nich sosu aioli – palce lizać!

Oprócz tradycyjnych smaków świątecznych proponujemy wzbogacić menu wigilijne smakami z Ameryki Południowej (fot. Marta Dymek)

Pierożki empanadas z wędzoną papryką >>

Pierogi są nieodzownym elementem świątecznej tradycji kulinarnej. Z reguły na stołach królują te z kapustą i grzybami. A gdyby tak puścić odrobinę wodze fantazji? Argentyńskie empanadas z kuminem, soczewicą, batatami, chili i wędzoną papryką są pełne smaku i z pewnością podgrzeją atmosferę podczas Wigilii.

Półmisek pierogów z karpia

Pierogi z karpiem >>

Nie ma co kryć: za karpiem przepadają tylko prawdziwi koneserzy. Tę dość specyficzną w smaku rybę jadamy jedynie od święta i za każdym razem przygotowujemy ją w ten sam sposób. Tymczasem my proponujemy podać karpia w zupełnie nowej wersji – delikatne pierogi z farszem z ryby, ziemniaków i pora mają szansę zawojować wigilijny stół. Gwarantujemy, że już nigdy nie przyjdzie wam do głowy, żeby rezygnować z karpia w święta.

Pieczarki po grecku, przepis Anna Szewczak

Pieczarki po grecku >>

Nie dajcie się zmylić nazwie – ta potrawa niewiele ma wspólnego z Grecją. I choć co roku się zastanawiamy, dlaczego ryba po grecku nazywa się tak, a nie inaczej, do jednoznacznych wniosków jeszcze nie doszliśmy. Co innego w przypadku eksperymentowania z przepisem. Na tegoroczne święta polecamy wam przygotować bezrybną wersję tej tradycyjnej potrawy. Tym razem uzależniającą mieszankę korzeniowych warzyw uzupełniają pieczarki. To połączenie uraduje wszystkich biesiadników, a w szczególności zwolenników kuchni roślinnej. Co więcej, danie możecie przygotować dużo wcześniej, bo im dłużej będzie przechowywane, tym lepiej będzie smakować.

Rolada dyniowa z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i ze szpinakiem (bezglutenowa), przepis Anna Szewczak

Rolada dyniowa z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i ze szpinakiem >>

Jeśli na świątecznym stole pojawiała się rolada, to zazwyczaj ze szpinakiem i z łososiem. A może by tak bez ryby, za to z suszonymi pomidorami i orzechami? To dobra propozycja dla osób nietolerujących glutenu i tych, które postanowiły zrezygnować z jedzenia mięsa. Co więcej, mamy poważne podejrzenia, że ta wegetariańska rolada zasmakuje również zwolennikom bardziej tradycyjnych świątecznych smaków.

Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną, przepis Anna Szewczak

Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną >>

Z pozoru składniki nie za bardzo do siebie pasują, ale, jak to zwykle bywa w takich niebanalnych kompozycjach, finalnie doskonale się uzupełniają. Białą fasolę połączcie z ziemniakami, cebulą i jabłkiem. Ta pachnąca majerankiem wegańska zapiekanka doskonale rozgrzeje po dłuższym świątecznym spacerze.

Roladki z bakłażana w aromatycznym sosie pomidorowym, przepis Anna Szewczak

Roladki z bakłażana w aromatycznym sosie pomidorowym >>

Propozycja dla tych, którym nieco się już przejadły klasyczne świąteczne potrawy. Bakłażana pokrójcie w plastry i oprószcie solą. Następnie ułóżcie na nich farsz z marchewki, orzechów i cebuli. Te proste, ale nie mniej wyraziste smaki połączone z bakłażanem skąpanym w sosie pomidorowym będą rewelacyjną i apetyczną odmianą na wigilijnym stole.

Prosty sposób na niebanalne gołąbki - Przepis Vienia

Gołąbki z kaszą >>

Popularne danie w wersji dla tych, którzy nie jedzą mięsa lub niekoniecznie za nim przepadają. Kasza gryczana połączona z białym serem i miętą daje niesamowity efekt. Kapusta z pomidorami to również wyśmienite połączenie. Gdy gołąbki będą już uduszone, możecie je śmiało stawiać na stole. A wszystkim tym, którzy będą podejrzliwie patrzyć na nieoczywiste świątecznie danie, polecamy najpierw spróbować tych gołąbków. Może się okazać, że tak narodzi się nowa wigilijna tradycja.  

Przepis na placuszki z kalafiora w panierce z płatków migdałów (fot. Sylwia Kaleta)

Kotleciki z kalafiora w migdałach >>

To idealne danie dla dzieci, które nie przepadają za wigilijnymi potrawami. Skoro bigos jeszcze nie budzi w nich zachwytu, przygotujcie niebanalne kotlety z kalafiora w panierce z migdałów. Ta bezmięsna alternatywa zasmakuje nie tylko małym gościom. Uwaga! Kotleciki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wędzony łosoś zapiekany pod purée ziemniaczanym z groszkiem i beszamelem

Wędzony łosoś zapiekany pod purée ziemniaczanym >>

Danie, którego nie sposób przestać jeść. Wywołuje w każdym prawdziwą błogość i przynosi kulinarne spełnienie. Łosoś połączony z ziemniakami jest kompozycją prawie doskonałą. Do stanu idealnego potrzebujecie tylko beszamelu i zielonego groszku, które dopełnią prawdziwej kulinarnej rozkoszy. Co więcej, danie z pewnością ucieszy tych, którzy nie są wielkimi amatorami karpia czy śledzia.

Smażony łosoś z kremem kalafiorowym i czerwoną sałatką

Smażony łosoś z kremem kalafiorowym >>

Kolejna subtelna propozycja z łososiem, która da wytchnienie od niektórych świątecznych potraw. Delikatna ryba podana na kalafiorowym purée z dodatkiem pomidorków koktajlowych i czerwonej fasoli będzie bezkonkurencyjna. A do tego przyrządzenie tego dania zajmie wam nieco ponad pół godziny. Dzięki temu zdążycie się spokojnie przygotować na przyjście gości.

Krokiety z młodych ziemniaków ze zsiadłym mlekiem i szczypiorkiem

Krokiety z ziemniaków >>

Banalny przepis na rewelacyjne danie, które sprawdzi się i jako potrawa świąteczna, i jako przekąska podczas wieczornego seansu serialowego. Połączenie ziemniaków, sera i zsiadłego mleka spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotowanie drobnych krokietów zajmie wam niecałą godzinę, za to efekt – gwarantujemy – będzie doskonały.

Puszyste ciastko czekoladowe z masą makową, ozdobione owocami

Puszyste ciasto z masą makową >>

Świąteczne biesiadowanie bez ciasta się nie liczy. Tym razem proponujemy wam wariację na temat klasycznego makowca. Zamiast ciasta drożdżowego przygotujcie jego czekoladowy odpowiednik. Będziecie do tego potrzebować mąki pszennej, masła, gorzkiej czekolady, jajek i oczywiście maku. Do farszu makowego koniecznie dodajcie odrobinę soku pomarańczowego, rum i mascarpone. Jesteśmy przekonani, że ten makowiec wejdzie na stałe do świątecznego menu.

Sprawdź również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk