Kukbuk
Kukbuk
Jak robić drożdżówki ze śliwkami. Drożdżówki ze śliwkami - PRZEPIS (fot. dinnershow.studio)

Jagodzianki i nie tylko – najlepsze przepisy na drożdżówki

Drożdżówki to jeden z najbardziej lubianych i klasycznych wypieków w polskiej kuchni. Kojarzą się z dzieciństwem, ze szkolnymi sklepikami i kuchnią babci. Drożdżówka z serem czy z jabłkami? Mamy dla was sprawdzone przepisy na słodkie bułeczki!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: dinnershow.studio

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Pachną drożdżowym ciastem, cynamonem, wanilią i świeżymi owocami. Są słodkie, miękkie i puszyste – idealne na drugie śniadanie, podwieczorek albo słodką przekąskę do kawy. Mają różne kształty: od prostych bułeczek po efektowne zawijane ślimaki czy zakręcone warkocze. Można je kupić niemal w każdej piekarni, ale te domowe – jeszcze ciepłe i świeżo upieczone – smakują najlepiej.

Drożdżówki możemy nadziewać według własnych upodobań. Klasycznym dodatkiem jest twaróg, wymieszany z cukrem, żółtkiem i wanilią, często zastępowany budyniem waniliowym. Dodajcie do niego skórkę z cytryny lub rodzynki! Inna opcja to oczywiście sezonowe owoce. Jagody, śliwki, jabłka, truskawki – owoce świetnie komponują się z kruszonką i nie wymagają wielu dodatków. Przed pieczeniem można je posypać lekko cukrem i mąką ziemniaczaną. A może drożdżówki w stylu skandynawskim? Wystarczy rozwałkowane ciasto posmarować masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Zwijamy w rulon, kroimy w grube plastry i domowe cynamonki gotowe.

Jak zrobić idealną kruszonkę? 

Wystarczy wymieszać ze sobą 100 gramów mąki, 50 gramów cukru i 50 gramów zimnego masła. Połączone składniki rozcieramy palcami, aż powstaną okruszki. Gotową kruszonką posypujemy drożdżówki przed pieczeniem.

Jak piec drożdżówki? 

Zalecana temperatura pieczenia drożdżówek to 180 stopni (tryb góra-dół). Bułeczkom wystarczy 20-25 minut – pieczemy je, aż nabiorą pięknego złocistego koloru. 

Ciasto drożdżowe jest wymagające. Nie przesadzajcie z mąką i trzymajcie się przepisu – zbyt twarde ciasto to najczęstszy błąd. Warto także uważać na ilość owoców – jeśli będzie ich za dużo, może to spowodować, że z drożdżówek wypłynie owocowy sok. Można temu zapobiec, używając niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej do obtoczenia jagód czy malin. 

Pamiętajcie też, by pozwolić drożdżówkom podrosnąć przed pieczeniem – 15-20 minut na blasze wystarczy.

Czy drożdżówki można mrozić?

Świeże drożdżówki najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale można je przechowywać w zamkniętym pojemniku do dwóch dni. Można je też z powodzeniem zamrozić – najlepiej bez lukru. Po rozmrożeniu wystarczy lekko podgrzać bułeczki w piekarniku.

Domowe drożdżówki to wypiek, który nie wymaga mistrzowskich umiejętności, ale daje ogromną satysfakcję. Sprawdźcie nasze ulubione przepisy na drożdżówki!

Drożdżowe bułki z twarogiem, żurawiną i skórką cytrynową (fot. Martyna Cybuch)

Bułeczki drożdżowe z serem

Bułeczki jak ze szkolnego sklepiku? Te drożdżówki z serem z pewnością przeniosą was z powrotem w czasy jedzenia słodyczy na długiej przerwie. Aby jednak bułeczki były ciut bardziej nowoczesne, do twarogu dodajemy trochę cynamonu i skórki cytryny, a także zaskakujący składnik – żurawinę.

Dzięki temu bułeczki są lżejsze i naprawdę przepyszne!

Sprawdź przepis na drożdżówki z serem >>

Sezonowy targ: owoce lata – jagodzianki. Idealny letni deser (fot. Maciej Niemojewski)

Jagodzianki

W sezonie nie ma nic lepszego – jagodzianki królują zarówno w cukierniach, jak i w naszych domach. Pieczemy na potęgę, ponieważ świeże jagody są dostępne zwykle przez krótki czas. Dobra rada: najlepiej zamrozić kilka porcji tych owoców, by w razie czego móc poczuć smak lata nawet w środku zimy.

Tym razem stawiamy na tradycyjne zamknięte bułeczki z jagodami i z potężną porcją kruszonki na wierzchu. Mniam!

Sprawdź przepis na jagodzianki >>

Jeśli natomiast szukacie trików, jak w łatwy sposób urozmaicić klasyczne bułeczki z jagodami, sprawdźcie nasz poradnik: Jagodzianki inaczej - 5 sposobów na oryginalne bułeczki

Najlepsze wypieki z malinami – bułeczki drożdżowe z malinami (fot. Maciek Niemojewski)

Bułeczki drożdżowe z malinami

Drożdżowe wypieki są niezwykle uniwersalne – do tego rodzaju ciasta pasują niemal wszystkie owoce. Najlepsze są lekko kwaśne, takie jak maliny. Otulamy je czule ciastem pachnącym masłem i obficie posypujemy kruszonką. Całość jest słodko-kwaśna.

Wystarczy kęs, by przenieść się w czasie do babcinej kuchni. 

Sprawdź przepis na bułeczki drożdżowe z malinami >>

Jak robić drożdżówki ze śliwkami. Drożdżówki ze śliwkami - PRZEPIS (fot. dinnershow.studio)

Drożdżówki ze śliwkami i z kruszonką orzechową

Otwarte drożdżówki należą do najpopularniejszych wypieków w polskiej kuchni. I są całkiem proste w przygotowaniu. Nie musimy się bowiem bać o dokładne zlepienie bułeczek – z tych z pewnością nic nie wypłynie!

Drożdżówki ze śliwkami to smak końca lata. Do śliwek świetnie pasuje kruszonka orzechowa – gwarantujemy: zrobicie ją raz i nie będziecie chcieli jeść innej!

Sprawdź przepis na drożdżówki ze śliwkami i z kruszonką orzechową >>

Najlepsze drożdżówki? Sprawdźcie nasze przepisy!

Drożdżówki z jabłkami

Delikatne i pyszne – drożdżówki z jabłkami to klasyk! Te mają dodatkowo ciekawą formę, ciasto drożdżowe bowiem zwijamy w formę cynamonek. Do nadzienia dodajemy kajmak, który świetnie komponuje się smakowo z jabłkami, a także nieco soku z cytryny, by zachować balans.

Lubimy wybierać do wypieków kwaśne jabłka – w połączeniu ze słodkim ciastem smakują idealnie!

Sprawdź przepis na drożdżówki z jabłkami >>

Wiśnianka, czyli drożdżowa bułka z wiśniami z kruszonką i różanym lukrem

Drożdżówki z wiśniami i lukrem różanym

Kochamy wiśnie w wypiekach! Ich słodko-kwaśny, lekko cierpki smak sprawia, że drożdżówki znikają ze stołu w mgnieniu oka.

Obok wiśni prawdziwą gwiazdą w tym przepisie jest lukier różany. Robimy go na bazie aquafaby, soku z cytryny, cukru pudru i wody różanej. Dodaje drożdżówkom lekkości i elegancji, a przede wszystkim swoją słodyczą równoważy kwaśność owoców. 

Sprawdź przepis na drożdżówki z wiśniami i lukrem różanym >>

Drożdżówka z wiśniadmi i kruszonką na drewnianej desce (fot. Maciej Niemojewski)

Drożdżówki z wiśniami i kruszonką

Ach, złapać taką drożdżówkę i pójść na spacer do parku albo zapakować kilka do koszyka i zaprosić znajomych na piknik! Możliwości jest wiele i bez względu na to, którą wybierzecie, będziecie zadowoleni.

W tym przepisie na obłocznym drożdżowym cieście układamy warstwę wiśni, a następnie solidną porcję kruszonki – pyszne!

Sprawdź przepis na drożdżówki z wiśniami i kruszonką >>

Drożdżowe bułeczki - przepisy, które zawsze się udają!

Cynamonowe bułeczki o korzennym aromacie (fot. Maciek Niemojewski)

Cynamonki

Uwielbiane przez Skandynawów, popularność zdobyły także u nas. Cynamonki, czyli zwijane bułeczki z cynamonem, wspaniale smakują z kubkiem czarnej kawy lub herbaty.

Koniecznie spróbujcie upiec je w domu, zapach jest oszałamiający i z pewnością przyciągnie do kuchni ciekawskich domowników. Te drożdżówki można też urozmaicać, na przykład dodać kardamon czy poeksperymentować z różnymi smakami lukru.

Sprawdź przepis na klasyczne cynamonki >>

„Kuchnia bezwzględna”, Joshua Weissman – bułeczki w karmelu (fot. Ralph Smith / materiały prasowe)

Bułeczki drożdżowe w karmelu

Delikatnie, mięciutkie i maślane ciasto drożdżowe idealnie pasuje do słodkiego karmelu. Te bułeczki oblewamy bowiem karmelowym sosem z brązowego cukru, miodu i masła.

Nie pozostaje nic innego, jak po zjedzeniu oblizać palce, żeby ani odrobina się nie zmarnowała! Pamiętajcie też, by posypać wierzch drożdżówek ulubionymi orzechami – dla efektownego chrupnięcia.

Sprawdź przepis na bułeczki drożdżowe w karmelu >>

Przepis na drożdżówki z kardamonem. Wegańskie przepisy. Ekocentryczka w kuchni (fot. materiały prasowe)

Kardamonki

Nie wszyscy są wielbicielami cynamonu, dlatego ciekawą alternatywą dla popularnych cynamonek są… kardamonki. Bardzo ważne jest jednak, by nie przesadzić z ilością przyprawy, ponieważ kardamon ma bardzo wyrazisty smak.

Gotowe bułeczki posypcie cukrem pudrem. Pst! Ten przepis jest w pełni wegański! Warto go wypróbować.

Sprawdź przepis na drożdżówki kardamonowe >>

Bułeczki cynamonowe z makiem i lukrem pomarańczowym (fot. Maciek Niemojewski)

Drożdżówki z makiem i lukrem pomarańczowym

Kolejne bułeczki, które przypominają dzieciństwo i klasyczne wypieki z cukierni. Masę makową wzbogacamy cynamonem, aby była jeszcze bardziej aromatyczna.

Przygotowujemy także lukier pomarańczowy, który nadaje bułeczkom nieoczywisty charakter. Te drożdżowe zawijańce świetnie się sprawdzą jako wypieki świąteczne!

Sprawdź przepis na drożdżówki z makiem i lukrem pomarańczowym >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk