![„Kuchnia bezwzględna”, Joshua Weissman – bułeczki w karmelu (fot. Ralph Smith / materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/xnJ29jUXFkrvgsGrI0T0W_xcHriXi6TD_VuAAPO_1VE/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMDUtMDUv/MjM5X2J1bGVjemtp/LmpwZw.jpg)
Bułeczki w karmelu
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
- Tangzhong:
- mąka pszenna (typ 500)
- 1½ łyżki (14 g)
- mleko
- 1½ łyżki (25 ml)
- filtrowana woda
- 1½ łyżki (25 ml)
- Ciasto:
- letnie mleko, podgrzane do ok. 37°C
- ½ szklanki (125 ml)
- drożdże instant
- 2½ łyżeczki (9 g)
- mąka pszenna (typ 500)
- 3 szklanki (450 g)
- drobnoziarnista sól morska
- ¾ łyżeczki (2 g)
- biały cukier
- 3 łyżki (38 g)
- jajka o temperaturze pokojowej
- 2 duże sztuki
- ciepła filtrowana woda
- ½ łyżki (40 ml)
- miękkie niesolone masło
- 3½ łyżki (49 g)
- Polewa:
- niesolone masło
- ½ szklanki (112 g)
- ciemny brązowy cukier
- ½ szklanki (108 g)
- miód
- 3 łyżki (64 g)
- prażone i pokruszone orzechy pekan
- 1¼ szklanki (140 g)