Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić curry. Zestawienie przepisów na curry (fot. Maciek Niemojewski)

Przepisy na aromatyczne curry

Zapach orientalnych przypraw rozchodzi się po całym mieszkaniu, a na kuchennym blacie powoli wyrasta ciasto na chlebki naan. W mroźne wieczory nic nie rozgrzewa tak jak aromatyczne curry.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

Opublikowano: 18 Lutego 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Gęste, kremowe indyjskie curry znacznie się różni od tego, które przygotowuje się w Tajlandii, czy wersji cieszącej się popularnością na Zachodzie. Nazwa tego dania oznacza jednak w języku tamilskim po prostu „sos” – nie powinno więc dziwić, że w zależności od tradycji kulinarnej danego regionu przybiera on różne postaci. Do jego przygotowania potrzeba wprawdzie kilku kluczowych składników, ale curry mogą się różnić konsystencją, dodatkami czy masalą, czyli mieszanką przypraw. W bogactwie przepisów na to azjatyckie danie łatwo się pogubić; właśnie dlatego podsuwamy wam sześć sprawdzonych przepisów na aromatyczne, rozgrzewające curry – zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem mięsa.

Curry z warzywami z plackami smażonymi na patelni (fot. Maciek Niemojewski)

Curry wielowarzywne z plackami z patelni >>

Pomidory, ciecierzyca, cukinia, kalafior – do przygotowania tego dania możecie wykorzystać niemal wszystkie warzywa, jakie znajdziecie w domu. To prosty przepis na rozgrzewające wegetariańskie curry na bazie domowej mieszanki przypraw.

Jak zrobić zielone curry z fasolką i rybą (fot. Maciek Niemojewski)

Pikantne curry z fasolką i rybą z ryżem >>

 Do tego curry nie żałujcie imbiru i chili – powinno być pikantne i wyraziste, by rozgrzewać nawet w najchłodniejsze wieczory. Choć ryba nie jest w Polsce najpopularniejszym składnikiem curry, polecamy spróbować tego połączenia choć raz.

Domowe żółte curry z boczkniakami i kapustą (fot. Maciek Niemojewski)

Żółte curry z kapustą i boczniakami z chlebkiem naan >>

Aromatyczne curry z kapustą włoską i boczniakami to nieoczywisty pomysł na rozgrzewający wegetariański obiad. Choć smak tego dania jest delikatny i wyważony, odrobinę ostrości wprowadza do niego domowy sambal. To curry najbardziej smakuje nam z domowymi chlebkami naan.

Przepis na pyszne, domowe curry z kurczakiem, batatem i jarmużem (fot. Maciek Niemojewski)

Curry z batatem, jarmużem i kurczakiem z domowymi nachosami >> 

Oto prosty i szybki sposób na curry z kurczakiem! Słodkie bataty i jarmuż doskonale się komponują z aromatyczną masalą i ostrą srirachą. Zamiast ryżu czy chlebków naan to curry najchętniej podajemy w towarzystwie chrupiących domowych nachosów.

Przepis na domowe curry z krewetkami (fot. Maciek Niemojewski)

Kremowe curry z krewetkami i warzywami z ryżem >>

Gęste, kremowe curry z krewetkami to niezawodny sposób na poprawę humoru w chłodne wieczory. Jego przygotowanie jest bajecznie proste i zajmie wam zaledwie pół godziny. Najbardziej smakuje nam z ryżem basmati i garścią świeżej natki pietruszki.

Jak zrobić zielone curry z cukinią i kurczakiem (fot. Maciek Niemojewski)

Zielone curry z cukinią, groszkiem i kurczakiem z żółtym ryżem >>

 

To proste zielone curry z kurczakiem przygotujecie w zaledwie pół godziny! Podane z żółtym ryżem, stanowi znakomity pomysł na szybki, sycący i rozgrzewający lunch. Idealna propozycja dla osób, które nie mają dużo czasu na gotowanie.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka