Kukbuk
Kukbuk

Tarta z łososiem, pomidorkami i pieczoną fetą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Tarta:
mąka pszenna
150 g
zimne masło
100 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
1/2 łyżeczki
suszone oregano
1/2 łyżeczki
żółtko jajka "zerówki"
2 sztuki
duszony szpinak:
masło
20 g
szpinak baby
200 g
sól
do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
do smaku
oliwa
1 łyżka
filet z łososia
200 g
pomidorki koktajlowe
250 g
feta
100 g
czosnek
2 ząbki
sok z cytryny
2 łyżki
sól
1/2 łyżeczki
pieprz czarny
1/2 łyżeczki
zimne masło
20 g
śmietana 30%
100 ml
jajko "zerówka"
3 sztuki
zioła prowansalskie
1/2 łyżeczki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Przygotowujemy spód tarty. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, sól, oregano i żółtka. Szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

krok 2

W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło. Dusimy na nim szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

krok 3

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy natarte oliwą filety z łososia, pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę fetę i obrane ząbki czosnku. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i posypujemy wiórkami zimnego masła. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy rybę, a temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 stopni.

krok 4

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Wylepiamy nim formę do pieczenia tarty o średnicy 23 centymetrów. Spód dociążamy ceramicznymi kulkami do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

krok 5

Podpieczony spód lekko studzimy. Wykładamy na niego duszony szpinak. Upieczonego łososia rozdrabniamy widelcem i przekładamy na tartę. Dodajemy pomidorki z fetą i czosnek. W małej miseczce łączymy śmietankę z jajkami i ziołami. Tak przygotowaną masą zalewamy tartę i wstawiamy ją do piekarnika na 25-30 minut. Wierzch powinien się ładnie zarumienić. Gotowe danie podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka