Kukbuk
Kukbuk

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
pomidorki cherry
700 g
czosnek
3 ząbki
oliwa
2 łyżki
feta
250 g
suszone oregano
1 łyżeczka
płatki chilli
1/3 łyżeczki
świeżo mielony czarny pieprz
1/3 łyżeczki
ulubiony makaron
400 g
sól
1/2 łyżeczki
dowolne świeże zioła
do posypania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy oczyszczone pomidorki cherry i czosnek w łupinkach. Polewamy 1 łyżką oliwy i mieszamy. Pomiędzy warzywami, pośrodku kładziemy kostkę fety i polewamy pozostałą oliwą. Posypujemy suszonym oregano, płatkami chili i świeżo mielonym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 30 minut.

krok 2

W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Upieczoną fetę z pomidorami wyjmujemy z piekarnika. Czosnek wyciskamy ze skorupek, a następnie delikatnie rozgniatamy widelcem, podobnie rozdrabniamy fetę i pomidorki, by uzyskać gęsty sos. Mieszamy. Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Nakładamy gotowe danie na talerze, dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk