Kukbuk
Kukbuk

Łosoś pieczony z fetą i pomidorkami koktajlowymi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
filet z łososia bez skóry
250 g
oliwa
20 ml
sól
szczypta
świeżo mielony czarny pieprz
szczypta
cytryna
1/2 sztuki
pomidorki koktailowe
200 g
feta
100 g
czosnek
2 ząbki
masło
30 g
świeży koperek
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Łososia myjemy, osuszamy, a następnie smarujemy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Skrapiamy odrobiną soku z cytryny.

krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy filety z łososia, pomidorki koktajlowe, fetę pokrojoną w kostkę oraz obrany i przekrojony na pół czosnek. Na wierzchu ryby kładziemy plasterki cytryny, posypujemy wiórkami masła. Wstawiamy naczynie do piekarnika na 20-25 minut.

krok 3

Upieczonego łososia przekładamy na talerze razem z dodatkami. Posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk