Kukbuk
Kukbuk

Feta zapiekana z chlebem i pomidorami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
pomidor malinowy
3 sztuki
feta
150 g
chleb
3 grube, duże kromki
czosnek
1 ząbek
oliwa
50 ml
zioła prowansalskie
1 łyżeczka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

W piekarniku włączamy termoobieg, nagrzewamy urządzenie do 200 stopni.

krok 2

Pomidory, fetę i chleb kroimy w grubą kostkę, czosnek obieramy i przekrawamy na pół. Na dno naczynia żaroodpornego wrzucamy czosnek, następnie pomidory wymieszane z fetą i chlebem. Wierzch polewamy dobrej jakości oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy naczynie do piekarnika na 10 minut. W tym czasie chleb powinien się ładnie zarumienić, a feta delikatnie przypiec. Zapiekankę podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk