Wystarczyło parę godzin, by świat oszalał na punkcie fety. Wszystko za sprawą TikToka, na którym opublikowano banalny przepis na makaron z greckim serem. Od stycznia hasztag #fetapasta miał ponad 600 milionów wyświetleń, nie licząc podobnych publikacji na Instagramie, Facebooku oraz Twitterze. By zrobić „baked feta pasta”, wystarczą opakowanie klasycznego greckiego sera, oliwa, czosnek i pomidorki cherry. W efekcie otrzymujemy niezwykle kremowy sos, który doskonale łączy się z różnego rodzaju makaronem. I choć przyznajemy, że danie wygląda niezwykle zachęcająco, zwłaszcza o tej porze roku, to sposobów na zapieczenie i podanie fety jest znacznie więcej. Grecki owczy ser znakomicie wzbogaca codzienne posiłki, a przy niewielkim nakładzie pracy można z niego przygotować rewelacyjny obiad na kilka dni. Sprawdźcie, która z naszych 14 propozycji zasmakuje wam najbardziej!
Do czego użyć fety?
Lekko pikantna, słona i niezwykle krucha – feta jest jednym z symboli greckiej kuchni. Choć zwykle podaje się ją na zimno, równie wybornie smakuje zapiekana. I to nie tylko z pomidorami. Do czego dodać fetę?
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Feta pieczona z pomidorami
Baked feta pasta możecie zrobić też w wersji bez makaronu. Gwarantujemy, że danie będzie równie smaczne, ale za to zdrowsze. Pomidorki cherry wystarczy umyć, skropić oliwą i zapiec razem z kostką fety. W ciągu pół godziny smaczny i aromatyczny lunch będzie gotowy. Pst! Jeśli lubicie coś pochrupać, to zapieczona już feta będzie dobrze smakować z grzanką z ulubionego pieczywa.
Feta zapiekana z chlebem i pomidorami
Chleb zapiekany z serem – to zawsze brzmi dobrze. W tej wersji sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło. Wszystkie składniki pokrójcie w grubą kostkę, skropcie dobrej jakości oliwą i zapieczcie. Wystarczy nieco ponad 20 minut i danie będzie gotowe, a oszałamiający zapach ziół przyciągnie do stołu wszystkich domowników.
Zobacz jak przygotować fetę zapiekaną z chlebem i pomidorami >>
Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji wypróbować przepisu na baked feta pasta, to prezentujemy jego KUKBUK-ową wersję. Ulubiony makaron ugotujcie al dente i wymieszajcie z zapieczoną z pomidorami, czosnkiem i płatkami chili fetą. Przed podaniem posypcie świeżymi ziołami. To proste i bardzo szybkie w przygotowaniu danie zasmakuje każdemu.
Wypróbuj przepis na makaron z pieczoną fetą i pomidorkami >>
Łosoś pieczony z fetą i pomidorkami koktajlowymi
Pieczony łosoś to już klasyk. Co więcej, można go podawać na tysiące sposobów, a każdy z nich jest równie smaczny. Słony grecki ser świetnie się łączy z delikatnym mięsem ryby, a dzięki czosnkowi i cytrynie danie nabiera wyrazistszego smaku. Oprócz gwarantowanej satysfakcji z jedzenia ten przepis ma jeszcze jedną istotną zaletę – nie wymaga żadnych kulinarnych zdolności i sprawia, że obiad jest błyskawicznie gotowy.
Zobacz jak przygotować pieczonego łososia z fetą i pomidorkami koktajlowymi >>
Tarta z łososiem, pomidorkami i pieczoną fetą
Kolejna propozycja na połączenie słonej i nieco pikantnej fety z delikatnym łososiem. Filety wraz z duszonym szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i greckim serem wyłóżcie na podpieczony spód tarty i zapieczcie ją w piekarniku. Świetnie się sprawdzi jako zdrowy obiad, a co więcej, ten apetyczny lunch możecie zabrać ze sobą na drugi dzień do pracy.
Wypróbuj przepis na tartę z łososiem, pomidorkami i pieczoną fetą >>
Żytnia tarta z brokułem i fetą
Ten przepis na wytrawną tartę z brokułem i ze słonym serem prosto z Półwyspu Peloponeskiego jest dowodem na to, że feta dobrze smakuje nie tylko z makaronem. Przygotujcie kruche ciasto z mąki żytniej, a brokuł zmiksujcie z greckim serem i jajkiem. Gotowy farsz nałóżcie na podpieczony spód i zapiekajcie jeszcze paręnaście minut w piekarniku. Ostrzegamy: na jednym kawałku się nie skończy!
Frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą
Ziemniaki zawsze się znajdą w domu, a do tego można je jeść i na obiad, i na śniadanie. Frittata to włoski specjał, który o poranku skutecznie rozgrzewa i napełnia energią na cały dzień. W połączeniu ze słoną i nieco pikantną fetą nabiera kremowości i charakteru. Co więcej, to świetny i sprytny sposób na przemycenie solidnej porcji szpinaku w posiłkach dla dzieci.
Wypróbuj nasz przepis na frittatę z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą >>
Bruschetta z brzoskwiniami, pomidorami i fetą
Oto kolejny włoski sposób na fetę. Zamiast z makaronem podajcie ją pieczoną z owocami i pomidorami na chlebie. W ten sposób nie tylko przygotujecie w zaledwie 15 minut rewelacyjną kolację czy przystawkę, ale również pozbędziecie się z domu suchego i czerstwego pieczywa. Czy może być smaczniejszy sposób na zero waste?
Zobacz jak przygotować bruschettę z brzoskwiniami, pomidorami i fetą >>
Papryka faszerowana ziemniakami z kminkiem i fetą z masłem cytrynowo-tymiankowym
Faszerowana papryka to obiadowy klasyk. W połączeniu z fetą nabierze niepowtarzalnego charakteru i będzie jeszcze bardziej apetyczna. Zwłaszcza jeśli polejecie ją aromatycznym masłem cytrynowo-tymiankowym. Nie faszerujcie papryki kolejny raz mięsem mielonym czy ryżem – wypróbujcie nasz farsz ziemniaczany z fetą i kminkiem. Będziecie wracać do tego przepisu!
Soczewica z ziemniakami i kruszoną fetą
Wspominaliśmy, że uwielbiamy dania jednogarnkowe? Czerwona soczewica, cebula i czerwona papryka doskonale komponują się z ziemniakami i sosem pomidorowym. W takim zestawieniu świetnie sprawdzi się feta, która, wkruszona pod koniec gotowania, nada daniu wyrazistość. To także świetny pomysł na obiad dla dzieci.
Zobacz jak przygotować soczewicę z ziemniakami i kruszoną fetą >>
Sałatka z pieczonych warzyw z fetą
Jak jeszcze wykorzystać fetę? W wersji na ciepło z solidną porcją warzyw korzeniowych i dynią dostarczy mnóstwa witamin i wartościowych składników nawet w środku zimy. Nie przejmujcie się, jeśli trochę za bardzo spieczecie warzywa – dzięki temu nabiorą słodkości i głębokiego smaku.
Klopsiki greckie z grillowanymi warzywami i oliwkami
Feta z oliwkami to jedno z najlepszych możliwych połączeń. Gdy tylko poczujecie tęsknotę za śródziemnomorskimi wakacjami, sięgnijcie po inspiracje kulinarne prosto z południa Europy. Mięso indyka połączcie ze świeżymi ziołami i z fetą, a potem z masy uformujcie klopsiki. Po upieczeniu podajcie je w towarzystwie grillowanych warzyw i tzatziki na bazie jogurtu greckiego. Zdrowa grecka uczta gotowa!
Wypróbuj przepis na greckie klopsiki z grillowanymi warzywami i oliwkami >>
„Szakszuka” szpinakowa
Feta na patelni? Czemu nie! Proponujemy przepis na jedną z naszych ulubionych szakszuk. Zamiast do pomidorów jajka wbijcie do kremowego szpinaku usmażonego z gałką muszkatołową, czosnkiem i orzechami włoskimi. Ten sposób na grecki ser może się równać jedynie z pierogami ze szpinakiem i z fetą z dodatkiem łyżki kwaśnej śmietany.
Sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy
Idealna sałatka – ostra i orzechowa w smaku roszponka świetnie pasuje do słonej fety, kwaskowych owoców i sycącej soczewicy. Sałatkę przed podaniem polejcie miodowym winegretem. I tak zdrowy lunch lub lekki obiad będzie gotowy w nieco ponad pół godziny.
Wypróbuj przepis na sałatkę z roszponki, soczewicy i pigwy >>
Sałatka grecka
Tej sałatki nikomu nie trzeba przedstawiać, ale czasem warto sobie przypomnieć najprostszy i jeden z najbardziej znanych przepisów z greckim serem w roli głównej. Jak zrobić sałatkę z fetą? To proste. Pomidory, ogórki, czerwoną cebulę i fetę pokrójcie i połączcie w misce z ziołami i oliwą. Sałatkę możecie zjeść samą lub z grzankami.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
5 pomysłów na obiady z piekarnika
Są szybkie i nie wymagają stosu garnków. Sprawdzą się zarówno na lunch we dwoje, jak i w większym gronie głodomorów. Oto sposoby na smaczne i proste obiady z piekarnika.
- Ludzie i inspiracje
13 przepisów z sałatą
Zieloną, chrupiącą sałatę możemy dodać niemal do każdego dania. Jest zdrowa i podkreśla smak pozostałych składników. Zobaczcie, w jakich kompozycjach sprawdza się najlepiej!
- Ludzie i inspiracje
Weźcie to na chłodno. 10 przepisów bez gotowania
Co jeść, kiedy doskwiera upał? Wypróbujcie przepisy na dania, które przyniosą ukojenie w gorące dni!
- Ludzie i inspiracje
5 pomysłów na obiady z piekarnika
Są szybkie i nie wymagają stosu garnków. Sprawdzą się zarówno na lunch we dwoje, jak i w większym gronie głodomorów. Oto sposoby na smaczne i proste obiady z piekarnika.
- Ludzie i inspiracje
13 przepisów z sałatą
Zieloną, chrupiącą sałatę możemy dodać niemal do każdego dania. Jest zdrowa i podkreśla smak pozostałych składników. Zobaczcie, w jakich kompozycjach sprawdza się najlepiej!
- Ludzie i inspiracje
Weźcie to na chłodno. 10 przepisów bez gotowania
Co jeść, kiedy doskwiera upał? Wypróbujcie przepisy na dania, które przyniosą ukojenie w gorące dni!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?