Pora na ostateczne pożegnanie z latem i jego smakami. Pora otworzyć pękate słoiki z przysmakami mijającego roku, sięgnąć po długo oczekiwane dynie i grzyby, nacieszyć podniebienie rozgrzewającymi kremowymi zupami. Proponujemy kilka przepisów, dzięki którym łatwo zapomnicie o jesiennej słocie.
![hummus z dynią, hummus z pieczoną marchewką, domowy hummus, jak zrobić hummus, hummus idealny, hummus dyniowy, zdrowy hummus, pasta do chleba, kuchnia libańska](https://mediaconvert.kukbuk.pl/9YMU0qc-tUfkzskTr5Z_wwx-i3QsA4DgwM9nc7vosRM/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTgv/aHVtbXVzX3pfZHlu/aWFfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg)
20 przepisów na jesienne smaki
Dla smakoszy, miłośników korzennych przypraw i tych, dla których hygge to motto każdego dnia. Przedstawiamy menu idealne na początek jesieni – przepisy na pyszne i kolorowe dania.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Ula Demczuk
śniadnie
![gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami, gofry gryczane, bezglutenowe gofry, śniadanie bez glutenu, śniadanie na słodko, gofry bezglutenowe, karmelizowane jabłka](https://mediaconvert.kukbuk.pl/1LY56D4MOte8wPWgxLQmS-5WDUYGNqOvgFjfD5h5t38/fit/550/0/fp:0.5:0.38/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDgv/R29mcnlfZ3J5Y3ph/bmVfMV90aW5pZmll/ZC5KUEc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/ULANFDRMB_H4Eu1DsMOveAdMjSUM-739cXj79nnNmy0/fit/1100/0/fp:0.5:0.38/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDgv/R29mcnlfZ3J5Y3ph/bmVfMV90aW5pZmll/ZC5KUEc.jpg 1010w)
Gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami >>
Trudno wyobrazić sobie jesień bez smaku i zapachu prażonych jabłek. W naszej propozycji – w wersji karmelizowanej, z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej i rozgrzewającego kardamonu – stanowią świetne towarzystwo dla bezglutenowych gofrów gryczanych. Słodkie śniadanie albo podwieczorek po długim jesiennym spacerze – brzmi jak plan na weekend!
![masło orzechowe, domowe masło orzechowe, masło z nerkowców, masło z orzechów ziemnych, dodatek do kanapek, jak zrobić masło orzechowe, przepis Monika Walecka, Gotujebolubi](https://mediaconvert.kukbuk.pl/9WVcF894RRNzRgk3PyMkGZZp-og_7hl7ZIpMIuquX-U/fit/550/0/fp:0.51:0.32/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTAv/MzR4UThfdGluaWZp/ZWQuanBlZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/6NE_pEq28LcqDsWxnnLHw0x-67gFBPGk5pMv7s6kfg4/fit/1100/0/fp:0.51:0.32/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTAv/MzR4UThfdGluaWZp/ZWQuanBlZw.jpg 1010w)
Masło orzechowe >>
Krem z prażonych orzechów bez cukru świetnie sprawdzi się jako pożywny dodatek do jesiennych posiłków. Przechowujcie go w lodówce do tygodnia i śmiało dodawajcie do najróżniejszych potraw – owsianek, naleśników, ale też do kanapek czy sosów.
![Owsianka z karmelizowanymi gruszkami i orzechami](https://mediaconvert.kukbuk.pl/SXRWgRcSCWRaK_AtHHocW36R7duTbh1x4ihrTW2xDwA/fit/550/0/fp:0.49:0.62/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTIv/RTY3RTQ1REEtQTYy/Qy00NDM4LUE3ODYt/Mjg3MTZENjcxQzFC/X3RpbmlmaWVkX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/sbDkki0-21PlHq7sIJeEEg215vfyAdImLhVRxsLM28I/fit/1100/0/fp:0.49:0.62/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTIv/RTY3RTQ1REEtQTYy/Qy00NDM4LUE3ODYt/Mjg3MTZENjcxQzFC/X3RpbmlmaWVkX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami włoskimi >>
Gruszka karmelizowana w brązowym cukrze z dodatkiem soku z cytryny idealnie dopasuje się do kremowej owsianki na mleku. Podana z orzechami włoskimi i ze szczyptą korzennych przypraw, to szybkie i sycące śniadanie, idealne w krótkie jesienne poranki.
![socca z pesto i serem, placek z mąki z ciecierzycy, danie bezglutenowe, pizza bezglutenowa, szybki obiad, dieta bezglutenowa, pizza z serem, ciecierzyca, placek z ciecierzycy, szybka pizza](https://mediaconvert.kukbuk.pl/nbvLjrqbKW3gY0GxyjB3W86WvEpANB5Wn4BwEWXD1fQ/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDUv/c29jY2EtY3p5bGkt/cGxhY2VrLXotbWFr/aS16LWNpZWNpZXJ6/eWN5LXotcGVzdG8t/aS1zZXJlbS03NzB4/NzIwX3RpbmlmaWVk/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/awu0WuM2JI69KMc8ymAFvJAba5zHdO6oFNPrqcaSWBQ/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDUv/c29jY2EtY3p5bGkt/cGxhY2VrLXotbWFr/aS16LWNpZWNpZXJ6/eWN5LXotcGVzdG8t/aS1zZXJlbS03NzB4/NzIwX3RpbmlmaWVk/LmpwZw.jpg 1010w)
Socca z cukinią i jabłkiem >>
Socca, czyli chrupiący placek z mąki z ciecierzycy z pesto i serem. Zapieczony z cukinią i jabłkiem, jest znakomitą bezglutenową alternatywą dla pizzy czy focaccii. Znaczna zawartość roślinnego białka sprawi, że świetnie sprawdzi się jako pożywna przystawka lub przekąska do pracy i szkoły.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/LBC1ZG8qxC0ft_ooAO2u66sngkG4Yaeju71ng3aS3WM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMDMv/aHVtbXVzX3pfZHlu/aV90aW5pZmllZC5q/cGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/xp_MPlAcn0N33SbelCR1MfIekiY4U1g6642PnSR4h54/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMDMv/aHVtbXVzX3pfZHlu/aV90aW5pZmllZC5q/cGc.jpg 1010w)
Humus z dyni z pieczonymi marchewkami >>
Pieczona dynia skrada nasze serca w każdej odsłonie. Dołączona do humusu, nadaje aromatycznej paście słodki charakter. Upieczone jednocześnie marchewka i chrupiąca ciecierzyca, natka pietruszki, sezam, szczypta słodkiej papryki – te dodatki wniosą znane smaki na kolejny poziom.
zupa
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/uEQFvdjBxlhxWVy_aiGJ4YCpLAz5d_KUmws5RvrcG4g/fit/550/0/fp:0.31:0.57/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMTAv/a3JlbV9wb21pZG9y/b3d5X3pfcGFwcnlr/JUM0JTg1X3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/0oNusypCSMeb_VIQEND0IGTQ6p2wRdI7mWQy7z7Qpv0/fit/1100/0/fp:0.31:0.57/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMTAv/a3JlbV9wb21pZG9y/b3d5X3pfcGFwcnlr/JUM0JTg1X3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Krem pomidorowy z pieczoną papryką >>
Krem z pieczonych czerwonych warzyw to maksimum smaku dojrzałych pomidorów i nieco dymnego aromatu pieczonej papryki. Upieczone warzywa zblendujcie do waszej ulubionej konsystencji, dodajcie sól himalajską i bazylię i cieszcie się lekką wersją smaków późnego lata.
![francuska zupa cebulowa, zupa cebulowa, grzanka z serem, co do zupy, dodatki do zupy, kuchnia francuska](https://mediaconvert.kukbuk.pl/h8C-de5XFmdCjz5qSw139hUb1hX219RCPf2J1nNE474/fit/550/0/fp:0.6:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDMv/WnVwYV9jZWJ1bG93/YV9kQmpLaHVoX3Rp/bmlmaWVkX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/MPz016esElvnPcNlPe6fatP1OqJDan64ra0KwBuD6dA/fit/1100/0/fp:0.6:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDMv/WnVwYV9jZWJ1bG93/YV9kQmpLaHVoX3Rp/bmlmaWVkX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Francuska zupa cebulowa >>
Trudno wyobrazić sobie chłodne jesienne popołudnia bez rozgrzewającego smaku gęstej zupy cebulowej. Z dodatkiem białego wina, doprawiona czarnym pieprzem i tymiankiem, jest marzeniem każdego zmarzniętego spacerowicza. Dodatkowo – co równie istotne – jest świetnym pretekstem do przygotowania grzanek z serem.
![zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem, zupa dyniowa, krem z dyni, zero waste, jak nie marnować jedzenia, co z resztek chleba, rozgrzewająca zupa krem, zupa krem, danie z resztek](https://mediaconvert.kukbuk.pl/HUYpHg-iMjv5e-96X0mEDoiPvJyUWCSaHKK0HMUehys/fit/550/0/fp:0.41:0.86/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDgv/cHJ6ZXBpc19keW5p/YS0xLTc3MHg1NThf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/y8MRcJjG6g4CSGeqp38DhL9PO0X7qU3wHf_4aSVNThc/fit/1100/0/fp:0.41:0.86/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDgv/cHJ6ZXBpc19keW5p/YS0xLTc3MHg1NThf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie >>
Kiedy już znudzi wam się klasyczny krem z dyni, spróbujcie tej nieco pikantnej wersji z dodatkiem chleba na zakwasie i powideł śliwkowych. Przygotowanie zupy zacznijcie od podsmażenia cebuli, czosnku i imbiru. Do aromatycznej mieszanki dodajcie dynię hokkaido, bulion i przyprawy. Na koniec zblendujcie do pożądanej konsystencji i podajcie z prażonymi pestkami dyni.
![zupa krem z dyni, krem z dyni, wegańska zupa dyniowa, zupa dyniowa na ostro, zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym, szybka zupa, szybki obiad, danie jednogarnkowe, rozgrzewający obiad, co z dyni](https://mediaconvert.kukbuk.pl/OvMj2v3rlJ8DYRCPcHX3tXgLGtRR-kUVLHYFzk5dEpw/fit/550/0/fp:0.9:0.44/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDUv/a3JlbS0xLTc3MHg3/NzJfdGluaWZpZWRf/dGluaWZpZWRfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/VVESG0f1lOcMGsQuAwOI6T02hQRKvpSjwyRzPjfG0Fo/fit/1100/0/fp:0.9:0.44/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDUv/a3JlbS0xLTc3MHg3/NzJfdGluaWZpZWRf/dGluaWZpZWRfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Krem dyniowy z mlekiem kokosowym >>
Klasyczny krem z dyni piżmowej lub hokkaido z mleczkiem kokosowym, czyli „mała czarna” na nawet najbardziej eleganckie obiady wegańskie. Mleczko kokosowe sprawi, że zupa będzie kremowa i lekka w smaku, a dodane już po rozlaniu do misek, stworzy apetyczny, zachęcający do jedzenia wzór.
![zupa z soczewicy z morelami, zupa z soczewicy, soczewica w pomidorach, ostra zupa z soczewicy, czerwona soczewica, danie z soczewicy, soczewica, suszone morele, rozgrzewająca zupa](https://mediaconvert.kukbuk.pl/cq1fqNaR5MtBsgsfB4C7gTYhbpRL7dg_e0ULxBLS-lk/fit/550/0/fp:0.51:0.68/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTIv/enVwYV9zb2N6ZXdp/Y2Ffel9tb3JlbGFt/aV8xX3RpbmlmaWVk/X3RpbmlmaWVkX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/kaEAFZ0xho9a7FNF27yGEwKtng8meTNP-j7-q6__Jfg/fit/1100/0/fp:0.51:0.68/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTIv/enVwYV9zb2N6ZXdp/Y2Ffel9tb3JlbGFt/aV8xX3RpbmlmaWVk/X3RpbmlmaWVkX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Zupa z soczewicy z morelami >>
Idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią zupy, ale nie czują się po nich nasyceni. Słodko-pikantna zupa z korzennymi przyprawami to wzorowa przedstawicielka kremów, stanowiąca źródło porządnej porcji lekkostrawnego roślinnego białka. Czerwona soczewica dostarczy też witamin z grupy B i K oraz innych mikro- i makroskładników.
obiad
![grzybowe creme brulee, wytrawne creme brûlée, kuchnia francuska, creme brulee, grzyby, co z grzybów, danie z grzybami, obiad z grzybami, przekąski na przyjęcie](https://mediaconvert.kukbuk.pl/xkMWs9aclrLNIM8ghLCufduSzMWyoARpF__hXZSLbZ8/fit/550/0/fp:0.51:0.26/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDkv/SU1HXzUxMjctNzcw/eDExNTVfdGluaWZp/ZWRfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/LY8GJ5IFx7IXulJYdPA61FxzwtDIB3zQFaVP0vWP6Bo/fit/1100/0/fp:0.51:0.26/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDkv/SU1HXzUxMjctNzcw/eDExNTVfdGluaWZp/ZWRfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 1010w)
Grzybowe crème brûlée >>
Rozpustna, słona wariacja na temat słynnego francuskiego deseru. Smażone z szalotką, czosnkiem i tymiankiem świeże grzyby, zapieczone z masą jajeczną i z dodatkiem parmezanu, to prosta w przygotowaniu potrawa, która sprawdzi się równie dobrze w roli małego obiadu, jak przystawki przed elegancką kolacją.
![placki z cukinii i marchewki, placki z cukinii, placki warzywne, placki z warzyw, placki,](https://mediaconvert.kukbuk.pl/c6-9DCXXSQ2jksHRuYFQ_PQcrDUZjRpDcVBBfff7zr0/fit/550/0/fp:0.58:0.46/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTIv/cGxhY2tpX3pfY3Vr/aW5pM190aW5pZmll/ZF90aW5pZmllZC5q/cGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/ce2RzvmuyTmeXCC4-2D9rB19zloLEnQ2rImFlxWDNSU/fit/1100/0/fp:0.58:0.46/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTIv/cGxhY2tpX3pfY3Vr/aW5pM190aW5pZmll/ZF90aW5pZmllZC5q/cGc.jpg 1010w)
Placki z cukinii z marchewką i natką pietruszki >>
Są dania, do których wracamy przy każdej nadarzającej się okazji. Placki z cukinii i marchewki zdecydowanie do nich należą – szybkie i łatwe w przygotowaniu, są niezastąpionym klasykiem letnich i wczesnojesiennych lunchów, obiadów i kolacji. Podajcie je z jogurtowym dipem i ze świeżą natką pietruszki – czołowym roślinnym źródłem żelaza.
![przepis na szparagi w azjatyckiej wersji](https://mediaconvert.kukbuk.pl/sngtPD-vPR2BAvKp_5w3Lk0VLmESAX8jv-b5eHnrBUg/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMTkv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMDUtMTlf/b18xMy4yOS4xNl90/aW5pZmllZC5wbmc.png 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/IvNUF-erZu8bj2yGcqG-uXZ5bC73ei3Hjdvk56BM7vo/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMTkv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMDUtMTlf/b18xMy4yOS4xNl90/aW5pZmllZC5wbmc.png 1010w)
Bok choy z grzybami i imbirem >>
Mimo że owoce jesiennych grzybobrań kojarzą się głównie ze śmietanowym sosem kurkowym i z zupą borowikową, polecamy dać im szansę również w wersji azjatyckiej. Podduszone z winem ryżowym i usmażone w woku z kapustą pak choi, są świetną bazą inspirowanego Dalekim Wschodem posiłku.
![Chrupiące paluszki z cukinii w parmezanowej panierce (fot. Martyna Cybuch)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/TdRxlUdiyg3qDdLg6B2vUizEqqoZ7LBXJM3TWsDdkRE/fit/550/0/fp:0.26:-0.0/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTkv/RFNDMDQ0NTRfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/pC_Ek0CvyAN2_KXT4TaLJV98BiYvsBQyZY4HSrQmOpw/fit/1100/0/fp:0.26:-0.0/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTkv/RFNDMDQ0NTRfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce >>
Wczesna jesień to ostatni moment w roku, żeby cieszyć się cukinią przyrządzoną na wszystkie możliwe sposoby. Frytki z cukinii z piekarnika w serowej panierce to soczysty i niskotłuszczowy odpowiednik ziemniaczanej przekąski. Po upieczeniu frytek posypcie je solą i podajcie z jogurtowo-majonezowym dipem.
![szybki obiad dla dzieci](https://mediaconvert.kukbuk.pl/fRejYtU8p9VDw5Km1mzsfPXta1Vq00rZkvXQ-vhS1v4/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMDEv/cXVlc2FkaWxsYXNf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/GTtk8SJg-xGLyxZQSJbxV9ijVgga1axl_-rHCRlwIu4/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMDEv/cXVlc2FkaWxsYXNf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem >>
W tej wersji meksykańskiego dania łączymy klasyczne składniki – indyka, szpinak i stopioną mozzarellę – z dynią pieczoną z dodatkiem tymianku i suszonych płatków chili. Jej charakterystyczny słodki posmak wprowadza do potrawy jesienny klimat, a konsystencja nadaje daniu przyjemną kremowość.
![bakłażany z orzechami włoskimi, faszerowany bakłażan, sakiewki bakłażanowe, kuchnia arabska, kuchnia izraelska, przekąska na imprezę, lekka kolacja, wegańskie przekąski, wegański obiad](https://mediaconvert.kukbuk.pl/20tsvUym59IACdP2zfOuf8U99m0FSJRcAdpqko_V7kM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDYv/YmFrbGF6YW55LXot/b3J6ZWNoYW1pLXds/b3NraW1pLTc3MHg3/NTBfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Lxz3cLjtppZ6VVxE1lLAV13mRz5ulWf_QqRYTX3d4DY/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDYv/YmFrbGF6YW55LXot/b3J6ZWNoYW1pLXds/b3NraW1pLTc3MHg3/NTBfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 1010w)
Bakłażany z orzechami włoskimi >>
Jeśli bliskie wam są orientalne smaki, takie jak baba ghanoush czy humus, z pewnością przypadną wam do gustu te roladki z bakłażana. Masa z orzechów, czosnku, kolendry i kurkumy świetnie uzupełnia się smakiem i konsystencją z plastrami smażonego bakłażana. Tę wegańską przystawkę serwujcie ze świeżą kolendrą i z ziarnami granatu.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?