Kukbuk
Kukbuk
Krucha tarta pszenna z kremem z wiśniami z solonymi migdałami (fot. Lisia Kawiarenka)

20 przepisów na koniec lata

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Jak wykorzystać sezonowe warzywa i owoce do poprawy nastroju na przełomie sezonów? Przetestujcie nasze menu, dzięki któremu letnie smaki zostaną z wami jeszcze przez chwilę. Zapraszamy na ucztę końca lata.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Karolina Krause - Lisia Kawiarenka

Opublikowano: 20 Września 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

To już ostatni weekend astronomicznego lata. Wszyscy z pokorą patrzymy, jak przechodzi w jesień. Wróciliśmy z wakacji, dzieci poszły do szkoły, studenci szykują się do powrotu na uczelnie. Choć wciąż staramy się nie myśleć zbytnio o krótszych dniach i zimnych mżawkach, nie da się ukryć, że następuje zmiana sezonów.

Nawet jeśli pogoda nie rozpieszcza, na straganach wciąż czuć obfitość kończącego się lata. To właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze, śliwki najsłodsze, a jabłka najbardziej dojrzałe. Bogactwo natury warto wykorzystać do przyrządzenia rozkosznej uczty celebrującej koniec sezonu. A jeśli przezornie zamroziliście garść porzeczek, truskawek czy jagód, możecie zaszaleć w kuchni w iście wakacyjnym stylu. Poprawa humoru gwarantowana!

śniadanie

Przepis na wegański ryż na mleczku kokosowym z owocowym syropem (fot. Sylwia Kaleta)

Ryżowy pudding z wiśniami i rozmarynek >>

przystawka

Pomysł na szybkie grzanki z owocami i warzywami, brzoskwinią, pomidorami i serem feta (fot. Martyna Cybuch)

Bruschetta z brzoskwiniami, pomidorami i owczą fetą >>

Esencja lata na talerzu. Słodkie pomidorki i soczyste brzoskwinie przełamane smakiem świeżych ziół. Lekkie i rozkoszne połączenie. Taka przystawka natychmiast wprowadzi was w błogi nastrój.

danie główne

Reklama

deser

Bezglutenowe ciastka ptysiowe z kremem porzeczkowym (fot. Lisia Kawiarenka)

Bezglutenowe ptysie z kremem porzeczkowym >>

Zakończenie uczty musi być wyjątkowe i słodkie. Cukier naprawdę bywa lekiem na całe zło, a już na pewno w przypadku tego deseru. Puszyste ptysie przykryte kołderką maślano-porzeczkowego kremu, bezpiecznie wprowadzą was w objęcia nadchodzącej jesieni.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka