Kukbuk
Kukbuk
Krucha tarta pszenna z kremem z wiśniami z solonymi migdałami (fot. Lisia Kawiarenka)

25 przepisów na lato

Jak najlepiej wykorzystać letnie warzywa i owoce? Przetestujcie nasze menu, dzięki któremu poczujecie wakacje w pełni!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Karolina Krause / Lisia Kawiarenka

Opublikowano: 20 Września 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Wreszcie nadeszły wakacje! Czas na długo wyczekiwane urlopy, ciepłe noce, kąpiele w morzu i wycieczki rowerowe. Gdy inni planują kolejne wyjazdy, my wciąż nie możemy przestać myśleć o tym, jak najlepiej wykorzystać sezonowe smaki w kuchni. Podekscytowani, biegamy od jednego straganu do drugiego, wybierając najbardziej dorodne i pachnące warzywa, i owoce. To właśnie teraz bób jest najsmaczniejszy, maliny najsłodsze, a bakłażany najbardziej dojrzałe. Bogactwo natury warto zatem wykorzystać do przyrządzenia rozkosznej uczty celebrującej pełnię lata.

Tort z pankejków pełen soczystych owoców to doskonała propozycja na śniadanie, z kolei na obiad wybieramy lekką sałatkę z fasolką szparagową albo warzywne placuszki z kremowym dipem. A na deser rozpieszczamy podniebienia drożdżowym ciastem z porzeczkami lub jagodami. Takie lato lubimy najbardziej! A jeśli chcecie, by sezonowe smaki zostały z wami nieco dłużej, to niewykorzystane porzeczki, truskawki i borówki zamroźcie. Dzięki temu letnie smaki zostaną z wami na dłużej, a w chłodniejsze, jesienne wieczory będziecie mogli poprawić sobie humor, wracając wspomnieniami do wakacyjnych wyjazdów.

śniadanie

Trzy muffiny z malinami (fot. Maciek Niemojewski)

Maślankowe muffiny z malinami >>

Takie muffiny na śniadanie ucieszą każdego. Ciasto na babeczki przygotujecie z mąki pszennej, maślanki i jajek. Dla aromatu dodajcie do środka odrobinę skórki z cytryny. Do foremek rozlejcie równomiernie ciasto, dodajcie maliny i posypcie maślaną kruszonką.

Pankejki z malinami, kremem i migdałami (fot. Alison Marras / unsplash.com)

Śniadaniowy tort >>

Też czekacie na takie poranki cały rok? Pankejki, naleśniki czy omlety smakują tak dobrze tylko ze świeżymi owocami. W tej wersji po usmażeniu placków przekładamy je limonkowym kremem, na górze układamy mango, posypujemy malinami i wiórkami z kokosa. Dla przełamania słodyczy całości śniadania możecie posypać omlety listkami mięty i skórką z limonki.

Przepis na wegański ryż na mleczku kokosowym z owocowym syropem (fot. Sylwia Kaleta)

Ryżowy pudding z wiśniami i rozmarynem >>

Ryż ugotujcie na mleczku kokosowym, a w tym czasie przygotujcie wytrawny, nieco kwaskowy sos z wiśni. Do owoców dodajcie cukier i koniecznie rozmaryn. Gwarantujemy, że zapach będzie zniewalający i z pewnością przyciągnie domowników do stołu.

Słodki przepis z wiśniami - muffinki z czekoladą i owocami - przepis (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Muffiny z wiśniami i gorzką czekoladą >>

Czekolada i wiśnie to duet idealny. Te proste babeczki nie dość, że szybko się pieką, to jeszcze nie nastręczają wielu problemów podczas gotowania. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, dodać owoce i czekoladę, a potem przełożyć ciasto do foremek. I nie bójcie się eksperymentować z mąką – zamiast płaskurki możecie użyć mąki kokosowej, ryżowej, pszennej pełnoziarnistej lub gryczanej. Z kolei jogurt kokosowy możecie zastąpić jogurtem naturalnym lub śmietaną.

Deser malinowy z białej kaszy gryczanej (fot. Maciek Niemojewski)

Krem z białej kaszy gryczanej z malinami >>

W dzieciństwie za kaszą się raczej nie przepada. Na szczęście są sposoby, by przemycić zdrową porcję nasion oraz ziaren w apetycznej formie. Do środka dodajcie syrop z agawy i nie żałujcie sezonowych owoców.

szybkie placki owsiane z figami i bekonem

Placuszki owsiane z figami >>

Niewiele osób wie, że bekon najlepiej smakuje ze… słodkim syropem lub z miodem. Jeśli nie dowierzacie, to koniecznie wypróbujcie przepis na to wakacyjne śniadanie. Na pszenne placki z dodatkiem płatków owsianych wyłóżcie usmażone na złoto plasterki boczku, ćwiartki figi i polejcie je syropem z agawy, klonowym albo ulubionym miodem. To będzie naprawdę pożywne i smaczne śniadanie.

Śniadanie z owocami - Dutch baby z kremem cytrynowym czyli omlet z piekarnika

Dutch baby z kremem cytrynowym i malinami >>

Przepadacie za omletami? No to pora spróbować ich w wersji zapiekanej. Do puszystego omleta dodajcie maliny i gęsty krem cytrynowy. By śniadanie nabrało więcej charakteru, dobrze jest dodać rabarbar, wcześniej uduszony z solidną porcją cukru. Takiemu śniadaniu nie oprze się nawet największy niejadek.

przystawka

Pomysł na szybkie grzanki z owocami i warzywami, brzoskwinią, pomidorami i serem feta (fot. Martyna Cybuch)

Bruschetta z brzoskwiniami, pomidorami i owczą fetą >>

Esencja lata na talerzu. Słodkie pomidorki i soczyste brzoskwinie przełamane smakiem świeżych ziół. Lekkie i rozkoszne połączenie. Taka przystawka natychmiast wprowadzi was w błogi nastrój.

Przepis na szybką sałatkę z tofu w sam raz na lunch do pracy (fot. Ula Demczuk)

Sałatka z zielonej fasolki i wędzonego tofu >>

To proste i sycące danie, idealne do podania na kolację albo obiad. Tofu oprószcie wędzoną papryką i wymieszajcie z oliwą. Fasolkę ugotujcie, a w tym czasie zajmijcie się przygotowaniem winegretu. Na koniec uprażcie na patelni posiekane migdały.

Szybkie placuszki z kalafiora - obiad dla dzieci (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Placki z kalafiora z kremowym labnehem >>

Warzywne placki na obiad to zawsze dobry pomysł. Szczególnie kiedy trwa właśnie sezon na kalafiora. Zamiast bułki tartej możemy wykorzystać panierkę panko – dzięki temu placki będą wyjątkowo chrupiące. A gdy już skończycie smażenie, zabierzcie się za przygotowanie dipu na bazie jogurtu z dodatkiem za’ataru.

Szybka sałatka z rukoli z pieczonym burakiem, wiśniami i kozim serem (fot. Sylwia Kaleta)

Sałatka z wiśni, buraka i koziego sera >>

Taka sałatka nie wymaga pieczenia, gotowania ani smażenia. Tym razem nie pieczcie buraka, tylko kupcie już ugotowanego. Wystarczy go pokroić, wymieszać ze słonym kozim serem i podać na liściach rukoli. Jeszcze wiśnie, odrobina dressingu z miodem i octem balsamicznym oraz pestki dyni – i obiad będzie gotowy w zaledwie 20 minut.

Chrupiące paluszki z cukinii w parmezanowej panierce (fot. Martyna Cybuch)

Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce >>

Tych frytek nie może zabraknąć na żadnym wakacyjnym przyjęciu. Gdy tylko pojawią się na stole, od razu znikają w zaskakującym tempie. Cukinia w panierce z parmezanu i bułki tartej przyjemnie chrupie, a zanurzona w jogurtowo-majonezowym dipie nie ma sobie równych. Uwaga! Jeśli zrobicie je choć raz, znajomi będą was nieustannie prosić, byście je ponownie przygotowali.

zielona fasolka szparagowa, chorizo, migdały i ziemniaki - przepis na sałatkę

Sałatka z fasolki szparagowej i chorizo >>

Przy szykowaniu tego dania najwięcej czasu zajmuje przygotowanie fasolki. Po odcięciu końcówek ugotujcie ją z ziemniakami. W tym czasie możecie podsmażyć chorizo na patelni, a na koniec doprawić sałatkę wędzoną papryką. Wszystko zajmie wam zaledwie kwadrans.

Przepis na placuszki z kalafiora w panierce z płatków migdałów (fot. Sylwia Kaleta)

Kotleciki z kalafiora w migdałach >>

Połączenie miękkiego kalafiora z chrupiącymi płatkami migdałów to strzał w dziesiątkę! Zdrowe kotleciki przygotujecie z zaledwie kilku składników. Co więcej, nie musicie ich smażyć – wystarczy, że wyłożycie blachę papierem do pieczenia i włożycie kotleciki do piekarnika.

danie główne

Kalafior w panierce to alternatywa dla burgerów lub kotletów mięsnych, przepis na wegańskiego burgera (fot. Ula Demczuk)

Burgery z kalafiora z majonezem miso >>

To absolutny hit KUKBUK-a, o którym lubimy przypominać w naszych zestawieniach! I tym razem nie mogło go zabraknąć – przecież trudno wyobrazić sobie lato bez chrupkich liści sałaty i apetycznego kalafiora. Zamiast mięsnego kotleta, przygotujcie kalafiora w chrupiącej panierce. Z wegańskim majonezem miso otrzymacie parę doskonałą.

Szybka frittata z kalafiorem i szafranem - pyszny przepis (fot. Ula Demczuk)

Frittata z kalafiorem i szafranem >>

Smażony i zapiekany omlet to włoski sposób na śniadanie. My jednak lubimy nieco zamieszać w kuchni i danie to proponujemy na obiad. Do środka wrzućcie szpinak, kalafiora i pora. Całość przyprawcie pieprzem i, najważniejsze, szafranem. Gdy frittata będzie się zapiekać, wy możecie spokojnie się oddać błogiemu leniuchowaniu na tarasie lub balkonie.

Reklama
Ekspresowawa, sycąca sałatka do lunchboxu - sałatka z pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera - PRZEPIS na sałatkę z fasolką (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Sałatka z pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera >>

Latem, gdy jest ciepło i duszno czasem na obiad wystarczą jedynie lekkie sałatki. Dlatego liście sałaty rzymskiej wyłóżcie na pęczak, dodajcie groszek cukrowy, fasolkę szparagową i polejcie całość sosem miętowym. Jeśli nie przepadacie za wędzonym serem, możecie użyć koziego lub innego, który szczególnie lubicie.

zupa idealna na upały - chłdnik w stylu bałkańskim

Chłodnik bakłażanowy >>

W letnim sezonie nie sposób nie zjeść chłodnika. Jeśli nieco wam się już znudziła klasyczna wersja, to zabierzcie się za bakłażana. Oberżynę zgrillujcie, a następnie zmiksujcie z aromatycznymi ziołami, orzechami i papryką. Wyrazistość chłodnikowi nadacie dzięki pesto z pietruszki z odrobiną sosu worcester. A na koniec miskę zupy podajcie głodnym domownikom w towarzystwie grzanek ze świeżej ciabatty i z cierpkich jeżyn. Ostrzegamy, że na jednej porcji się nie skończy.

przepis na zielone wegańskie curry

Wegańskie curry z kalafiorem i fasolką >>

To curry zaostrza apetyty na egzotyczne wyprawy i dalekie podróże. Jego gotowanie zacznijcie od przygotowania fasolki szparagowej i kalafiora. Warzywa upieczcie, a w tym czasie będziecie mogli zająć się cukinią, cebulą i papryką. Na koniec wlejcie mleczko kokosowe – i po chwili gotowania curry będzie gotowe. Jeśli za bardzo zgęstnieje, możecie dodać odrobinę wody.

deser

Bezglutenowe ciastka ptysiowe z kremem porzeczkowym (fot. Lisia Kawiarenka)

Bezglutenowe ptysie z kremem porzeczkowym >>

Do tych ptysiów nie potrzebujecie mąki pszennej. Bazę przygotujecie z mąki ryżowej i kukurydzianej, dzięki czemu deseru będą mogły spróbować również osoby unikające glutenu. Gotowe ciastka rozkrójcie i przełóżcie kremem z mascarpone i porzeczkami. Ostrzegamy, że zazwyczaj na jednym ptysiu się nie kończy!

Krucha tarta z kremem migdałowym i sezonowymi owocami - wiśniami, malinami, morelami - PRZEPIS

Tarta z kremem migdałowym i owocami >>

Do tego ciasta możecie użyć wszystkich ulubionych owoców. Nie żałujcie malin, truskawek, moreli czy brzoskwiń – wszystkie będą się doskonale komponować z kruchym spodem. Aby dopełnić rozkoszy podniebienia, przygotujcie krem z mąki migdałowej, masła i jajek. Nie pożałujecie!

przepis na lekkie cisto z czarnymi porzeczkami, malinami bądź jagodami (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Ciasto z porzeczkami >>

To proste, letnie ciasto zrobicie w nieco ponad pół godziny. W wersji klasycznej upieczcie je z mąki pszennej, ale zachęcamy was do eksperymentowania. Ciasto na bazie mąki gryczanej też jest rewelacyjne! Jeśli nie macie porzeczek, użyjcie dowolnych sezonowych owoców. I nie zapomnijcie, by przed podaniem posypać deser cukrem pudrem!

Clafoutis z jeżynami lub czereśniami >>

Ten francuski deser smakuje wybornie niezależnie od tego, jakie sezonowe owoce do niego wybierzecie. Jeżyny, czereśnie, wiśnie, a nawet śliwki odnajdą się w nim doskonale. Do przygotowania wypieku nie potrzebujecie wielu składników, a przed podaniem, by deser był jeszcze słodszy i prawdziwie rozpustny, posypcie go cukrem pudrem. 

Bezglutenowe ciasto z kruszonką z morelami i porzeczkami lub innymi sezonowymi owocami

Bezglutenowa krajanka z morelami i porzeczkami >>

Wszystkim, którzy nie mogą jeść mąki pszennej, polecamy ciasto z mąki gryczanej i ryżowej. Do tej krajanki najlepiej pasują morele i porzeczki, ale możecie wykorzystać dowolne letnie owoce. Gotowe ciasto polejcie lukrem i posypcie rozmarynem.

Lekkie ciasteczka biszkoptowe z orange curd i malinami >>

A gdyby tak połączyć maliny z pomarańczą albo cytryną? Przekonajcie się sami, które połączenie będzie lepsze. Do puszystych ciastek z biszkoptu możecie użyć dowolnego curdu – pomarańczowego lub cytrynowego. Na wierzchu ułóżcie maliny i udekorujcie deser ziołami. Ciastka będą nie tylko smaczne, ale również będą się wybornie prezentować.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka