Makowiec, sernik, kutia, piernik – na te świąteczne rarytasy czekamy przez cały rok. Grudzień nieodmiennie kojarzy nam się z zapachem wypiekanych ciast, rozchodzącym się po domu i uprzyjemniającym oczekiwanie na Gwiazdkę. I choć uwielbiamy klasyczne desery, to postanowiliśmy tradycyjny zestaw słodkości wzbogacić o nowe receptury. Mimo że te propozycje ze świętami mają niewiele wspólnego, z pewnością zrobią wrażenie na gościach i staną się hitem rodzinnych spotkań. Wypróbujcie przepisy na popisowe świąteczne ciasta!
15 popisowych ciast
Pavlova, pecan pie czy tort red velvet? W te święta klasyczne wypieki ustępują miejsca zaskakującym deserom.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Monika Walecka
Tort różowy
Tort na świątecznym stole? Czemu nie! W końcu trudno o lepszy słodki sposób na uczczenie wyjątkowego święta, jakim jest Boże Narodzenie. W zimowej wersji proponujemy tort na bezie szwajcarskiej, przełożony bitą śmietaną i pomarańczą. A do tego koniecznie ozdoby z różowego kremu maślanego. Ostrzegamy, że jeśli choć raz zrobicie ten tort, rodzina będzie się go domagać co roku.
Torcik bezowy z musem czekoladowym
Ten torcik gwarantuje mnóstwo przyjemnych doznań. Mus na bazie gorzkiej czekolady podkreślcie orzechową nutą. Do tego połączenia świetnie pasują słodko-kwaśne maliny. Pamiętajcie tylko, by schłodzić mus – w lodówce stężeje i łatwiej będzie go rozsmarować na bezie.
Tort kutia
Mak, konfitura pomarańczowa i śmietanka to w przypadku tego deseru słowa klucze. Kutia jest popularnym deserem kuchni kresowej i nieodłącznym elementem świątecznej tradycji. Tym razem jednak proponujemy przygotować ją w mniej klasycznej odsłonie, czyli wykorzystać do upieczenia tortu z amaretto i bakaliami.
Babka czekoladowo-sezamowa
Coś dla najbardziej zabieganych, którym zawsze brakuje czasu na pieczenie wymyślnych ciast. Ten deser jest prosty, a jego głównymi składnikami są czekolada i sezam. W połączeniu z polewą z orzeszków ziemnych będzie ciekawym i smacznym akcentem podczas wspólnego świętowania.
Korzenne ciasto dyniowe
To ciasto może z powodzeniem rywalizować z klasycznym piernikiem albo korzennym tortem. Skoro dynia na stałe zagościła na jesienno-zimowych stołach, czemu nie miałaby trafić do świątecznego menu? Blaty dyniowe przełóżcie kremem orzechowym na bazie mascarpone. I koniecznie dodajcie korzenne przyprawy, które sprawią, że deser będzie idealnie pasował do zimowej uroczystości.
Tarta wiśniowa z solonymi migdałami
Wiśnie w środku zimy? Od czego mamy mrożonki. Odrobina lata na świątecznym stole może być dla gości sporym zaskoczeniem. A jeśli dodacie do tego białą czekoladę i solone migdały, najbliżsi nie wyjdą z podziwu. Na początek zróbcie kruche ciasto. Gdy będzie się chłodzić w lodówce, przygotujcie nadzienie z wiśni, mascarpone i ze śmietanki.
Tort Red Velvet
Klasyk wśród tortów, od którego trudno się oderwać. Krwistoczerwony biszkopt z mascarpone – gwarantujemy – zachwyci każdego. Nie tylko w święta! Gdy blaty będą się piekły, wy zajmijcie się przygotowaniem kremu śmietankowego. Na koniec możecie tort udekorować dowolnymi sezonowymi owocami.
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z karmelem z daktylowym
Czekolada z pomarańczą będzie równie intrygującym połączeniem jak czekolada z ostrą papryczką. A ciasto czekoladowo-pomarańczowe polane przepysznym karmelem daktylowym to już czysta rozpusta. Co więcej, do zrobienia tego deseru możecie spokojnie użyć ksylitolu – a zatem będzie i smacznie, i zdrowiej.
Zobacz jak przygotować ciasto czekoladowo-pomarańczowe z karmelem daktylowym >>
Puszyste ciasto z masą makową
Makowiec w święta nie może się znudzić, zwłaszcza jeśli jemy go na zmianę z sernikiem. Jednak zamiast robić tradycyjnego drożdżowca, polecamy wam upiec ciasto z gorzkiej czekolady i przełożyć je masą makową z migdałami w płatkach, mascarpone i ze śmietaną. A do tego koniecznie nalewka wiśniowa i rum. Brzmi kusząco, prawda?
Pecan pie
Placek wywodzący się z południa Stanów Zjednoczonych, pieczony na Święto Dziękczynienia, będzie intrygującą odmianą na stole zastawionym tradycyjnymi świątecznymi słodkościami. Ciasto pachnie obłędnie, a w nadzieniu, oprócz orzechów, wyczujecie syrop klonowy, wanilię i bourbon.
Sernik kajmakowy z karmelizowanymi bananami
Z kajmakiem możemy jeść wszystko. A w połączeniu z karmelizowanymi bananami i sernikiem smakuje wprost wybornie. Zanim podacie sernik, pamiętajcie, że powinien odstać w lodówce przynajmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc.
Wegański makowiec bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia to rozwiązanie dla tych, którym zawsze brakuje czasu, zwłaszcza w święta. Jeśli uwielbiacie makowiec, ale nie wiecie, jak obejść się bez jajek w cieście, mamy idealne rozwiązanie. Gorzka czekolada, mnóstwo orzechów, mak i mleczko kokosowe – tak przygotujecie rewelacyjne ciasto świąteczne, które zasmakuje nie tylko tradycyjnej części rodziny.
Rozpustny sernik czekoladowy
Rodzajów sernika jest bez liku – różnią się konsystencją, składnikami albo masą. Właściwie nie ma żadnych sernikowych reguł (no, może poza pieczeniem), co oznacza, że ogranicza nas tylko wyobraźnia. A ta podpowiada nam połączenie sernika z czekoladą!
Beza Pavlova jak z okładki
Królowa deserów będzie prawdziwą ozdobą podczas świątecznego podwieczorku. Dość wspomnieć, że w środku ma mascarpone i chałwę, a na wierzchu złote migdały i pestki granatu. Oprócz białek do jej zrobienia będziecie potrzebować kakao, mąki ziemniaczanej i śmietanki.
Sernik z palonym masłem
Kolejna propozycja, która na naszej stronie internetowej cieszy się ogromną popularnością. Zamiast mleć twaróg w maszynce, możecie go zblendować, a potem wymieszać z resztą składników. Prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi. I to palone masło…
Sernik z białą czekoladą i kajmakiem
Na początek przygotujcie domową masę kajmakową. Wystarczą: mleko, cukier i ekstrakt waniliowy. Potem pozostanie wam już tylko cieszyć się smakiem sernika z białą czekoladą, mascarpone i migdałami.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na torty wegańskie
Są łatwe w przygotowaniu, obłędnie wyglądają i wspaniale smakują. Oto proste przepisy na torty wegańskie – nie tylko dla roślinożerców.
- Ludzie i inspiracje
20 słodkich i słonych przekąsek na wieczór z przyjaciółmi
Zestaw przysmaków na spotkanie również online ze znajomymi przy planszówkach, konsoli lub serialowym maratonie.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na torty wegańskie
Są łatwe w przygotowaniu, obłędnie wyglądają i wspaniale smakują. Oto proste przepisy na torty wegańskie – nie tylko dla roślinożerców.
- Ludzie i inspiracje
20 słodkich i słonych przekąsek na wieczór z przyjaciółmi
Zestaw przysmaków na spotkanie również online ze znajomymi przy planszówkach, konsoli lub serialowym maratonie.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?