Kukbuk
Kukbuk
Przepis na tort różowy (fot. Michał Janica)

Tort różowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut + 35 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
BISZKOPT:
mąka pszenna
250 g
mąka ziemniaczana
70 g
jajko "zerówka"
5 sztuk
cukier
250 g
skórka z pomarańczy
1/2 sztuki
DO NASĄCZENIA:
sok z pomarańczy
1/4 szklanki
woda
1/4 szklanki
DO PRZEŁOŻENIA BISZKOPTÓW:
śmietanka
250 ml
cukier puder
2 łyżki
skórka z pomarańczy
1/2 sztuki
KREM MAŚLANY NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ:
białko jajka
6 sztuk
sól
szczypta
cukier
350 g
masło
460 g
olejek pomarańczowy
kilka kropli
różowy barwnik spożywczy
odrobina

przepis: Zofia Bauman-Nykowska / PiniataSłodkości


zdjęcie: Michał Janica

krok 1

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy.

krok 2

Białka z pięciu jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Delikatnie mieszając, dodajemy po kolei żółtka oraz skórkę z pomarańczy, a następnie partiami mąkę.

krok 3

Na dno tortownicy o średnicy 20-21 centymetrów kładziemy okrągły kawałek pergaminu o takich samych wymiarach. Przekładamy do niej masę, wyrównujemy ją i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 35 minut (do tak zwanego suchego patyczka). Odstawiamy do wystygnięcia, przekrawamy na trzy równe blaty.

krok 4

Sok pomarańczowy mieszamy z wodą. Kremówkę schładzamy, ubijamy, pod koniec wsypując cukier puder. Delikatnie mieszając, dodajemy otartą skórkę z cytryny.

krok 5

Sześć białek umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i cukier i ustawiamy nad kąpielą wodną. Podgrzewamy, mieszając rózgą, tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, i odstawiamy. Kiedy białka lekko przestygną, ubijamy je w mikserze przez około 10 minut, aż masa będzie bardzo gęsta i zimna. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy pokrojone na kawałki masło o temperaturze pokojowej. Kiedy krem maślany stanie się rzadszy i będzie wyglądał na zwarzony, miksujemy dalej, by wyraźnie zgęstniał. Pod koniec dodajemy olejek pomarańczowy i barwnik.

krok 6

Na paterze układamy pierwszą część biszkoptu, nasączamy ją 1/3 mieszanki soku i wody, smarujemy połową bitej śmietany i przykrywamy następnym blatem. Ten nasączamy połową pozostałego ponczu i smarujemy resztą kremu. Na górę kładziemy trzeci blat i nasączamy go ostatnią częścią ponczu.

krok 7

Częścią maślanego kremu smarujemy wierzch i boki tortu, resztę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie ostrej łezki lub łyżeczki. Trzymając rękaw w pozycji pionowej, z wąską częścią końcówki skierowaną na zewnątrz, a okrągłą w stronę ciasta, wyciskamy krem w kolumny z falbanek (powinny dotykać boków tortu). Po udekorowaniu boków ozdabiamy również wierzch.

krok 8

Tort przechowujemy w lodówce, wyjmujemy 20 minut przed podaniem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk