Tort różowy
czas przygotowania: 90 minut + 35 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
- BISZKOPT:
- mąka pszenna
- 250 g
- mąka ziemniaczana
- 70 g
- jajko "zerówka"
- 5 sztuk
- cukier
- 250 g
- skórka z pomarańczy
- 1/2 sztuki
- DO NASĄCZENIA:
- sok z pomarańczy
- 1/4 szklanki
- woda
- 1/4 szklanki
- DO PRZEŁOŻENIA BISZKOPTÓW:
- śmietanka
- 250 ml
- cukier puder
- 2 łyżki
- skórka z pomarańczy
- 1/2 sztuki
- KREM MAŚLANY NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ:
- białko jajka
- 6 sztuk
- sól
- szczypta
- cukier
- 350 g
- masło
- 460 g
- olejek pomarańczowy
- kilka kropli
- różowy barwnik spożywczy
- odrobina