Kukbuk
Kukbuk
Włoska szkoła gotowania Cristiny Catese – ciasta z owocami. Przepisy na proste ciasta z owocami

Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami

Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.

Cristina Catese

Tekst: Cristina Catese

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Filip Sadowski

Opublikowano: 30 Lipca 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Włoskie desery cieszą się popularnością i uznaniem na całym świecie. Kremowe tiramisu, delikatna panna cotta czy kruche sycylijskie cannoli to tylko niektóre spośród nich. Ale klimat śródziemnomorski sprzyja także obfitym zbiorom owoców, które doskonale komponują się ze słodkimi ciastami. To właśnie owocom Półwyspu Apenińskiego – figom, gruszkom, wiśniom – postanowiliśmy poświęcić kolejny odcinek cyklu „Włoska szkoła gotowania”, w którym wraz z Cristiną Catese zgłębiamy sekrety jej rodzimej kuchni.

Drzewa to coś więcej niż fragment krajobrazu – są domem dla ptaków i schronieniem dla dzieci, dają ludziom drewno i owoce

We wspomnieniach Cristiny drzewa zajmują wyjątkowe miejsce: – W ogrodzie przy moim rodzinnym domu rósł figowiec, który co roku obradzał owocami, a obok niego aromatyczna wiśnia i grusza, która wydawała brzydkie i krzywe, ale niesamowicie smaczne owoce. Nie wiem, jakie jest moje najwcześniejsze wspomnienie związane z tą przestrzenią, ale kiedy zamykam oczy, widzę siebie jako dziecko, przechadzającą się między drzewami z moją ciocią. Więź, która łączy nas z drzewami, jest niezwykle głęboka. W dzieciństwie czytałam „Barona drzewołaza” Itala Calvina i „Domek na drzewie” Bianki Pitzorno. Te lektury uświadomiły mi, że drzewa to coś więcej niż fragment krajobrazu – są domem dla ptaków i schronieniem dla dzieci, dają ludziom drewno i owoce. Ich meandrujące korzenie, słodkie owoce, delikatne liście i pachnące kwiaty lata później zainspirowały mnie do stworzenia przepisów na aromatyczne letnie ciasta. Cieszcie się ich smakiem w cieniu drzew.

Włoska szkoła gotowania Cristiny Catese – ciasta z owocami. Przepis na tartę z ricottą i wiśniami (fot. Maciej Niemojewski)

Tarta z ricottą i wiśniami

Ricotta, podobnie jak mascarpone, sprawdza się znakomicie zarówno w wytrawnych daniach, jak i deserach. Przygotowana na słodko, służy za nadzienie w jednym z najsmaczniejszych sycylijskich przysmaków – cannoli. My jednak postanowiliśmy połączyć ricottę z wiśniami i kruchym ciastem. Delikatnie kwaśny smak owoców i chrupiące brzegi tarty doskonale komponują się z kremowością i ze słodyczą sera, co sprawia, że deser nabiera niepowtarzalnego charakteru.

Sprawdź, jak przygotować tartę z ricottą i wiśniami >>

Włoska szkoła gotowania Cristiny Catese – ciasta z owocami. Przepis na świeżą tartę figowa (fot. Maciej Niemojewski)

Świeża tarta figowa

Kruche ciasto, aksamitny krem na bazie jajek i mleka, słodkie figi i chrupiące migdały – dla tego połączenia łatwo stracić głowę. To deser, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na talerzu. Koniecznie zróbcie go w środku lata, kiedy w sklepach i na targach można znaleźć świeże figi. Gwarantujemy, że ten smak przeniesie was do słonecznych Włoch.

Zrób świeżą tartę z figami >>

Włoska szkoła gotowania Cristiny Catese – ciasta z owocami. Przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretti (fot. Maciej Niemojewski)

Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretti

Oto prosty przepis na wyśmienite włoskie ciasto czekoladowe, które zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarczy, że przygotujecie prostą masę z czekolady, mleka, kakao i kilku innych składników, a następnie zanurzycie w niej obrane i pokrojone gruszki oraz posiekane ciasteczka amaretti. To znakomity deser, w którym koncentruje się smak i zapach śródziemnomorskiego lata.

Spróbuj przygotować ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretti >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk