Kukbuk
Kukbuk
Wegańskie curry z botwina i ciecierzycą. (fot. Maciek Niemojewski)

12 przepisów z botwiną

Czy w chłodniku, czy na sezonowej tarcie – botwina sprawdza się doskonale w każdym wydaniu. Jej delikatny smak koi nerwy, a zawarte w niej witaminy korzystnie wpływają na urodę. Jak najsmaczniej przyrządzić botwinę?

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Botwina to obowiązkowy składnik wiosennych dań. Jest lekkostrawna, pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Naukowcy wskazują, że zawiera substancje podobne do estrogenów, czyli hormonów piękna i młodości. Często jest mylona z boćwiną, dlatego warto wiedzieć, że botwina to odmiana buraka ćwikłowego. Z kolei boćwina jest burakiem liściowym, który ma większe liście i może występować w kilku kolorach.

W przeciwieństwie do swojej kuzynki botwina najlepiej smakuje, gdy jej liście są miękkie, a korzeń młodego buraka jest jeszcze mały. Dlatego, gdy tylko na straganach pojawiają się ciemnozielone listki poprzetykane bladoróżowymi nitkami, nie zwlekajcie i od razu kupcie kilka pęczków. Z botwiny przygotujecie słynny chłodnik litewski, którego smak podkręcicie soczystymi malinami, a także gorącą zupę z sezonowymi owocami. Botwinę możecie też dodać do aromatycznego curry i ułożyć na wytrawnej tarcie – nasza wyobraźnia nie zna granic!

Pesto z botwiny na grzankach (fot. Maciek Niemojewski)

Pesto z botwinki 

Coś dla miłośników pesto i tych, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni. Zamiast po bazylię sięgnijcie po botwinę, dodajcie słonecznik i nieco oliwy. Gotowym pesto z botwinki posmarujcie kanapkę, spód wiosennej wytrawnej tarty lub domowej pizzy. Co ważne, możecie je przechowywać w lodówce nawet przez 10 dni.

Sprawdźcie, jak zrobić pesto z botwinki >>

pomysł na szybkie śniadanie z jajkami

Szakszuka z botwinką 

Kto przepada za szakszuką w każdym wydaniu, niech koniecznie spróbuje jej w wersji wiosennej, z botwiną. Gdy białka się zetną, a żółtka wciąż będą płynne, przełóżcie jajka z dużą ilością sosu do miseczek, posypcie obficie kolendrą – i zjedzcie od razu z grubą kromką ulubionego chleba. Takie śniadanie doda energii na cały dzień pełen wrażeń.

Zobaczcie, jak przygotować szakszukę z botwinką >>

Wiosenna zupa z botwiną i wiśniami (fot. Maciek Niemojewski)

Zupa botwinka z wiśniami i ze smażonymi ziemniakami 

Z botwiny gotujemy najlepszą wiosenną zupę! Tym razem jednak urozmaiciliśmy klasykę, bo dodaliśmy do botwinki wiśnie i smażone ziemniaki. Dzięki temu połączeniu obiad będzie sycący i niezwykle smaczny. A jeśli chcecie poczęstować zupą wegetariańską część rodziny, to polecamy jej bezmięsną wersję, na bulionie warzywnym.

Wypróbujcie przepis na zupę botwinkę z wiśniami i ze smażonymi ziemniakami >>

Biała kiełbasa z sosem żurkowym, purée ziemniaczanym i botwinką 

Żurek z białą kiełbasą? A może biała kiełbasa z sosem żurkowym? W tym przepisie wykorzystujemy to, co najlepsze na wiosnę. Oprócz botwinki użyjcie dymki, a na talerzach ułóżcie smażoną białą kiełbasę i polejcie ją śmietanowo-chrzanowym sosem. Do tego zestawu świetnie pasuje purée ziemniaczane.

Sprawdźcie, jak przygotować białą kiełbasę z sosem żurkowym, purée ziemniaczanym i botwinką >>

Placki z cukini i botwiny z dipem czosnkowo-ziołowym (fot. Maciek Niemojewski)

Placuszki z botwinki i cukinii z dipem czosnkowym 

Jeśli macie w domu niejadka albo malucha, który szczególnie nie przepada za warzywami, to zróbcie dla niego delikatne placuszki z botwinki i cukinii. Ich smak w połączeniu z gęstym dipem czosnkowym sprawi, że na talerzach zostaną jedynie okruszki. A co lepsze, ten obiad przygotujecie w 30 minut.

Zobaczcie, jak usmażyć placuszki z botwinki i cukinii z dipem czosnkowym >>

Reklama
jak zrobić jajka z botwinką

Jajka zapiekane w bułce z ricottą i botwinką 

Zapiekane jajka to jedna z najprostszych i najszybszych potraw, jakie możecie podać na śniadanie. Tym, którzy lubią się rozpieszczać o poranku, polecamy jajka w nieco innej odsłonie. Zamiast jajecznicy na maśle przygotujcie pękate bułeczki, w których wnętrzu kryją się, oprócz jajek, pyszna botwinka i słona ricotta. To danie sprawdzi się wybornie na początek dnia.

Wypróbujcie przepis na jajka zapiekane w bułce z ricottą i botwinką >>

Orientalna, wiosenna zupa z botwiny i mleczka kokosowego (fot. Maciek Niemojewski)

Zupa botwinka z mleczkiem kokosowym 

Zupa z botwiny potrafi zdziałać cuda. Już odrobina młodych buraków korzystnie wpłynie na cerę, a skóra nabierze blasku. Z odrobiną gęstego mleczka kokosowego sprawdzi się zarówno na obiad, jak i nieco bardziej sycącą kolację. Pst! Wegetarianie i weganie – botwina zawiera dużo żelaza, dlatego koniecznie sprawdźcie, jak zrobić zupę botwinkę z mleczkiem kokosowym.

klasyczny chłodnik w niebanalnej wersji - chłodnik z botwinką, malinami i twarogiem

Różowy chłodnik z malinami i botwiną

W sezonie wiosenno-letnim nie sposób się obejść bez chłodnika litewskiego. Tym razem do tradycyjnego przepisu dodajemy odrobinę soczystych malin – dzięki temu zupa będzie lekka i niezwykle orzeźwiająca. Połączenie buraków i malin daje niesamowity kolor, wzmocniony jeszcze rzodkiewką. Do tego różowego chłodnika zamiast jajka na twardo polecamy podać ogórki małosolne i odrobinę twarogu.

Zobaczcie przepis na różowy chłodnik z malinami i botwiną >>

Wegańskie curry z botwina i ciecierzycą. (fot. Maciek Niemojewski)

Curry z botwiną i ciecierzycą 

Jednogarnkowe dania lubimy najbardziej. Nie dość, że są proste, to jeszcze starczają na kilka dni. W tej wersji polecamy przygotować wegetariańskie curry z botwiną i ciecierzycą. Gwarantujemy, że taki lunch zasmakuje nawet najbardziej zagorzałym miłośnikom mięsa. Curry podajcie w towarzystwie ryżu jaśminowego lub basmati albo z chlebkiem naan.

Wypróbujcie przepis na curry z botwiną i ciecierzycą >>

Przepis na makaron z botwiną (fot. Maciek Niemojewski)

Wiosenny makaron linguini z botwiną  

Ten pyszny makaron zachwyca prostotą i kolorami, a do tego świetnie się sprawdza jako sycący i szybki obiad. To kolejny dowód na to, że wiosenna botwina znakomicie się odnajduje nie tylko w orzeźwiających chłodnikach, ale i w pożywnych daniach. Połączona z fetą, bazylią i tymiankiem, rozbudzi apetyt na kolejne kulinarne wyzwania i eksperymenty. Przed podaniem koniecznie posypcie makaron świeżo mielonym pieprzem – będzie jeszcze smaczniejszy! 

Zobacz, jak przygotować wiosenny makaron linguini z botwiną >> 

Gryczane kaszotto z botwiną i orzechami włoskimi (fot. Maciek Niemojewski)

Kaszotto gryczane z botwiną 

Kaszotto gryczane z botwiną to prosty sposób na szybki i treściwy wiosenny obiad. Jeśli w waszych szafkach zalegają zapasy kaszy gryczanej, przygotujcie z niej aromatyczne, pachnące czosnkiem i natką pietruszki danie z botwiną. Będzie smakować jeszcze lepiej w towarzystwie chrupiących orzechów włoskich, a wyrazistość nada mu kozi ser!

Sprawdźcie przepis na kaszotto gryczane z botwiną >>

Sałatka letnia z kurkami, malinami i rzodkiewką (fot. Angela Matlak)

Letnia sałatka z liści botwinki z kurkami i malinami 

W tej lekkiej sałatce z liści botwinki z kurkami i malinami słodkie smaki przeplatają się z wytrawnymi. Na botwinie ułóżcie przesmażone na maśle kurki, grillowane halloumi i maliny. Wyjątkowość tej wiosenno-letniej propozycji lunchowej podkreślicie sosem na bazie miodu i oliwy, a głębszą nutę nadacie sałatce dzięki orzechom włoskim.

Zobaczcie przepis na lekką sałatkę z liści botwinki z kurkami i malinami >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk