Kukbuk
Kukbuk

Wegetariańskie curry z botwiną i ciecierzycą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
botwina
1 pęczek
ciecierzyca
1/2 puszki
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
papryczki pepperoni/pasta curry
1 sztuka/1 łyżka
imbir
2-centymetrowy kawałek
masło
2 łyżki
curry
1/2 łyżeczki (może być garam masala)
mleczko kokosowe
400 ml
bulion warzywny
ok. 200 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Do podania:
natka pietruszki
garść
ugotowany ryż
100 g

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Botwinę myjemy. Buraczki kroimy w kostkę, łodygi i liście siekamy. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Papryczkę myjemy i siekamy. Imbir obieramy i kroimy na plasterki.

krok 2

W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy na nie cebulę i smażymy przez chwilę. Dodajemy czosnek, imbir i papryczkę pepperoni – cały czas mieszamy. Dorzucamy botwinę i przyprawę curry. Przesmażamy jeszcze przez 5 minut. Następnie wlewamy mleczko kokosowe i bulion. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, nieustannie mieszając.

krok 3

Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzycę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

krok 4

Curry przekładamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki i podajemy z ugotowanym ryżem.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk